Ezzel az egyszerű trükkel lesz a paradicsom a legfinomabb a szendvicsekben és salátákban

Régen minden jobb és egyszerűbb volt, kivéve persze a mobiltelefonokat, a betegségek kezelését úgy általában, a barátokkal való kapcsolattartás egyszerűségét vagy az átlagéletkort. Ezektől eltekintve egészen sok minden volt valóban jobb régen, a paradicsomok biztosan. Simán megnőttek a hátsó kertben minden különösebb extra munka nélkül, és a víznek és sok napsütésnek köszönhetően olyanok lettek, amilyeneket azóta is csak szeretnénk találni a piacokon. Nem is volt szükség semmilyen okoskodásra ahhoz, hogy a paradicsomos fogások még finomabbak legyenek, de ha már így alakult, megtaláltuk a varázslatok legjobbikát.

Ha még nem próbáltad az isteni, olasz panzanella salátát vagy a BLT-t, vagyis a baconös, paradicsomos szendvicset salátalevelekkel, akkor nagyon is érdemes esélyt adnod nekik. Főleg mostantól, mert a TheKitchn gasztroguruinak segítségével egy okos módszert is megismerhetünk arra, hogy a paradicsom még finomabb legyen. 

És naná, hogy nem csak az előbb felsorolt finomságok esetén vetheted be: sokkal jobb lesz tőle a caprese, a tészták, pizzák tetejére vágott friss paradicsom és akár az is, amit a gazpacho közepébe kanalazol tálaláskor.

Consumer Reports  szerint ráadásul a paradicsom az egyik legjobb dolog, ami a testeddel történhet. Ott van rögtön a színét adó likopin, amely egy rendkívül értékes, ám csak kevés élelmiszerben előforduló antioxidáns, de említést érdemel még magas C-vitamin-, illetve káliumtartalma is, ami miatt a magas vérnyomáson is segíthet.

Ez is jópofa, de a szenya nem ettől lesz finomabb.
Ez is jópofa, de a szenya nem ettől lesz finomabb.praetorianphoto / Getty Images Hungary

Korábban is írtunk arról, hogy lehetőleg helyben termesztetett zöldségeket válassz, ha már boltban kell megvenned őket. Ez azért fontos, mert így van a legnagyobb esélyed arra, hogy finom és egészséges darabokat kapj. A kemény, kerek és kártevőkkel szemben ellenálló paradicsom létrehozására tett kísérletek során a jellegzetes íz mára szinte teljesen kiveszett az ipari keretek között termesztett növényekből. A szupermarketekben kapható termények többségét korábban szedik le, hogy mire eljutnak a vásárlókhoz, ne legyenek túlzottan megérve. A napon érett paradicsom általában jobb ízű és több likopint tartalmaz, nulladik lépés tehát, hogy ha teheted, ezekből válogass.

„Amikor a paradicsomok idén még nem voltak igazán érettek, nagyon örültem annak, amikor egy fantasztikus tippet kaptam Clare de Boer séftől, a New York-i King étterem főszakácsától. Ő árulta el nekem, hogyan lehet javítani a paradicsom ízén néhány egyszerű lépéssel – kezdi a lap szerzője. A csodamódszer egyszerű: 

a paradicsomszeleteket vörösborecettel, olívaolajjal és sóval ízesíti, miközben a szalonnát süti a BLT-szendvicsekhez.

Ez a trükk a legrettenetesebb paradicsomot is San Marzanó-i hangulatúvá változtatja” – állítja a szerző, aki időközben rájött, hogy a módszer már viszonylag jól ismert profi séf- és bloggerkörökben.  

Erin Clarke gasztroblogger is hasonló lelkesedéssel nyilatkozik róla:

Ha a paradicsomot kevés vörösborecettel leöntjük, akkor egyszerűen kiemelkedik az édeskés íze, és mindennél finomabb lesz vele a BLT – magyarázza Clarke. Kicsit beszívódik a kenyérbe is, ami mellesleg azt is garantálja, hogy a szendvicsnek ne legyen száraz az állaga. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra