Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.
Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.Patryk_Kosmider

Hozzávalók

A tésztához

  • 0.5 darab biocitrom leve és héja
  • 50 deka liszt
  • 5 deka olvasztott vaj
  • 5 deka porcukor
  • 1 mk.
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 2.5 deci tej

A töltelékhez

  • 25 deka darált mák
  • 10 deka zabkeksz összetörve
  • 10 deka porcukor
  • 0.5 darab citrom héja
  • 2 deci tej
  • 2 ek. kandírozott citrom vagy lime-héj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb kalácskoszorúhoz mindössze annyi dolgod lesz, hogy a töltelék hozzávalóit összeforralod, majd félreteszed, utána következhet a tészta. 

A langyos tejbe tedd a cukrokat és az élesztőt, majd keverd el és futtasd fel negyedóra alatt. A pihenő után dolgozd rugalmas tésztává annak minden alapanyagát, majd adj neki langyos helyen egy óra pihentőt. Ezek után nyújtsd téglalap alakúra, kend meg a töltelékkel, tekerd fel, és tedd egy megfelelő formába (egy kerek kuglófformában lesz a legszebb). Ott is pihentesd negyedórán át, majd közepesen forró sütőben 40 perc alatt süsd készre. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek