Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.
Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.Patryk_Kosmider

Hozzávalók

A tésztához

  • 0.5 darab biocitrom leve és héja
  • 50 deka liszt
  • 5 deka olvasztott vaj
  • 5 deka porcukor
  • 1 mk.
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 2.5 deci tej

A töltelékhez

  • 25 deka darált mák
  • 10 deka zabkeksz összetörve
  • 10 deka porcukor
  • 0.5 darab citrom héja
  • 2 deci tej
  • 2 ek. kandírozott citrom vagy lime-héj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb kalácskoszorúhoz mindössze annyi dolgod lesz, hogy a töltelék hozzávalóit összeforralod, majd félreteszed, utána következhet a tészta. 

A langyos tejbe tedd a cukrokat és az élesztőt, majd keverd el és futtasd fel negyedóra alatt. A pihenő után dolgozd rugalmas tésztává annak minden alapanyagát, majd adj neki langyos helyen egy óra pihentőt. Ezek után nyújtsd téglalap alakúra, kend meg a töltelékkel, tekerd fel, és tedd egy megfelelő formába (egy kerek kuglófformában lesz a legszebb). Ott is pihentesd negyedórán át, majd közepesen forró sütőben 40 perc alatt süsd készre. 

Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve! Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!

A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Imádod az almás édességeket? Készítsd idén a kalácsot kedvenc gyümölcsöddel!

Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.

2021. március28., 10:24

Kalács még izgalmasabban? Rumos mazsolával és naranccsal is próbáld ki!

Ha felnőtteknek készítesz kalácsot, kóstold meg ezt a rumos-mazsolásat. Ha a rum nem a legjobb barátod, amarettóval vagy narancslikőrrel is készítheted.

2021. március27., 10:44

Barackos-vaníliás kalács – mazsola helyett aszalt gyümölcsökkel is készítheted

Nálunk aszalt barack és vanília került a kalácsokba, amiben az a legjobb, amikor az ember ráharap az édes-savanykás falatokra. Ha mazsola van otthon, azzal készítsd egy kis rummal, ha az aszalt szilvát szereted, forgasd meg mézes fahéjban és abból apríts bele – mindegyik változatban finom lesz.

2020. április17., 06:04

Ez az avokádós panzanella pirított kalácsfalatokkal a legfinomabb

Ha nálad is marad húsvétról egy nagy csücsök száraz kalács, ki ne dobd: készíts belőle felfújtat, vagy krutont levesekhez és salátákhoz. Ezzel a recepttel a kalácsból is készíthetsz valami egészségeset.

2021. április2., 10:44

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek