A kinézetük sokakat elriaszt, pedig nagyon egészségesek ezek a zöldségek és gyümölcsök

GettyImages-561250023
Vermes Nikolett

Ki hallott már lila répáról vagy vörös banánról? A világ másik pontján sorra nőnek ezek az érdekes ételek. Ameddig mi csodálkozunk a lila répán, addig az iráni emberek a mi sárga zöldségünk miatt hitetlenkednek.

A természet humora páratlan, felülír mindent, ami csak létezik. Bár vannak extrém termések, amiket laboratóriumi körülmények között termesztenek, mellettük számos olyan növény létezik, ami több színben és ízben terem. Ilyen a vörös banán, a fehér eper, a lila paprika, és még sorolhatjuk. Egy közös van bennük, mindegyik egészségesebb, mint a jól ismert változat. 

Vörös banán

A gyümölcs népszerűsége hazai megjelenése óta töretlen, hiszen édes, nem folyik, nem kell hozzá semmi hámozóeszköz, csak bedobjuk a táskába, és egy másodperc alatt ott az egészséges nassolnivaló. Ugyanezt teszik a világ másik pontján, Kelet-Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és az Egyesült Arab Emírségekben is, csupán vörös banánnal. A keleti és déli égtájakon teljesen természetes, hogy az éghajlati körülmények miatt sötétvörös színű banán terem, aminek húsa lilás, állaga krémesebb, benne rengeteg vitaminnal, ásványi anyagokkal és szénhidráttal – köszönhetően a napsütéses órák magas számának. 

Az érési folyamat elején halványabb vörös
Az érési folyamat elején halványabb vörösGetty Images

Fehér eper

Nem éretlen, éppen ellenkezőleg. Minél színtelenebb, annál jobb. A fehér húsú, piros magú eper egy furcsa, de természetes növény, két gyümölcs, az ananász és az eper közös gyermeke. Íze is olyan, mintha egyszerre ennénk ananászt és epret. Számunkra ez legfeljebb a két étel összekeverésével lehetséges, viszont Európa déli részén így terem. Sajátossága, hogy az érési folyamat során a zöld termés folyamatosan világosodik, így onnan tudjuk, hogy teljesen érett az eper, amikor olyan fehér, mint a fal.

Minél fehérebb, annál érettebb
Minél fehérebb, annál érettebbGetty Images

Lila paprika

Szintén a természetes ételek halmazába tartozik, hiszen a lila színt az antocianinok különleges pigmentanyaga adja, ami ellenállóbbá teszi a zöldséget a faggyal szemben. Éppen ezért olyan északi országokban terem, ahol a hideg idő ellenére is képes beérni. A lila paprika íze semmiben sem különbözik a hagyományos piros paprikától, és a C-vitamin-tartalma is magas, miközben az ereket is védi, így visszérpanaszok ellen hatékony táplálék. 

A lila szín jelzi, hogy milyen egészséges
A lila szín jelzi, hogy milyen egészségesGetty Images

Fekete paradicsom

A vadparadicsomként ismert faj tudományos neve: kumato. Akár a saját kertünkben is előfordulhat, hiszen a piros paradicsom egyik mutációjáról van szó. A sötét szín a magas antioxidáns-tartalomra utal, ezért egészségesebb, mint a hagyományos zöldség. Érdekesség, hogy éretlenül is fogyasztható. Már a legtöbb kertészetben, sőt áruházban is kapható a kumatomag, ami azonnal gyökeret ver piros testvérei mellett, és rekordidő alatt terem. 

Van, ahol csak kumatónak nevezik
Van, ahol csak kumatónak nevezikGetty Images

Lila répa

Különösen furcsa, hogy egy zöldségnek más színe van, mint amire az elnevezése is utal. A lila répa Iránban őshonos zöldség, és már ezer évvel ezelőtt is fogyasztották. Félreértés ne essék, nem a céklával keverték a répát. A lila szín ugyancsak a kedvező éghajlati hatásoknak köszönhető, így ezen a térségen már a föld alatt is egészségesebb répa terem. Ugyancsak remek fegyver az érproblémák ellen.

A lila répát előbb ismerte az emberiség, mint a sárgát
A lila répát előbb ismerte az emberiség, mint a sárgátGetty Images

Bátran, de fenntartásokkal!

Legyen akármilyen egzotikus egy gyümölcs vagy zöldség, mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a magyar termőföld is egészséges, jó termést hoz. Persze, amikor lehetőség van rá, érdemes megkóstolni ezeket a ritkaságokat, de lecserélni valamit, amivel a nagyanyánk is főzött? Ez meggondolatlanság lenne. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra