Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.
Mákkal töltve is finom a kalácskoszorú.Patryk_Kosmider

Hozzávalók

A tésztához

  • 0.5 darab biocitrom leve és héja
  • 50 deka liszt
  • 5 deka olvasztott vaj
  • 5 deka porcukor
  • 1 mk.
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 2.5 deci tej

A töltelékhez

  • 25 deka darált mák
  • 10 deka zabkeksz összetörve
  • 10 deka porcukor
  • 0.5 darab citrom héja
  • 2 deci tej
  • 2 ek. kandírozott citrom vagy lime-héj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb kalácskoszorúhoz mindössze annyi dolgod lesz, hogy a töltelék hozzávalóit összeforralod, majd félreteszed, utána következhet a tészta. 

A langyos tejbe tedd a cukrokat és az élesztőt, majd keverd el és futtasd fel negyedóra alatt. A pihenő után dolgozd rugalmas tésztává annak minden alapanyagát, majd adj neki langyos helyen egy óra pihentőt. Ezek után nyújtsd téglalap alakúra, kend meg a töltelékkel, tekerd fel, és tedd egy megfelelő formába (egy kerek kuglófformában lesz a legszebb). Ott is pihentesd negyedórán át, majd közepesen forró sütőben 40 perc alatt süsd készre. 

kapcsolódó Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!
Édesburgonya-rajongó vagy? Próbáld ki egy kevés parmezánnal, gombával és spenóttal megtöltve!

A gomba és a spenót mellé nálunk egy kevés parmezán is került, a spenót pedig egy kevés vajon puhult, fokhagymával, ami nagyon jól illik az édeskés burgonya ízéhez.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez az avokádós panzanella pirított kalácsfalatokkal a legfinomabb

Ha nálad is marad húsvétról egy nagy csücsök száraz kalács, ki ne dobd: készíts belőle felfújtat, vagy krutont levesekhez és salátákhoz. Ezzel a recepttel a kalácsból is készíthetsz valami egészségeset.

2021. április2., 10:44

Húsvéti töltött kalács – ki ne maradjon a tavaszi menüből ez a bögrés, sós változat

Egy jó kis töltött, gazdag kalács tökéletes lehet vacsorára, és gyors reggeliként is egyszerűen bevethető a tegnapi maradék. Ha a szabadban piknikeznétek vagy kirándulnátok, arra a célra is remek: tartalmas és hidegen is finom, ráadásul ízlés szerint testre szabható a család kedvenceivel.

2020. április17., 06:04

Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

2021. március27., 12:52

Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

2020. április9., 06:00

Ha vajjal és vaníliával pirítod meg a kalácskockákat, levesek tetején is jól működnek majd

A legjobb az egészben az, hogy a kissé száraz kalácsok és kelt tészták is új életre kelnek a vajnak és a vaníliának köszönhetően. Nemcsak a gyümölcsös levesekben klassz, de egy-egy semleges ízű zöldséges fogást is feldobhatsz vele: a zeller-, az édesburgonya- és a burgonyalevesek tetején is tökéletes. Ha vanília helyett szarvasgombaolajat használsz, még több sós leves tetején bevetheted.

2020. május23., 06:00

A kalács túróval és csokidarabokkal is nagyon finom, bebizonyítjuk!

Egy kicsit Túró Rudi hangulata lesz ennek a finomságnak, és ha húsvétkor te is valami izgalmasat próbálnál ki, dobd össze ezt az egyszerű kalácsot!

2021. március28., 12:52

Mustra