Ma is lázban tartja a világot minden idők egyik legrejtélyesebb fotója

Fénnyel írt történelem

oie mTlUwxWbbr81

A kislányáról szeretett volna egy kedves képet készíteni, de véletlenül egy földönkívüli lényt kapott lencsevégre egy angol amatőr fotós. A Solway Firth-i űrhajós címen híressé vált fénykép rejtélye hatvan éve foglalkoztatja a nemzetközi közvélemény paranormális jelenségekre fogékony részét, de vajon tényleg ufonauta látható a felvételen?

Különös szkafanderes alak tűnt fel a lánya mögött

1964. május 23-án szombaton Jim Templeton, az észak-angliai Carlisle-ban élő tűzoltó felesége, Annie és ötéves lánya, Elizabeth társaságában a várostól 11 kilométerre található Burgh by Sands falucskába, a skót határ közeli Solway-öbölbe (angolul Solway Firth) ment kirándulni. A családi kirándulásra az amatőr fotós Templeton magával vitte Kodak fényképezőgépét, és az egyik zöldellő, virágokkal benőtt mezőn három felvételt készített Elizabethről. Szándéka szerint csupán lányát szerette volna megörökíteni csinos, új ruhájában, amikor azonban az előhívólaborból megkapta a kész képeket, az egyiken meglepő dolgot fedezett fel.

A Solway Firth-i űrhajós, a világ egyik legrejtélyesebb fotója
A Solway Firth-i űrhajós, a világ egyik legrejtélyesebb fotójaWikimedia Commons

A fotón Elizabeth feje fölött a háttérben egy különös, űrruhára emlékeztető fehér öltözetet viselő emberszerű alak bukkant elő, akinek jelenlétéről Templetonnak és családtagjainak egyáltalán nem volt tudomásuk. A felvételek készítésekor − mint azt később sokszor elmondták − rajtuk kívül csupán két idős hölgy tartózkodott a helyszín közelében, akik egy autóban ültek, messze a fényképező látóterétől. Az amatőr fotóst nyugtalanította a felvétel: először azt hitte, a Kodak labor munkatársai rontottak el valamit, ezért elvitte a képet ellenőrzésre, a szakemberek azonban úgy találták, semmilyen hiba nem történt az előhívás során.

Ezután Templeton a carlisle-i rendőrségre vitte a fotót, ahol kezdeti kételkedést követően szintén megvizsgálták azt, és megállapították, hogy semmilyen gyanús elem, sem manipulációra utaló nyom nem fedezhető fel rajta. Templeton már kezdett belenyugodni, hogy sohasem fog rájönni a titokzatos „űrhajós” rejtélyére, amikor egy helyi lap, a Cumberland News felkapta a történetet, melyből napokon belül országos szenzáció lett.

A bulvársajtónak köszönhetően az amatőr fotós levelek ezreit kapta kíváncsi olvasóktól, laikus és „profi” ufóvadászok egyaránt lelkesen vetették bele magukat a rejtélyes ügybe. Egyesek azt állították, valójában nem is földönkívüli lény, hanem szellem látható a fotón. A Kodak később pénzdíjat ajánlott fel annak, aki képes bizonyítani, hogy Templeton felvételét utólag manipulálták, de ez senkinek sem sikerült.

Egy másik fotó, melyen Elizabeth mellett édesanyja, Annie látható
Egy másik fotó, melyen Elizabeth mellett édesanyja, Annie láthatóWikimedia Commons

Létezik egy nagyon egyszerű megoldás a rejtélyre

A 2011-ben, 91 éves korában elhunyt Templeton saját bevallása szerint egy alkalommal még a kormány két embere is felkereste őt, akik arra kérték, együtt látogassanak el a helyszínre, és rekonstruálja számukra a fotó készítésének körülményeit, végül azonban nem lettek sokkal bölcsebbek, mint addig voltak. A brit védelmi minisztérium ugyanakkor cáfolta, hogy valaha foglalkoztak volna a rejtélyes Salway Firth-i ufóüggyel. A Templeton családot sokszor és sokan zargatták a fotóval kapcsolatban, Elizabetht még felnőttként is gyakran megkeresik kíváncsiak, de ő általában elhajtja őket, közli velük, hogy nem sok mindenre emlékszik ötéves korából.

A titokzatos szkafanderes figura rejtélyét máig sem sikerült senkinek megoldania, ugyanakkor David Clarke folklór- és városilegenda-kutató, a Sheffield Hallam Egyetem professzora 2014-ben egy eléggé hihető magyarázattal állt elő. Clarke szerint a fotón Elizabeth mögött az édesanyja, Annie látható, aki a fényképezőgép elkattintásakor éppen a háttérben, a mezőn bóklászott, férje pedig azért nem látta, mert a kislány takarásában volt. A különös fehér ruha, amit az „űrhajós” visel valójában az asszony világoskék színű nyári kosztümje, csak a tág blende miatt fakult ki és vált a képen fehéressé. Elhiggyük ezt a kézenfekvő magyarázatot, vagy inkább maradjunk a természetfeletti, sci-fibe illő elméleteknél? Ezt mindenki maga döntse el.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra