Napi 18 ezret fizetnek ezért a munkáért, sok embert keresnek

GettyImages-2154748365
Olvasási idő kb. 2 perc

A kertészeti ágazatnak két nagy élőmunka-igényes munkaművelete van minden évben: a metszés és a betakarítás. Az utóbbi akár 1-3 hónapon át is eltarthat, és nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni rá.

Az ilyen típusú munka elvégzésére mindig szezonális munkásokat kell szerződtetni, az idénymunkák nagy részét a gyümölcsszüret teszi ki. Májustól októberig van szükség igazán sok olyan emberre, aki ezeket a feladatokat el tudja látni, e téren pedig komoly nehézségekkel küzd meg évről évre a mezőgazdaság.

Az Agrárszektor cikke szerint a munkaerőhiány mostanra legalább akkora, ha nem nagyobb károkat okoz a kertészeti ágazatban, mint a szélsőséges időjárás pusztítása. Május-júniusban termésritkítás zajlik, illetve októberig folyamatos a szüret.

A munka kemény, de a fizetés sem rossz érte
A munka kemény, de a fizetés sem rossz érteThomas Barwick / Getty Images Hungary

A szabadföldi zöldségtermesztésben is április-májusra esnek a vetési, palántázási munkálatok, majd szintén októberig jön a betakarítás. Egyes, speciálisabb növények esetében, mint például a spárga, akár áprilisban elindulhat a szüret.

Az idénymunkát jól megfizetik, még sincs elég dolgozó

A zöldség-gyümölcs ágazat meglehetősen munkaerőigényes, ezen belül ágazattól, termelési módtól függően a dolgozók 30-70 százaléka idénymunkás.

Aki hajlandó ilyen feladat vállalására, az északkeleti országrészben körülbelül 12 ezer forint napi bérért teheti ezt meg, az ország nyugati, illetve középső részein pedig ugyanez 15-18 ezer forintra tehető,

a bejelentett, járulékokkal emelt költség 1800-2000 forintos órabér esetén a termelőnek 2700-3000 forintos óránkénti költséget jelent. A hűtőházi munkavégzés vagy a magasabb áruértékű termékek szedése járhat nagyobb bérezéssel, de előfordulhat az is, hogy a kiemelkedően teljesítő betakarítók jutalmat is kapnak. A szakképzettséget igénylő feladatok, például a metszés, általában magasabb díjazással is jár.

Jelenleg ugyanakkor erős munkaerőhiány tapasztalható az ágazatban, ami azzal is járhat, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök termőterületének mérete lecsökken, ahogyan az a málnával történt. A nyolcvanas években még 7000 hektáron voltak málnások, ami mára mindössze 71 hektárra csökkent. A külföldi vendégmunkások megjelenése ezért nagyon fontos az ágazat számára.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek