A természet humora páratlan, felülír mindent, ami csak létezik. Bár vannak extrém termések, amiket laboratóriumi körülmények között termesztenek, mellettük számos olyan növény létezik, ami több színben és ízben terem. Ilyen a vörös banán, a fehér eper, a lila paprika, és még sorolhatjuk. Egy közös van bennük, mindegyik egészségesebb, mint a jól ismert változat.
Vörös banán
A gyümölcs népszerűsége hazai megjelenése óta töretlen, hiszen édes, nem folyik, nem kell hozzá semmi hámozóeszköz, csak bedobjuk a táskába, és egy másodperc alatt ott az egészséges nassolnivaló. Ugyanezt teszik a világ másik pontján, Kelet-Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és az Egyesült Arab Emírségekben is, csupán vörös banánnal. A keleti és déli égtájakon teljesen természetes, hogy az éghajlati körülmények miatt sötétvörös színű banán terem, aminek húsa lilás, állaga krémesebb, benne rengeteg vitaminnal, ásványi anyagokkal és szénhidráttal – köszönhetően a napsütéses órák magas számának.
Fehér eper
Nem éretlen, éppen ellenkezőleg. Minél színtelenebb, annál jobb. A fehér húsú, piros magú eper egy furcsa, de természetes növény, két gyümölcs, az ananász és az eper közös gyermeke. Íze is olyan, mintha egyszerre ennénk ananászt és epret. Számunkra ez legfeljebb a két étel összekeverésével lehetséges, viszont Európa déli részén így terem. Sajátossága, hogy az érési folyamat során a zöld termés folyamatosan világosodik, így onnan tudjuk, hogy teljesen érett az eper, amikor olyan fehér, mint a fal.
Lila paprika
Szintén a természetes ételek halmazába tartozik, hiszen a lila színt az antocianinok különleges pigmentanyaga adja, ami ellenállóbbá teszi a zöldséget a faggyal szemben. Éppen ezért olyan északi országokban terem, ahol a hideg idő ellenére is képes beérni. A lila paprika íze semmiben sem különbözik a hagyományos piros paprikától, és a C-vitamin-tartalma is magas, miközben az ereket is védi, így visszérpanaszok ellen hatékony táplálék.
Fekete paradicsom
A vadparadicsomként ismert faj tudományos neve: kumato. Akár a saját kertünkben is előfordulhat, hiszen a piros paradicsom egyik mutációjáról van szó. A sötét szín a magas antioxidáns-tartalomra utal, ezért egészségesebb, mint a hagyományos zöldség. Érdekesség, hogy éretlenül is fogyasztható. Már a legtöbb kertészetben, sőt áruházban is kapható a kumatomag, ami azonnal gyökeret ver piros testvérei mellett, és rekordidő alatt terem.
Lila répa
Különösen furcsa, hogy egy zöldségnek más színe van, mint amire az elnevezése is utal. A lila répa Iránban őshonos zöldség, és már ezer évvel ezelőtt is fogyasztották. Félreértés ne essék, nem a céklával keverték a répát. A lila szín ugyancsak a kedvező éghajlati hatásoknak köszönhető, így ezen a térségen már a föld alatt is egészségesebb répa terem. Ugyancsak remek fegyver az érproblémák ellen.
Bátran, de fenntartásokkal!
Legyen akármilyen egzotikus egy gyümölcs vagy zöldség, mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a magyar termőföld is egészséges, jó termést hoz. Persze, amikor lehetőség van rá, érdemes megkóstolni ezeket a ritkaságokat, de lecserélni valamit, amivel a nagyanyánk is főzött? Ez meggondolatlanság lenne.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés