Ez a férfi abba halt bele, hogy mindennap megevett egy kis medvecukrot

Sajnos sokféle értelmetlen halásesetről hallani, ám ennyire fölöslegessel nagyon régen találkoztunk. Egy férfi abba halt bele, hogy nagyon szeretett egy bizonyos édességet, és mindennap evett belőle. Ha bármelyik másikat választja, talán 100 évig élhetett volna egy kevés túlsúllyal, de épp az lett a kedvence, amelyik végül a halálát okozta.

A fekete édesgyökér olyan vegyületet tartalmaz, amelyről ismert, hogy nagy dózisban mérgező – kezdi beszámolóját a Live Science tudományos szaklap, ahol az elsők között tudósítottak a férfi haláláról, és dolgozták fel azt tudományos igénnyel. 

A medvecukor (itthon ismert bocskorszíj néven is) egy édesség, melynek alapanyaga az édesgyökér-kivonat, valamint gyakran az ánizsolaj. Világszerte számos színbeli és ízbeli változata ismert, attól függően, hogy milyen adalékokat tartalmaz.

Nem is olyan régen az is kiderült: korántsem tudja mindenki, hogy ebből az édességből nem lehet korlátlanul falatozni. Egy férfi meghalt Massachusettsben, miután túl sokat evett belőle. 

The New England Journal of Medicine-ben megjelent jelentés szerint az 54 éves férfi éppen egy gyorsétteremben tartózkodott, amikor hirtelen zihálni, remegni kezdett, és elvesztette az eszméletét. A sürgősségi ellátást végző szakemberek megállapították, hogy a férfinál kamrafibrillációt, életveszélyes szívritmuszavart lehetett tapasztalni, akit ezek után újraélesztettek, és rövid időre magához tért, mielőtt kórházba szállították volna.

Itt a gyilkos cukorka
Itt a gyilkos cukorkaJose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

A férfi családjával folytatott megbeszélés során végül kiderült, hogy rosszul táplálkozott, mindennap egy-két nagy csomag cukorkát evett, mást pedig szinte egyáltalán nem. A férfi mindössze néhány héttel korábban a piros, gyümölcsízű cukorkák evéséről fekete édesgyökér-cukorkára váltott.

A helyi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szerint a fekete medvecukor gyakran tartalmaz egy glicirrizin nevű vegyületet, amely az édesgyökérből származik. A túl sok édesgyökér vagy édesgyökérrel ízesített cukorka fogyasztása veszélyes lehet, mert a glicirrizin csökkenti a szervezet káliumszintjét. Ez pedig végül magas vérnyomáshoz és rendellenes szívritmushoz vezethet – írta korábban a Live Science.

A férfi esetében a nagyon alacsony káliumszint vezetett szívproblémáihoz. Később kezelést kapott a káliumszint helyreállítására, valamint számos más intézkedés történt az intenzív osztályon, majd lélegeztetőgépre helyezték. Ezen erőfeszítések ellenére 32 órával a kórházba érkezés után meghalt. 

Bár halála a szélsőséges esetek közé tartozik, a napi 2 nagyobb adag fekete medvecukor elfogyasztása két héten keresztül szívritmuszavarokat okozhat, különösen a 40 év felettieknél. Az eset nem egyedi: 2019-ben a kutatók arról számoltak be, hogy egy 84 éves kanadai férfi naponta több pohár házi édesgyökérteát ivott, ami végül veszélyes szintre emelte a vérnyomását. 

Bár a legtöbb országban szabályozott, hogy mennyi glicirrizin megengedett az élelmiszerekben, de a szakemberek továbbra is azt javasolják, hogy kerüljük a magas édesgyökér-tartalmú ételek fogyasztását. Ha szereted, nem kell elkeseredned, ugyanis számos medvecukornak látszó termék valójában nem tartalmaz édesgyökeret, hanem ánizsolajjal ízesítik, amelynek illata és íze éppen olyan, de nem tartalmaz glicirrizint. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek