Ezek a kedvenceid sajnos növelik a rák kialakulásának esélyét – nálad van otthon belőlük?

Sajnos akadnak olyan fogások, amelyek bizonyítottan növelik a rákos megbetegedések kialakulásának esélyeit. Ez nem azt jelenti, hogy garantáltan megbetegedsz tőlük, de azt sajnos mindenképpen, hogy ideje átgondolni, hogyan ehetnél valamivel kevesebbet belőlük.

A rák összetett betegség. Számos különböző típusa létezik, és ezek kialakulásának több lehetséges oka van. Bár még mindig nem ismerjük, hogy pontosan mi okozza a megbetegedéseket az egyes esetekben, azt tudjuk, hogy számos tényező közrejátszhat a kialakulásában. Ilyenek például az ételeink.

A kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú daganatok 80-90 százaléka külső tényezőkhöz kapcsolódik. Az egyik legfontosabb életmódbeli tényező, amelyet figyelembe kell venni, az étrend. Számos kutatás kimutatta, hogy egyes élelmiszerek bizonyos ráktípusok magasabb kockázatával járnak.

Élelmiszerek, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

Egyes élelmiszerek növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát, amelyek bizonyos ráktípusokhoz kialakulásához kapcsolódnak. Más élelmiszerek rákkeltő anyagokat tartalmaznak, amelyeket szintén érdemes kerülni. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a rákkeltő anyagoknak való kitettség nem mindig okoz rákot. Ez függ az ember genetikájától, valamint a rákkeltő anyagnak való kitettség mértékétől és időtartamától.

1. Feldolgozott húsok

Feldolgozott hús minden olyan húsfajta, amelyet füstöléssel, sózással, pácolással vagy konzerválással tartósítottak. A legtöbb feldolgozott hús vörös hús, ilyenek lehetnek például a:

 • virslik
 • szalámik
 • kolbászfélék
 • egyes sonkafélék

A feldolgozott húsok előállításához használt módszerek rákkeltő anyagokat hozhatnak létre. Például a hús nitrittel történő pácolása rákkeltő anyagokat, úgynevezett N-nitrozo vegyületeket képezhet. A hús füstölése rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogénekhez (PAH) is vezethet, ezért érdemes mértékkel enned ezekből és figyelned a címkéket.

Egy 2019-es kutatás szerint a feldolgozott hús a vastagbélrák egyik fő kockázati tényezője, egy másik kutatásban a gyomor- és mellrák kialakulásával hozták összefüggésbe. 

2. Sült ételek

A keményítőtartalmú ételek magas hőmérsékleten történő főzésekor egy akrilamid nevű vegyület képződik. Ez történhet sütés, sütés, pörkölés és pirítás közben. A sült keményítőtartalmú ételek különösen magas akrilamidtartalmúak. Idetartoznak a sült burgonyából készült termékek, például a sült krumpli és a burgonyacsipsz.

Egy 2018-as áttekintés az akrilamidot patkányokon végzett vizsgálatokban rákkeltőnek találta. Egy 2020-as tanulmány szerint az akrilamid károsítja a DNS-t, és apoptózist vagy sejthalált indukál. Ha túl sokat eszel belőlük, az elhízáshoz is vezethet, ami elősegítheti az oxidatív stresszt és a gyulladást, tovább növelve a rák kockázatát.

3. Túlfőtt ételek

Az ételek, különösen a húsok túlsütése rákkeltő anyagokat termelhet. A tudomány szerint húst magas hőfokon sütve rákkeltő PAH-ok és heterociklusos aminok (HCA) keletkeznek. Ezek az anyagok növelhetik a rák kockázatát.

Nagyobb valószínűséggel sütöd túl az ételeket, ha magas hőmérsékleten vagy nyílt lángon főzöd. A grillezés és serpenyőben sütés helyett jobb, ha párolod, vagy alacsonyabb hőmérsékleten sütöd a hozzávalókat.

Egyes kedvenceink sajnos rákot okoznak
Egyes kedvenceink sajnos rákot okoznakcarrollphoto / Getty Images Hungary

4. Tejtermékek

Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a tejtermékek növelhetik a prosztatarák kockázatát. Egy 2014-es áttekintés szerint a tejtermékek fogyasztása növeli az inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) szintjét. Ez a prosztatarák magasabb kockázatával jár, mert az IGF-1 fokozhatja a prosztataráksejtek proliferációját vagy termelését. Akármit is jelent ez a tudósok nyelvén, sajnos a mindennapos rántott sajt úgy tűnik, nem jó ötlet.

5. Cukor és finomított szénhidrátok

A cukros ételek és a finomított szénhidrátok közvetetten növelhetik a rák kockázatát. Néhány példa ezekre az élelmiszerekre:

 • cukorral édesített italok
 • pékáruk
 • fehér tészta
 • fehér kenyér
 • fehér rizs
 • cukros gabonafélék

És hogy mi a probléma velük? A cukros, keményítőtartalmú ételek nagy koncentrációban történő fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatát. Mindkét állapot elősegíti a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ez növelheti bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegség ráadásul növeli a petefészek-, emlő- és méhnyálkahártyarák kockázatát.

A magas cukor- és finomítottszénhidrát-bevitel szintén magas vércukorszinthez vezethet, ami 2017-es tanulmány szerint a vastagbélrák kockázati tényezője lehet. A finomított szénhidrátok egészségre gyakorolt hatásainak korlátozása érdekében próbáld meg ezeket az élelmiszereket egészségesebb alternatívákkal cserélni, mint például:

 • teljes kiőrlésű kenyér
 • teljes kiőrlésű tészta
 • barna rizs
 • zab

6. Alkohol

Amikor az ember alkoholt fogyaszt, a máj az alkoholt acetaldehiddé, rákkeltő vegyületté bontja. Az acetaldehid elősegíti a DNS-károsodást és az oxidatív stresszt. Ezenkívül zavarja az immunrendszer működését, megnehezítve a szervezet számára a rákmegelőző és rákos sejtek megcélzását. A nőknél az alkohol a mellrák kialakulásának esélyét is növeli. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra