6 módszer közül választották ki a legtökéletesebb pitesütési módot

Nagyon nem mindegy, hogyan sütöd a pite alapját, legyen szó bolti vagy házi változatról. Ha a tökéletes módszert választod, ropogós, tökéletesre sült végeredményt kapsz, ráadásul nagyon egyszerűen. Már mutatjuk is a trükköt!

Milyen jó, hogy egyszer valakinek eszébe jutott letesztelni, hogyan lesz a pitetészta a legfinomabb és legjobb állagú, így már csak az a dolgunk, hogy várjuk a meggy-, a cseresznye-, a feketeribizli- és az almaszezont, és összeállítsuk a tökéletes édességet krémes töltelékkel és roppanós, aranybarna tésztával bármelyik évszakban. 

A szabályok szerint a módszerek mindegyikét ugyanazzal a bolti pitetésztával tesztelték, és egyet kivéve minden esetben az utasításoknak megfelelő ideig sütötték. Hűlés után minden tésztát egyszerű csokoládés krémmel töltöttek meg, és azt is értékelték, mennyire eredményeztek egyenletes, aranybarna tésztát a módszerek, és mennyire bírta jól a tészta a töltést a rövid elősütés után. 

#6 Sütőpapír és szárazbab

Ebben a versenyben a legismertebb módszer lett a legutolsó. Miután kinyújtották a hideg tésztát, arra sütőpapír, majd egy nagy adag szárazbab került, és 15 percen át sütötték így az alapot. Negyedóra után el kell távolítani a babot, majd mehet a tészta vissza a sütőbe 5 percre. Később a babot újra és újra felhasználhatjuk pite súlyaként, de ez minden pozitívum, ami a módszerről elmondható.

Ez a trükk lehet, hogy ismert, de nem mondható el róla, hogy ez lenne a legjobb. Attól függően, hogy a bab hogyan illeszkedett a pite serpenyőjébe, egyenetlen barnulások és horpadások alakultak ki a tésztában. Ez jó eséllyel nem fogja tönkretenni a sütit, de nem túl esztétikus látvány. 

Ez gyönyörű.
Ez gyönyörű.Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

#5 Sütőpapír és nyers rizs

A módszer másik változata a babot rizsre cserélni. Ehhez a teszthez pontosan úgy sütötték a tésztát, mint a fenti szárított babos módszerrel. A rizs valamivel jobban kitöltötte a tésztát és egyenletesebb lett a végeredmény, de közel sem a legjobb. Ráadásul nagyon nehéz volt az összevissza repülő, forró szemeket eltávolítani a tészta tetejéről. Ennél azért bőven akadtak jobb módszerek. 

#4 Duplán, hőálló pitetálakkal

Ezek az egyszer használatos piteformák akár duplán is bevethetők: az egyikbe a pitetésztát tették, a másikat a tetejébe nyomták, így súlyozták le a tésztát, hogy elkerüljék a felemelkedését. 

A szabályok szerint 20 perc sütés után óvatosan meg kell fordítani a két forró tálat, el kell távolítani a felsőt, és további 20 percig kell sütni a tésztát. A szélek először megbarnultak, de a tészta alja ropogósra sült, mire az oldalak aranyszínűre pirultak. Ám akadt egy kis probléma: amikor belekanalazták a tölteléket, a tészta azonnal elszakadt, így ez a verzió sem került a legjobbak közé. 

Még szórakoztatóbb, ha a gyerekek is segítenek.
Még szórakoztatóbb, ha a gyerekek is segítenek.GCShutter / Getty Images Hungary

#3 Sütőpapír és pitesúlyok

Ezek a kis speciális golyócskák jó szolgálatot nyújthatnak, ha gyakran készítesz pitét, mert akár egy életen át kiszolgálhatnak. Van többfajta súly, melyek közül a tesztelők a klasszikus kerámiagolyókat választották. Csakúgy, mint a babos és a rizses módszereknél, a szabály ugyanaz: 15 percig sütöd a súlyokkal együtt a sütőpapírral letakart tésztát, majd kiszórod a súlyokat. 

A kerámiagömbök egyenletesen töltik ki a teret, és nagyon egyenletesen osztják el a hőt, ennek pedig egyenletes sütést kell eredményeznie. Ennek ellenére még ez a kéreg is kissé egyenetlenül barnult, így nem ez a módszer lett a győztes. 

#2 Sütőpapír és cukor

A módszer hívei szerint a finom textúrájú összetevő sütés közben a ropogós tésztát teljes mértékben kiölti, így tökéletesen egyenletes eredményt hoz. Ahogy a bab, a rizs és a pite súlyánál, úgy itt is negyedórán át sült az alap a súllyal. Ez a módszer jóval egyenletesebbre sült alsó kérget hozott össze, mint a rizs vagy bab módszere a cukor jobb eloszlásának köszönhetően, de azért még ennél is akad jobb megoldás.

#1 Alumíniumfólia és cukor

Stella Parks cukrász varázsmódszere szerint sütőpapír helyett alufóliát kell használni, mielőtt rászórjuk a cukrot. Az ő javaslata szerint egy egész órán át alacsony hőmérsékleten süljön a tészta, így lesz a legfinomabb, legegyenletesebb és mégsem ég meg. Így is lett: ez a módszer hozta össze a legszebb barnulást, a kéreg ropogós maradt, a tészta pedig egyenletesen sült, mert a hőeloszlást segítette az alufólia. Úgyhogy alacsony hőmérséklet, alufólia és cukor – ezek a tökéletesre sült pitetészta készítésének legfontosabb irányelvei. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra