A kínai paradicsomlevesbe például éppen annyira kell a csirkemellfilé, mint a fokhagyma, a szójaszósz, az ecet, a gyömbérpor vagy a citromfű. Az olasz paradicsomlevesben persze bazsalikom van, az oroszban viszont tejföl, a dél-spanyol tetején pedig serrano sonka és apróra vágott főtt tojás díszeleg, de van kókusztejes paradicsomleves is korianderpesztóval, szóval a paradicsomleves-kedvelők igazán változatos kínálatban fürödhetnek. Apropó, fürdés, ha megenni nem elég, augusztus végén lehet dobálni, taposni, elkapni, passzírozni és úszni benne a buňoli Tomatina fesztiválon, de most inkább együk!
Kínai paradicsomleves
A kínai paradicsomleveshez előbb üvegesre kell párolni a hagymát, majd a kockákra vágott csirkemellfilével összepirítani. Mielőtt egy liter alaplével felengednénk, fokhagyma- és paradicsompürét adunk hozzá, aztán egy órát főzzük. Az ajánlás szerint, ezen a ponton érdemes kiszedni a léből a husikockákat, amíg egy liter paradicsomlével a levet összeforraljuk.
Még két teendőnk van a folytatás előtt: összekeverni egy tálban cukrot, szójaszószt, ecetet, csípőspaprika-krémet, őrölt gyömbért és citromfüvet. Amikor ez kész, mehet a levesbe!
A másik feladat a keményítőpor elkeverése egy csésze hideg vízben, aztán ez is csatlakozhat a főzethez. Ezután már csak egyesítve az erőket beletesszük a tésztát, és főzzük vele 20 percig, majd visszakapja a husit, amivel újabb 5 percig rotyog. Ekkor van készen.
Orosz paradicsomleves
Egy liter paradicsomléhez hozzáteszünk néhány szál újhagymát és pár paprikát felkarikázva és kicsumázva, majd az egészet kevéske sóval és borssal ízesítjük, lehűtjük, s hidegen tálaljuk, tetején egy kanálka tejföllel.
Olasz paradicsomleves
Az olívaolajon üvegesre párolt vöröshagymához adjuk a fokhagymát, a felaprított paradicsomot és kaliforniai paprikát. Kevés sóval és borssal tovább pároljuk, majd paradicsomsűrítménnyel és vízzel felengedjük. Forrás után adjuk hozzá a rozmaringot és a bazsalikomot, majd az egészet botmixerrel homogénebb állagúra turmixoljuk. Tálaláskor reszelt sajttal tovább fokozzuk az ízorgiát.
Spanyol paradicsomlevesek
Az Andalúziában nemzeti eledelként ismert, de egész Spanyolországban előszeretettel fogyasztott salmorejo a gazpacho továbbfejlesztett változata. A szélesebb körben ismert gazpacho paradicsomból készül fokhagymával, hámozott és feldarabolt kígyóuborkából és zöldpaprikából a turmixgépben. A levest ki pirított kenyérmorzsával, ki beáztatott kenyérrel sűríti, de mindenképpen jól lehűtve tálalják az ideális hatás elérése érdekében. Fűszere leginkább csak a só, de különleges ízét néhány kiskanál olívaolajjal fokozzák.
A főleg délen tipikus rokon, a salmorejo ehhez még kap egy adag tejszínt, ami a paradicsommal keveredve krémesen finom, lágy ízt eredményez. Tálaláskor a tetejét megszórják apró kockákra vágott főtt tojással és szintén parányira aprított serrano sonkával. Ez utóbbi mutatóba is elég a tetejére, intenzív íze így is meghatároz minden kanálnyit, amire jut belőle.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés