Mi kell a paradicsomlevesbe? A válasz világszerte eltérő!

GettyImages-1037462770
Olvasási idő kb. 4 perc

Az embereket a glóbuszon nem annyira az a filozófiaivá nőtt kérdés foglalkoztatja, hogy gyümölcs vagy zöldség a paradicsom, hanem sokkal inkább az, hogy van-e belőle otthon? A paradicsomleves a világon mindenhol favorit, a receptek ugyanakkor eltérők.

A kínai paradicsomlevesbe például éppen annyira kell a csirkemellfilé, mint a fokhagyma, a szójaszósz, az ecet, a gyömbérpor vagy a citromfű. Az olasz paradicsomlevesben persze bazsalikom van, az oroszban viszont tejföl, a dél-spanyol tetején pedig serrano sonka és apróra vágott főtt tojás díszeleg, de van kókusztejes paradicsomleves is korianderpesztóval, szóval a paradicsomleves-kedvelők igazán változatos kínálatban fürödhetnek. Apropó, fürdés, ha megenni nem elég, augusztus végén lehet dobálni, taposni, elkapni, passzírozni és úszni benne a buňoli Tomatina fesztiválon, de most inkább együk!

Kínai paradicsomleves

A kínai paradicsomleveshez előbb üvegesre kell párolni a hagymát, majd a kockákra vágott csirkemellfilével összepirítani. Mielőtt egy liter alaplével felengednénk, fokhagyma- és paradicsompürét adunk hozzá, aztán egy órát főzzük. Az ajánlás szerint, ezen a ponton érdemes kiszedni a léből a husikockákat, amíg egy liter paradicsomlével a levet összeforraljuk.

A katari paradicsomlevesbe pedig a recept szerint húsgombóc kerül
A katari paradicsomlevesbe pedig a recept szerint húsgombóc kerülAnthony B / 500px / Getty Images Hungary

Még két teendőnk van a folytatás előtt: összekeverni egy tálban cukrot, szójaszószt, ecetet, csípőspaprika-krémet, őrölt gyömbért és citromfüvet. Amikor ez kész, mehet a levesbe!

A másik feladat a keményítőpor elkeverése egy csésze hideg vízben, aztán ez is csatlakozhat a főzethez. Ezután már csak egyesítve az erőket beletesszük a tésztát, és főzzük vele 20 percig, majd visszakapja a husit, amivel újabb 5 percig rotyog. Ekkor van készen.

A Mexikóban fogyasztott azték leves egyik alapja is a paradicsom
A Mexikóban fogyasztott azték leves egyik alapja is a paradicsomSimon McGill / Getty Images Hungary

Orosz paradicsomleves

Egy liter paradicsomléhez hozzáteszünk néhány szál újhagymát és pár paprikát felkarikázva és kicsumázva, majd az egészet kevéske sóval és borssal ízesítjük, lehűtjük, s hidegen tálaljuk, tetején egy kanálka tejföllel.

Persze, sok helyen párosítják a paradicsomos ízt a tengeri gyümölcseivel
Persze, sok helyen párosítják a paradicsomos ízt a tengeri gyümölcseivelEugene Mymrin / Getty Images Hungary

Olasz paradicsomleves

Az olívaolajon üvegesre párolt vöröshagymához adjuk a fokhagymát, a felaprított paradicsomot és kaliforniai paprikát. Kevés sóval és borssal tovább pároljuk, majd paradicsomsűrítménnyel és vízzel felengedjük. Forrás után adjuk hozzá a rozmaringot és a bazsalikomot, majd az egészet botmixerrel homogénebb állagúra turmixoljuk. Tálaláskor reszelt sajttal tovább fokozzuk az ízorgiát.

Ismertebb orosz paradicsomleves a káposztás szoljánka
Ismertebb orosz paradicsomleves a káposztás szoljánkaArx0nt / Getty Images Hungary

Spanyol paradicsomlevesek

Az Andalúziában nemzeti eledelként ismert, de egész Spanyolországban előszeretettel fogyasztott salmorejo a gazpacho továbbfejlesztett változata. A szélesebb körben ismert gazpacho paradicsomból készül fokhagymával, hámozott és feldarabolt kígyóuborkából és zöldpaprikából a turmixgépben. A levest ki pirított kenyérmorzsával, ki beáztatott kenyérrel sűríti, de mindenképpen jól lehűtve tálalják az ideális hatás elérése érdekében. Fűszere leginkább csak a só, de különleges ízét néhány kiskanál olívaolajjal fokozzák.

Az ízletes sajmorejo jellemzően ilyen kis cserépedényben tálalt, hűsítő nyalánkság
Az ízletes sajmorejo jellemzően ilyen kis cserépedényben tálalt, hűsítő nyalánkságJavier Zayas Photography / Getty Images Hungary

A főleg délen tipikus rokon, a salmorejo ehhez még kap egy adag tejszínt, ami a paradicsommal keveredve krémesen finom, lágy ízt eredményez. Tálaláskor a tetejét megszórják apró kockákra vágott főtt tojással és szintén parányira aprított serrano sonkával. Ez utóbbi mutatóba is elég a tetejére, intenzív íze így is meghatároz minden kanálnyit, amire jut belőle.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek