Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.
Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.Patryk_Kosmider

Hozzávalók:

A tésztához

  • 0.5 darab biocitrom leve és héja
  • 50 deka liszt
  • 5 deka olvasztott vaj
  • 5 deka porcukor
  • 1 mk.
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 2.5 deci tej

A töltelékhez

  • 25 deka darált mák
  • 10 deka zabkeksz összetörve
  • 10 deka porcukor
  • 0.5 darab citrom héja
  • 2 deci tej
  • 2 ek. kandírozott citrom vagy lime-héj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb kalácskoszorúhoz mindössze annyi dolgod lesz, hogy a töltelék hozzávalóit összeforralod, majd félreteszed, utána következhet a tészta. 

A langyos tejbe tedd a cukrokat és az élesztőt, majd keverd el és futtasd fel negyedóra alatt. A pihenő után dolgozd rugalmas tésztává annak minden alapanyagát, majd adj neki langyos helyen egy óra pihentőt. Ezek után nyújtsd téglalap alakúra, kend meg a töltelékkel, tekerd fel, és tedd egy megfelelő formába (egy kerek kuglófformában lesz a legszebb). Ott is pihentesd negyedórán át, majd közepesen forró sütőben 40 perc alatt süsd készre. 

kapcsolódó Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!
Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!

A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Húsvéti töltött kalács – ki ne maradjon a tavaszi menüből ez a bögrés, sós változat

Egy jó kis töltött, gazdag kalács tökéletes lehet vacsorára, és gyors reggeliként is egyszerűen bevethető a tegnapi maradék. Ha a szabadban piknikeznétek vagy kirándulnátok, arra a célra is remek: tartalmas és hidegen is finom, ráadásul ízlés szerint testre szabható a család kedvenceivel.

2020. április17., 06:04

Heti kedvencünk: magyaros, babos ragu kolbásszal és csicseriborsóval

A bedobálós fogások egyik legfinomabbika ez a gyors, babos ragu, ami akkor sem lesz rosszabb, ha néhány, előre lepirított csirkefalat is sül a zöldségek mellett. Ha a karácsonyi traktát néhány zöldséges fogással vezetnéd fel a szervezetednek, az ehhez hasonlókat válaszd: remekül eltelít, és nagyon finom húsmentes verzióban is.

október27., 10:24

A kalács túróval és csokidarabokkal is nagyon finom, bebizonyítjuk!

Egy kicsit Túró Rudi hangulata lesz ennek a finomságnak, és ha húsvétkor te is valami izgalmasat próbálnál ki, dobd össze ezt az egyszerű kalácsot!

március28., 12:52

Parmezános-baconös rizottó cukkinivel: isteni fogás, ami után alig kell mosogatnod

A rizottó annyiban szakácsbarát fogás, hogy cserébe azért, hogy folyamatosan kevergetned kell, mert csak akkor lesz igazán krémes, rengetegféleképpen variálható és egyetlen nagyobb serpenyőben elkészül, így a mosogatás is gyorsan megvan utána.

október26., 11:24

A tökéletes hétvégi desszert: marcipános-körtés süti

Miért nem használjuk többször a marcipánt a házi desszertekhez? Ez a remek alapanyag leginkább a téli édességekhez illik: isteni lesz gesztenyével, meggyel és almával, de nyári hangulatban, egy citromos kevert sütiben is érdemes kipróbálnod.

október23., 11:24

Imádod az almás édességeket? Készítsd idén a kalácsot kedvenc gyümölcsöddel!

Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.

március28., 10:24

Mustra