Ezért olyan egészséges a petrezselyem
A Dél-Európában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, de mára az egész világon elterjedt petrezselyem tápanyag-összetétele egészen kivételes, ezért a téli hónapokban különösen megéri fogyasztani. Zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású, de más előnyöket is tulajdonítanak neki. A szakemberek általában a következő 6 okból ajánlják.
1. Elsőrangú kalciumforrás
Felejtsd el a brokkolit és a többi zöldfűszert, a kalciumtartalom szempontjából a petrezselyemmel jársz a legjobban. Már egy kb. 50 grammos adagból is 83 mg-os mennyiséghez juthatsz. A csontok és a szív egészségében is fontos szerepet játszó kalciumon túl a petrezselyemben olyan alapvető ásványi anyagok találhatók, mint a kálium, a magnézium, a folát és a vas, amelyek nélkülözhetetlenek a vérképzéshez.

2. Tele van vitaminokkal
A petrezselyem bőségesen tartalmaz vitaminokat, köztük immunerősítő hatású C-vitamint, a szem egészségét szolgáló A-vitamint, illetve csontképző, rákellenes tulajdonságairól ismert K-vitamint is.
3. Antioxidánsként is kiváló
A petrezselyemben lévő erőteljes antioxidánsok, mint amilyen a lutein és a zeaxanthin, semlegesítik a szervezetet károsító szabad gyököket, továbbá csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
4. Támogatja a gyomor egészségét
A gyomrod szintén hálás lesz azért, ha több petrezselymet eszel. Nemcsak a gyulladások ellen hatásos, hanem a stressz által kiváltott gyomorrendszeri károsodásokkal szemben is, amelyek fokozott kockázatot jelentenek a gyomorfekélyben és a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegekre nézve.

5. Májvédő hatású
Egy vizsgálat során a petrezselyemmel kezelt diabéteszes patkányok szignifikánsan alacsonyabb vércukorszintet mutattak, ami arra utal, hogy jelentős májvédő hatással rendelkezik.
6. Csökkenti a rák kockázatát
Csakúgy, mint más ernyősvirágúak, a petrezselyem fogyasztása is csökkentheti a rákos sejtek aktivitását, és elősegíti a szervezet immunválaszát. Ez annak köszönhető, hogy hatóanyagai között fellelhető az apigenin nevű flavonoid, amiről úgy tartják, hogy a jövőben nagyobb szerephez juthat a daganatos megbetegedések kezelésében.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés