Füstös salmorejo – az andalúz paradicsomleves ihlette ezt a remek fogást

Nyáron bőven elég egy-egy hideg leves, és ha az uborkásat és a gazpachót már ismered, ezt a remek zöldségeset is próbáld ki.

Jéghidegen a legfinomabb.
Jéghidegen a legfinomabb.Jorge Diaz / EyeEm

Hozzávalók 2 személyre

  • 7 darab érett paradicsom elfelezve
  • só, bors, füstöltpaprika-por
  • 1 mk. barna cukor
  • 1 nagy szelet ciabatta a héja nélkül, kockákra vágva
  • 3 ek. füstölt olívaolaj
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • a tetejére mag nélküli szőlő és pirított mandulaszeletek
  • 1 tk. sherryecet
Recept idők

Elkészítés:

Reszeld le a paradicsomok felének vágott oldalait egy közepes tál felett, amíg csak a paradicsom héja marad meg, majd dobd el a bőröket. Add hozzá a kenyérkockákat, tedd át a paradicsomos keveréket egy konyhai robotgépbe, és hagyd állni 15 percig, amíg a kenyér megpuhul.

A paradicsomos keveréket a reszelt fokhagymával és az ecettel ezek után keverd simára. A gépet bekapcsolva hagyva fokozatosan öntsd bele a füstölt olívaolajat. A salmorejót szűrd át egy nagy tálba, és ízesítsd. Takard le és tedd hűtőbe nagyon hidegre, legalább 1 órára, vagy akár egy éjszakára.

 

 

 

A félbevágott szőlővel és mandulaszeletekkel a tetején tálald. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek