Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.
Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.Fotó: Patryk_Kosmider

Hozzávalók:

A tésztához

  • 0.5 darab biocitrom leve és héja
  • 50 deka liszt
  • 5 deka olvasztott vaj
  • 5 deka porcukor
  • 1 mk.
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 2.5 deci tej

A töltelékhez

  • 25 deka darált mák
  • 10 deka zabkeksz összetörve
  • 10 deka porcukor
  • 0.5 darab citrom héja
  • 2 deci tej
  • 2 ek. kandírozott citrom vagy lime-héj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb kalácskoszorúhoz mindössze annyi dolgod lesz, hogy a töltelék hozzávalóit összeforralod, majd félreteszed, utána következhet a tészta. 

A langyos tejbe tedd a cukrokat és az élesztőt, majd keverd el és futtasd fel negyedóra alatt. A pihenő után dolgozd rugalmas tésztává annak minden alapanyagát, majd adj neki langyos helyen egy óra pihentőt. Ezek után nyújtsd téglalap alakúra, kend meg a töltelékkel, tekerd fel, és tedd egy megfelelő formába (egy kerek kuglófformában lesz a legszebb). Ott is pihentesd negyedórán át, majd közepesen forró sütőben 40 perc alatt süsd készre. 

Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!
Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!

A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.

Tovább »

Még több recept

Fehér csokis-grillezett körtés kalácspuding – így mentsd meg a megszáradt falatokat!

A maradék kalács megmentésére nincs is jobb módszer egy adag kalácsfelfújtnál. Ha még nem próbáltad, jó, ha tudod, hogy kenyérrel is működik, de húsvét körül maradékmentő fogásként is remek.

április3., 10:24

Ha gyors vendégvárót keresel, készíts mákos-narancsos kekszeket!

A hagyományos vaníliás és fahéjas kekszekkel sincs baj, de ha valami különlegesben gondolkodsz, legyen az idei vendégváró mákos és citromos. Ha összeragasztanád az elkészült kekszeket, egy kis mandulalikőrrel elkevert narancslekvárral vagy baracklekvárral ízesített mogyoróvajjal érdemes megtenned.

2020. december6., 06:04

Remek hétvégi program összedobni ezt a káposztás pogácsát

Nálunk jó sok borssal és csak egy nagyon kevés barna cukorral készült, és nem bántuk meg az alapos fűszerezést. A káposztás pogácsa remek fogás, aminek az sem árt, ha zsírral készül. Egy nagy adag tavaszi, snidlinges körözöttel lesz igazán tökéletes.

április16., 10:24

Kedvenc bejgliváró receptünk ez a mákos palacsinta

Naná, hogy fűszeres, rumos meggyel készül ez az isteni téli palacsinta, ami a kedvencünket egy kicsit még alkalmibbá és izgalmasabbá varázsolta.

2020. december3., 06:04

Ez a csokis kalács olyan, mint egy hatalmas kakaós csiga

Ha szeretitek a kakaós csigát, próbáljátok ki ezt a csokis kalácsot, ami egy kicsit olyan, mintha iskolás kedvencünk családi változata lenne. Jut belőle mindenkinek, és még másnap is finom.

2020. április19., 06:04

Kalács még izgalmasabban? Rumos mazsolával és naranccsal is próbáld ki!

Ha felnőtteknek készítesz kalácsot, kóstold meg ezt a rumos-mazsolásat. Ha a rum nem a legjobb barátod, amarettóval vagy narancslikőrrel is készítheted.

március27., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.