Kíváncsi vagy, mi vár rád időskorodban? Anyukád előrevetítheti a jövőt

GettyImages-1440458156 (1)
Olvasási idő kb. 7 perc

Édesanyánk egészségi állapota előre jelezheti saját jövőbeli egészségünket. Miután a genetika nagy szerepet játszik abban, hogyan működik a testünk, ezért édesanyánk egészségi állapota támpontot adhat nekünk abban, hogy akár tudatosan megelőzzünk bizonyos betegségeket, például a depressziót, a csontritkulást vagy a látásromlást.

Édesanyánk egészségi állapota alapján különösen azokra a szövődményekre következtethetünk, amelyek leginkább a nőket érintik. Ezért is olyan fontos a teljes családi kórtörténet feltárása és ismerete még akkor is, ha fájó sebeket tépünk fel azzal, hogy azt kutatjuk, hogyan és miért halt meg a nagymamánk. Az anya-gyermek genetikai kapcsolat alapján ugyanis sok esetben azonosíthatjuk azokat az egészségügyi kockázati tényezőket, amelyek bennünket is fenyegethetnek. Nézzük, hogy felmenőink betegségei milyen jövőt vetíthetnek elő számunkra.

Csontritkulás

A csontritkulás egy olyan betegség, amikor az életkor előrehaladtával csontjaink tömege és mésztartalma csökken. A csontritkulás a 65 év feletti nők jelentős részét érinti, míg a férfiak esetében jóval alacsonyabb ez a mutató. (Bár enyhébb formái a férfiakat ugyanúgy érintik.) A legújabb kutatások szerint a genetikai örökségünk is hajlamosíthat a betegségre.

A csontritkulás gyakran öröklődő betegség
A csontritkulás gyakran öröklődő betegségAN Studio / Getty Images Hungary

Vagyis, ha az édesanyának volt csontritkulása, akkor feltehetően nekünk is lesz.

Ehhez sokszor az örökölt testfelépítésnek és az alacsonyabb testsúlynak is köze van. Ha egy felnőtt kevesebb mint 58 kilogramm, vagy 22-nél kisebb a BMI-je, az növelheti a csontritkulás kockázatát. Egy másik kockázati tényező lehet, ha a szülői kórtörténetben – legyen szó az anyáról vagy az apáról – szerepel csípőtáji törés.
A csontritkulás elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint szedjünk.

Bőrproblémák, mélyülő ráncok

Egy tanulmány szerint a férfiak és a nők bőre a különböző hormonok miatt eltérően öregszik. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyire lesz ráncos a bőröd, illetve hogy milyen bőrproblémákkal kell majd megküzdened, vess egy pillantást édesanyád arcára. Az ő kollagénlebontási képessége árulkodhat arról is, hogy a kor előrehaladtával a szemed körüli szarkalábak vagy a szád körüli ráncok fognak előbb és jobban mélyülni.

Édesanyánk öregedésének a megfigyelése segíthet akár a saját öregedési folyamatunk lelassításában.

Az így kiszámítható genetikai hatások kivédhetők fényvédő krémekkel, C- és E-vitamint tartalmazó öregedésgátló szérumokkal. Emellett a bőrtípusunk is – melyet szintén édesanyánktól és édesapánktól örököltünk – befolyásolja, hogy a napsugárzás milyen károkat okozhat a bőrünkön. A legnagyobb veszélynek a világosabb bőrűek vannak kitéve.

Depresszió

A depressziót kétszer gyakrabban diagnosztizálják a nőknél, mint a férfiaknál. Ennek valószínűleg a hormonális ingadozások, valamint a nők traumára és stresszre adott válasza lehet az oka. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a nők gyakrabban és hosszabb ideig szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Emellett szintén igazolt tény, hogy a depresszióval összefüggő genetikai mutációk csak a nők esetében jellemzők. Tehát ha valakinek az édesanyja depressziós volt, jobb, ha önmagán is figyelemmel kíséri a tünetek megjelenését, és szükség esetén kezelést kér.

A nők gyakrabban szenvednek depresszióban, mint a férfiak
A nők gyakrabban szenvednek depresszióban, mint a férfiakIsrael Sebastian / Getty Images Hungary

Szembetegségek

A szakemberek megfigyelése szerint a nők látását nagyobb valószínűséggel veszélyezteti glaukóma, és nagyobb eséllyel lesznek látássérültek, vagy akár teljesen meg is vakulhatnak. A menopauza miatt a szemszárazság is nagyobb valószínűséggel fenyegeti a nőket, amely gyakori kísérője a zöld hályognak. Ráadásul a glaukóma örökölhető betegség, ezért ha az édesanyánknál vagy az édesapánknál diagnosztizálták, feltétlenül tájékoztassuk róla a szemészt. A kockázat csökkentése érdekében javasolt elkerülni a dohányzást.

Migrén

A migrén egyik fő kockázati tényezője, ha már a családban is előfordult valakinél. Tehát ha az édesanyánknak migrénje van, akkor nálunk is nagyobb eséllyel kialakul. A migrén és a genetika közti összefüggést az orvosok az agyban futó erek működésével magyarázzák. A hasogató fejfájás rendszeres testmozgással, pihentető alvással, megfelelő stresszkezeléssel, illetve kevesebb koffeinbevitellel elkerülhető.

Alzheimer-kór

A megfigyelések szerint az Alzheimer-kórban szenvedők közel kétharmada nő. Ennek pontos okai még nem ismertek, de úgy tűnik, túlmutatnak azon az egyszerű tényen, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Létezik egy genetikai elmélet is az Alzheimer-kórral kapcsolatban. E szerint vannak olyan genetikai sajátosságok, amelyek növelik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, illetve az anyai anamnézis növeli a kockázatot.

A családi kórtörténet feltárása nagyon fontos lehet a betegségek megelőzése szempontjából
A családi kórtörténet feltárása nagyon fontos lehet a betegségek megelőzése szempontjábólJacques Julien / Getty Images Hungary

Egy vizsgálat szerint, ha a szüleink valamelyikénél megjelent a korai kezdetű Alzheimer-kór, akkor 50 százalékos esélye van annak, hogy örököljük a betegséget. A kockázatot csökkenthetjük testmozgással, egészséges táplálkozással, a szociális kapcsolatok fenntartásával és szellemi aktivitással.

Bipoláris zavar és skizofrénia

A tudomány jelenlegi ismerete szerint nem a depresszió az egyetlen olyan mentális betegség, amely genetikai kapcsolatot hordoz magában.

A kutatók öt súlyos mentális betegség genetikai markereit találták meg, köztük a bipoláris zavart és a skizofréniát.

A mentális betegségeket övező megbélyegzés miatt a családok nem akarnak beszélni ezekről a betegségekről, de mindenképpen fontos ezeket is kideríteni, hiszen hatással lehetnek az egészségi állapotunkra és az életminőségünkre. Ráadásul minél hamarabb diagnosztizálják és kezelik ezeket a betegségeket, annál hamarabb javulhat a közérzetünk.

Szívbetegség és stroke

A szívbetegség kockázata és a genetikai hasonlóság között is szoros összefüggést találtak a kutatók, amit fontos tudni, hiszen az orvosok tapasztalatai és a statisztikai adatok alapján a szívbetegség és a stroke a leggyakoribb halálok a nők körében is.

Cukorbetegség

A cukorbetegség szintén egy olyan betegség, amely gyakrabban fordul elő nőknél, és a kockázat részben öröklődik is. Egy tanulmányban megjelent vizsgálati összegzés szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a nők esetében az befolyásolja, hogy milyen génváltozatot örököltek a zsírraktározásra. A betegség kialakulását egészséges életmóddal meg lehet akadályozni.

Mell- és petefészekrák

A mell- és petefészekrák genetikai kapcsolatának tudatosítása részben Angelina Jolie-nak köszönhető, akinek édesanyja mellrákban halt meg. Miután felfedezték, hogy hordozza a betegségre hajlamosító gént, a színésznő megelőző emlőeltávolító műtéten esett át, mellyel a mellrák kockázata nagyon jelentősen csökkent. 

A nőgyógyászati betegségek is öröklődhetnek
A nőgyógyászati betegségek is öröklődhetnekandreswd / Getty Images Hungary

Az orvostudomány ma már tisztában van vele, hogy melyek az örökletes mell- és petefészekrákhoz leggyakrabban társuló génmutációk. Éppen ezért érdemes megfontolni egy genetikai tanácsadó felkeresését, ha valakinek több családtagja is emlő- vagy petefészekrákban szenvedett, ha az emlőrák korai életkorban fordult elő, vagy ha ugyanannál a családtagnál mindkét rákbetegség kialakult.

Változókor

A menopauza is egy fontos figyelmeztető genetikai jelzés lehet. Éppen ezért, ha édesanyánk korán átesett a változókoron, érdemes ezt a nőgyógyászunkkal is közölni. A 40 éves kor előtti korai petefészek-elégtelenséget ugyanis számos körülmény okozhatja, és ezek közül néhány örökölhető. Bizonyos génmutációk ugyanis szorongást, hiperaktivitást és különböző mentális betegségeket válthatnak ki.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek