Próbáltad már ennyire furán sütni az omlettet? Ropogós sajtkéreggel a külsején sokkal finomabb

A tojás remek reggeli-alapanyag, de ha az ember a héten már végigzongorázta a rántottát, lágytojást, és tojáskrémből is volt már kétszer, egész unalmas lehet. Ezt elkerülendő, hoztunk egy remek tojásos receptet, ami garantáltan feldobja az omlettünket, és rajta keresztül a legnyomorultabb őszi reggelt is.

A tojásról időnként felrebben, hogy egészséges-e egyáltalán, és hogy vajon lesznek-e koleszterinproblémáink miatta. Úgy tűnik, kedvenc alapanyagunk az a hozzávaló, amiről ahány tanulmány, annyiféle eredmény születik, akár egymásnak tökéletesen ellentmondók is. 

Egy korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk a témával, abban a Harvard Medical School szerzője, Emily Gelsomin táplálkozástudományi szakértő járt utána annak, mi lehet az igazság tojásügyben.

Kutatásukban a szerzők korábban úgy találták, hogy napi 3-4 tojás elfogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát, ám a kutatás pusztán megfigyelésen alapult, vagyis nem tudta objektíven bizonyítani, hogy a két jelenség, azaz a tojásfogyasztás és a szívproblémák nagyobb rizikója között valóban ok-okozati összefüggés áll-e fenn. Ráadásul a szakemberek nem kizárólag a tojásból származó, hanem a vizsgált személyek által fogyasztott összes koleszterin mennyiségét vették figyelembe, márpedig ennek a nagy része különböző húsokból származhatott. Aki tehát kilóra ette a bacont, simán a tojástól függetlenül is produkálhatta a riasztó eredményeket. 

A szakember hozzáfűzte, hogy azért nem teljesen kamu az egész: egy tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, ezzel szemben egy 170 grammos marhahússzeletben, vagyis egy átlagos steak- vagy hamburgerhúsban 140 mg-nyi koleszterin, viszont hatszor annyi telített zsírsav található. Ha el akarjuk kerülni a szívbetegséget és a stroke-ot, nem elég pusztán a tojásfogyasztásból visszavenni, a legjobb, ha minél több zöldséget és gyümölcsöt is eszünk. Ez az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, például D- és B12-vitamint.

Sajttal is próbáld ki.
Sajttal is próbáld ki.vkuslandia / Getty Images Hungary

Na de hogy a promóció után az omlettről is szó essék: a TheKitchn szerzője egy remek tojásos receptre bukkant, amivel nagyon is érdemes bővíteni a családi receptkönyvet. Az egész lényege egy mondatban leírható: az omlettünk még finomabb lesz, ha egy nagy adag sajt olvasztásával kezdjük a készítését. Arra mehet a felvert, befűszerezett tojás és minden finomság, amit még beletennénk. Jöhet rá snidling, gomba, még több sajt, kagyló, bab és friss zöldségek. Kis lángon, fedő alatt készüljön az omlettünk, aminek így a külsejére ropogós sajtkéreg sül a serpenyőben. 

Ha videón is szívesen megnéznéd a készítését, már mutatjuk is: 

@feelgoodfoodie

Crispy inside out omelette! Such a great low carb breakfast and you can top with any ant veggies! ##learnontiktok ##eggbreakfast ##insideoutomelette

♬ original sound - Feel Good Foodie

 A két különböző textúrától az egész még izgalmasabb lesz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra