A rák összetett betegség. Számos különböző típusa létezik, és ezek kialakulásának több lehetséges oka van. Bár még mindig nem ismerjük, hogy pontosan mi okozza a megbetegedéseket az egyes esetekben, azt tudjuk, hogy számos tényező közrejátszhat a kialakulásában. Ilyenek például az ételeink.
A kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú daganatok 80-90 százaléka külső tényezőkhöz kapcsolódik. Az egyik legfontosabb életmódbeli tényező, amelyet figyelembe kell venni, az étrend. Számos kutatás kimutatta, hogy egyes élelmiszerek bizonyos ráktípusok magasabb kockázatával járnak.
Élelmiszerek, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát
Egyes élelmiszerek növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát, amelyek bizonyos ráktípusokhoz kialakulásához kapcsolódnak. Más élelmiszerek rákkeltő anyagokat tartalmaznak, amelyeket szintén érdemes kerülni. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a rákkeltő anyagoknak való kitettség nem mindig okoz rákot. Ez függ az ember genetikájától, valamint a rákkeltő anyagnak való kitettség mértékétől és időtartamától.
1. Feldolgozott húsok
Feldolgozott hús minden olyan húsfajta, amelyet füstöléssel, sózással, pácolással vagy konzerválással tartósítottak. A legtöbb feldolgozott hús vörös hús, ilyenek lehetnek például a:
- virslik
- szalámik
- kolbászfélék
- egyes sonkafélék
A feldolgozott húsok előállításához használt módszerek rákkeltő anyagokat hozhatnak létre. Például a hús nitrittel történő pácolása rákkeltő anyagokat, úgynevezett N-nitrozo vegyületeket képezhet. A hús füstölése rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogénekhez (PAH) is vezethet, ezért érdemes mértékkel enned ezekből és figyelned a címkéket.
Egy 2019-es kutatás szerint a feldolgozott hús a vastagbélrák egyik fő kockázati tényezője, egy másik kutatásban a gyomor- és mellrák kialakulásával hozták összefüggésbe.
2. Sült ételek
A keményítőtartalmú ételek magas hőmérsékleten történő főzésekor egy akrilamid nevű vegyület képződik. Ez történhet sütés, sütés, pörkölés és pirítás közben. A sült keményítőtartalmú ételek különösen magas akrilamidtartalmúak. Idetartoznak a sült burgonyából készült termékek, például a sült krumpli és a burgonyacsipsz.
Egy 2018-as áttekintés az akrilamidot patkányokon végzett vizsgálatokban rákkeltőnek találta. Egy 2020-as tanulmány szerint az akrilamid károsítja a DNS-t, és apoptózist vagy sejthalált indukál. Ha túl sokat eszel belőlük, az elhízáshoz is vezethet, ami elősegítheti az oxidatív stresszt és a gyulladást, tovább növelve a rák kockázatát.
3. Túlfőtt ételek
Az ételek, különösen a húsok túlsütése rákkeltő anyagokat termelhet. A tudomány szerint húst magas hőfokon sütve rákkeltő PAH-ok és heterociklusos aminok (HCA) keletkeznek. Ezek az anyagok növelhetik a rák kockázatát.
Nagyobb valószínűséggel sütöd túl az ételeket, ha magas hőmérsékleten vagy nyílt lángon főzöd. A grillezés és serpenyőben sütés helyett jobb, ha párolod, vagy alacsonyabb hőmérsékleten sütöd a hozzávalókat.
4. Tejtermékek
Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a tejtermékek növelhetik a prosztatarák kockázatát. Egy 2014-es áttekintés szerint a tejtermékek fogyasztása növeli az inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) szintjét. Ez a prosztatarák magasabb kockázatával jár, mert az IGF-1 fokozhatja a prosztataráksejtek proliferációját vagy termelését. Akármit is jelent ez a tudósok nyelvén, sajnos a mindennapos rántott sajt úgy tűnik, nem jó ötlet.
5. Cukor és finomított szénhidrátok
A cukros ételek és a finomított szénhidrátok közvetetten növelhetik a rák kockázatát. Néhány példa ezekre az élelmiszerekre:
- cukorral édesített italok
- pékáruk
- fehér tészta
- fehér kenyér
- fehér rizs
- cukros gabonafélék
És hogy mi a probléma velük? A cukros, keményítőtartalmú ételek nagy koncentrációban történő fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatát. Mindkét állapot elősegíti a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ez növelheti bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegség ráadásul növeli a petefészek-, emlő- és méhnyálkahártyarák kockázatát.
A magas cukor- és finomítottszénhidrát-bevitel szintén magas vércukorszinthez vezethet, ami 2017-es tanulmány szerint a vastagbélrák kockázati tényezője lehet. A finomított szénhidrátok egészségre gyakorolt hatásainak korlátozása érdekében próbáld meg ezeket az élelmiszereket egészségesebb alternatívákkal cserélni, mint például:
- teljes kiőrlésű kenyér
- teljes kiőrlésű tészta
- barna rizs
- zab
6. Alkohol
Amikor az ember alkoholt fogyaszt, a máj az alkoholt acetaldehiddé, rákkeltő vegyületté bontja. Az acetaldehid elősegíti a DNS-károsodást és az oxidatív stresszt. Ezenkívül zavarja az immunrendszer működését, megnehezítve a szervezet számára a rákmegelőző és rákos sejtek megcélzását. A nőknél az alkohol a mellrák kialakulásának esélyét is növeli.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés