Napi minisokk: íme a diétás üdítők fogyasztásának titkos mellékhatása

Az ember már az édesítő- és tartósítószerekkel teletömött, aromákkal felturbózott üdítőjét sem kortyolgathatja nyugodtan, mert egyből szembejön egy cikk, ami arról szól, miért teszi ezt nagyon rosszul a tudomány szerint. Sajnáljuk, veled is épp ez történik.

Mi sem örülünk neki, de sajnos nem titkolhatjuk el a nyilvánvalót: a diétás üdítő sem sokkal jobb választás a cukrosnál. Sajnos az EatThis volt olyan kegyetlen, és bizonyítékokat is talált arra vonatkozóan, milyen nem kívánt mellékhatásai lehetnek édes kedvencednek, ami ez idáig egészen jó ötletnek tűnt desszertek helyett. 

Te milyen típusú diétásüdítő-ivó vagy: az a fajta, aki szereti alkalmanként kortyolgatni a buborékos finomságokat, vagy olyan, akinek mindennap meg kell egy pohárkával vagy kettővel innia? Mivel kalóriamentes, sokan azt gondolják, hogy ez mindenki számára remek választás akár nagyobb mennyiségben is, de a szakértő másképp látja.

Miután egy újságíró megosztotta 40 éves, diétás kólával kapcsolatos küzdelmét, a szakértők is riadót fújtak az ész nélküli fogyasztás ellen. Ha csak alkalmanként iszol ilyesmit, kis mennyiségben, semmi bajod nem lesz tőle, de ha a mindennapjaid része, érdemes határokat szabnod a fogyasztásában. 

A New York Times közölt egy cikket, amelyben egy író, Abby Ellin felfedte, hogy évtizedek óta „tehetetlen” napi diétás kólára való sóvárgásával szemben.

„Néhányszor megpróbáltam abbahagyni, de soha nem tudtam megvonni magamtól egy hétnél tovább”

– írta Ellin, aki akkor tudott lemondani az italról, amikor a tartós hasi fájdalmai orvoshoz kényszerítették, és arra gondolt, hogy talán a szénsavas italok okozhatják a problémát. 

A szerző ezek után közegészségügyre, pszichológiára és táplálkozásra szakosodott klinikai szakértőkkel beszélgetett, hogy feltárja, mi történik valójában, amikor azt érzi, egyszerűen nem tud élni kedvenc diétás itala nélkül.

A tudomány szerint a diétás italok olyan súlyos függőséget okozhatnak, mint a kokain, vagy még annál is rosszabbat. Ellin cikkében elmagyarázza, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság Mentális zavarokról szóló kézikönyve ugyan nem tartja számon a diétás italokat a függőséget okozó anyagok listáján, ám kutatások azonban azt sugallják, hogy esetleg fontolóra kell venni a felvételüket. Ellin egy 2007-es tanulmányra hivatkozik, amelyben a patkányok kénytelenek voltak választani a szacharin és a kokain között, és amelyben utóbbit a kutatók „nagyon függőséget okozó és káros anyagként” minősítették.

Az állatoknak a figyelemre méltó 94 százaléka választotta a szacharint a kokain helyett, még akkor is, ha azok korábban a kokainfüggőség jeleit mutatták. Itt fontos megemlíteni, hogy nem a diétás kóla, hanem annak egyik lehetséges összetevője volt a választás alapja, vagyis ha például sztíviával édesített italt kortyolsz éppen, arra nagy valószínűséggel nem vonatkozna a patkányok preferenciája. 

A diétás kólát gyakran aszpartámmal ízesítik, nem szacharinnal, de a két mesterséges édesítőszernek hasonló hatása lehet

– emelte ki egy megkérdezett orvos. Ellin beszélt Pamela Peeke szakértővel, aki elmagyarázta, hogy az aszpartám, amely sokszor a diétás italokat édesíti, nagyrészt okolható azért, hogy miért kívánhatunk belőle többet: mivel a mesterséges édesítőszerek nem hoznak valódi megoldást arra a problémára, amire megoldásként választjuk azokat.

Ahogy Ellin írta: „A mesterséges édesítőszerek aktiválják ugyan az agy jutalmazórendszerét, de csak körülbelül feleannyira, mint a normál cukor” – emelte ki. „A műcukor nem éri el ugyanazt az eredményt, mint a valódi cukor, így hamarosan újabb adagra vágyunk belőle.”

A diétás italok fogyasztása azért elég véleményes
A diétás italok fogyasztása azért elég véleményesSteve Prezant / Getty Images Hungary

Ám a koffein is okolható.

Ellin szerint az édesítőszerek koffeinnel (egy másik függőséget okozó anyag) kombinálva teszik a diétás kólát függőséggé sokak számára, akik nem tudnak lemondani róla. 

Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológiadocense tanulmányain keresztül megfogalmazta: érdemes lenne ezeket az italokat megfelelő tesztelési protokollnak alávetni függőséget okozó hatásaik tekintetében. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a diétás üdítőitalok bizonyos mennyiség fölött egyaránt befolyásolhatják a máj működését, a bélrendszer egészségét, az inzulinszintet és a testsúlyt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra