Ez a Queen-dal segíthet a cukorbetegség kezelésében

GettyImages-75509449
Olvasási idő kb. 3 perc

Svájci kutatók nemrég kifejlesztettek egy olyan új technológiát, amely segíthet a mesterségesen létrehozott sejtekben megnövelni az anyagcsere-problémákkal küszködő betegek inzulinszintjét. Ráadásul a kezelés egy népszerű Queen-dallal még hatásosabbá tehető.

A Queen „We will rock you” című dala világszerte stadionokat töltött meg, illetve jelentősen megnövelte a koncerteken csápolók pulzusszámát, ám egy kutatás során kiderült, hogy a híres sláger most már cukorbetegség kezelésére is használható. A fejlesztések az inzulinfüggő cukorbetegek életét tehetik sokkal egyszerűbbé.

Öt perc elegendő a megfelelő inzulintermeléshez

Svájci kutatók megállapították, hogy a Queen zenekar himnusza segített a mesterséges sejtekben felszabadítani a vércukorszint-szabályozó inzulin hormont. A vizsgálat során a szakemberek azt tapasztalták, hogy a dal lejátszása után öt perccel a kísérletben részt vevő egerek csaknem 70 százalékánál megemelkedett az inzulinszint. Miután a folyamat nagyon hasonlóan működött ahhoz, ahogyan az egészséges hasnyálmirigysejtek inzulint bocsátanak ki, a kutatók emberek bevonásával elvégzett kísérletekkel is szeretnék folytatni a munkát.

A megfelelő hangok hatására normalizálódhat az inzulinszint
A megfelelő hangok hatására normalizálódhat az inzulinszintMajority World / Getty Images Hungary

Martin Fusenegger, a kutatásban részt vevő zürichi professzora elmondta: a mesterséges sejtek csak akkor bocsátanak ki inzulint, ha a megfelelő hangokat közvetlenül a szervezetbe beültetett implantátum felett, a bőr közvetlen közelében játsszák le.

Injekció helyett zenét is lehetne hallgatni

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a vércukorszint túlságosan megemelkedik, mert a szervezetnek problémát okoz a glükózt lebontó inzulinhormon termelése. Éppen ezért sok cukorbeteg inzulininjekciót használ annak érdekében, hogy biztosítsa a cukor megfelelő metabolizmusát a vérben. A svájci kutatók által nemrég bemutatott új technológia azonban az injekció helyett speciálisan megtervezett sejteket használ, amelyek a szervezetbe beültetve inzulint bocsátanak ki. 

Miután a bőr alá behelyezett, kapszulába zárt inzulintermelő sejtek érzékenyek a hanghullámokra, kinyílnak, és bejutnak a vérben keringő kalciumrészecskékbe, és a zenére válaszul inzulinhormont szabadítanak fel.

Nem mindegy, milyen zene szól

Az egereken elvégzett teszt során a kutatók különböző műfajú zenéket játszottak le eltérő hangerővel, hogy lássák, ezek a tényezők befolyásolhatják-e a hormonkibocsátást. Tapasztalatuk szerint a klasszikus és az akusztikus gitárzene nem a várt eredményt hozta. Hatásukra volt némi inzulinkibocsátás, de a legjobb értékeket a Queen We will rock you című dala alatt produkálták a hormonok. Az is kiderült, hogy ezt a hatást még az olyan környezeti zajok sem képesek kiváltani, mint a fűnyíró, a tűzoltóautó szirénája vagy egy baráti beszélgetés.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek