Szekrényben bujkált a menekült kisfiú, amikor rátörtek a kommandósok

Fénnyel írt történelem

GettyImages-1326787

Az Egyesült Államok menekültpolitikája hosszú évtizedek óta viták tárgya, ahogyan a közeli kommunista szigetországgal, Kubával való viszony is gyakran élesedett komolyabb konfliktussá az elmúlt hat évtizedben. Az ezredforduló környékének legvitásabb ügye egy hatéves kisfiú kapcsán robbant ki; a kis Eliánról készült Pulitzer-díjas fotó alaposan megosztotta a közvéleményt.

A tengerből mentették ki az ötéves kubai kisfiút

Elián González ötéves volt, amikor 1999 novemberében édesanyjával, anyja élettársával és tíz másik menekülttel együtt csónakba szállt a kubai Cárdenasban, hogy a tengeren keresztül illegálisan az Egyesült Államokba, Miamiba jussanak. Az apró, 5,2 méter hosszú, rozoga alumíniumcsónak elavult, nem karbantartott motorja utazás közben meghibásodott, és a jármű a tenger közepén felmondta a szolgálatot és süllyedni kezdett; az utasok többsége, köztük Elián édesanyja és nevelőapja életüket vesztették, a kisfiú és két másik gyerek, akiket a felnőttek felfújható mentőbójákon eresztettek útnak, csodával határos módon megmenekültek.

A három túlélőre két halász talált rá, akik átadták őket az amerikai hatóságoknak; a menekültügyesek sikeresen előkerítették Elián Miami Kis Havanna negyedében élő apai nagybátyját, Lázaro Gonzálezt és a kisfiút az ő gyámsága alá helyezték. Elián édesapja, a Havannában maradt Juan Miguel González – aki már évek óta elvált a fiú néhai édesanyjától – azonban szerette volna visszakapni a gyereket, és ügyét felkarolta Fidel Castro kubai kormánya. Hosszas politikai és menekültügyi huzavona kezdődött Kuba és az Egyesült Államok között, melynek révén a kis Elián ügye a média célkeresztjébe került, az alig hatéves fiú arca a legfontosabb amerikai újságok címlapján virított.

Pulitzer-díjnyertes fotója.
Pulitzer-díjnyertes fotója.Alan Díaz

A fiú körüli hercehurca felkorbácsolta az indulatokat, a kubai–amerikai bevándorlók körében még jobban fellángoltak az egyébként is heves Castro-ellenes érzelmek, a hozzátartozók minden rendelkezésükre álló módszerrel igyekeztek meggyőzni a hatóságokat, hadd maradjon náluk Elián, hiszen tőlük mindent megkap, míg Kubában éhínség, gyógyszerhiány uralkodik, és az oktatás is rossz állapotban van. Az egyik rokon még a first ladynek, Hillary Clintonnak is írt levelet az ügyben.

Bekerítették a menekültügyesek a házat

A hozzátartozók igyekezete ellenére a hónapokig tartó vitás ügy végén a hatóságok az édesapának adtak igazat, és elrendelték Elián kitoloncolását Amerikából, és visszaszállítását Havannába. A fiú nagybátyja és rokonai nem nyugodtak bele a döntésbe, visszautasították, hogy kiadják Eliánt a rendőrségnek, és elbarikádozták magukat a bácsi otthonában. „Csakis erővel vehetik el tőlünk a gyereket” – nyilatkozta Lázaro González, és a menekültügyi hatóságok éppen ezt is tették. 2000. április 22-ére, szombatra virradó hajnalban a határőrség különleges fegyveres alakulatának emberei behatoltak a nagybácsi házába, a nekik ellenálló rokonokat paprikasprayvel és gumibottal tették ártalmatlanná, majd a fiú nyomában átkutatták az épületet.

Elián González és Fidel Castro kubai elnök 2001-ben
Elián González és Fidel Castro kubai elnök 2001-benSven Creutzmann/Mambo Photo / Getty Images Hungary

Eliánra a kommandósok egy szekrényben találtak rá, ahol egyik rokonával, Donato Dalrymplével rejtőzködött. A ház megszállásánál jelen volt Alan Díaz veterán fotóriporter, aki maga is kubai származású volt, és ugyan New Yorkban született, később egy időre hazatért szüleihez Havannába, ahol Alberto Korda, a Che Guevaráról készült legendás portré alkotója oktatta a fotográfia mesterségére. A történetünk idején 53 éves, Miamiban élő és szabadúszóként dolgozó Díaz Armando Gutierrez, a floridai kubai–amerikai közösség vagyonos patrónusa és Elián családjának anyagi és szellemi támogatója segítségével jutott be a házba, ahol hiába figyelmeztették őt a kommandósok, nem tágított, és igyekezett megörökíteni a botrányos behatolás fontosabb pillanatait.

A fotóriporter a véletlennek köszönhetően a legtökéletesebb pillanatban exponált, gépével megörökítette azt a momentumot, amint az egyik kommandós gépfegyverrel a kezében kinyitja a szekrényajtót, és váratlanul szembekerül a megdöbbent, síró Eliánnal és rokonával. A fénykép publikálását követően hatalmas visszhangot váltott ki, a vita mindkét térfelén lévők a saját igazukat igyekeztek vele illusztrálni: egyesek a kegyetlen visszatoloncolást és a menekültügyesek brutalitását hangoztatták, mások viszont épp a fiú rokonainak meggondolatlan és önző viselkedését emelték ki.

A híres kép megidézése a South Park Ötös ikrek című epizódjában
A híres kép megidézése a South Park Ötös ikrek című epizódjábanWikimedia Commons

Elián azóta is Havannában él, és boldog családapa

Az ügy egyetlen igazi győztese Díaz lett, aki elnyerte az év legjobb riportfotójának járó Pulitzer-díjat, melynek köszönhetően állandó munkát ajánlott számára az Associated Press (AP) hírügynökség; a következő 17 évben képeivel tudósította az AP-t többek között az elnökválasztásokról, a szeptember 11-i terrortámadásról és a 2016-os orlandói melegbárban elkövetett tömegmészárlásról. A 2018-ban elhunyt fotóriporter leghíresebb képét még a South Park egyik epizódja is megörökítette, ahol Kennyt toloncolják vissza édesapja kérésére Romániából az Egyesült Államokba, a szekrényajtót kinyitó kommandós azonban váratlanul tüzet nyit, és megöli a fiút (aki ekkoriban még minden részben meghalt, majd a következőben minden probléma nélkül feltámadt).

Elián González sorsa szerencsére sokkal kedvezőbben alakult, a fiú visszakerült édesapjához Kubába; ma is Havannában él, elvégezte a műszaki egyetemet, ipari mérnök lett és feleségül vette középiskolás szerelmét; majd megszületett kislányuk, aki idén tölti be a harmadik életévét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra