Hét közlekedési balesetet élt túl és lottómilliomos lett a világ legszerencsésebb embere

oie p5JmBItOEUik

A világ legszerencsésebb vagy éppen legszerencsétlenebb embere cím – ki-ki döntse el maga, melyik – büszke tulajdonosa egy horvát zenetanár, Frano Selak, aki élete során hét katasztrófát úszott meg ép bőrrel, csodával határos módon. Mindez, ha nem lenne elég, a hihetetlen sorsú férfi időskorában busás lottónyereménnyel lett gazdagabb.

Folyóba esett a busza, kizuhant a repülőből

A szerény tanárember fantasztikus túléléssorozata 1962 januárjában kezdődött, amikor az akkor 32 éves Selak Szarajevóból utazott vonattal Dubrovnikba, a vonat azonban a hideg téli időjárás miatt kisiklott, és egy jeges folyóba zuhant. A szerencsétlenségben 17 utas vesztette életét (fulladt a jeges vízbe), Selak azonban egy ismeretlen ember segítségének köszönhetően sikeresen kimászott a folyóból, és kartöréssel, illetve kihűléssel megúszta az incidenst. Hősünk ekkor talán úgy gondolta, túl van élete legnagyobb megpróbáltatásán, egy évvel később azonban édesanyja megbetegedett, ezért kénytelen volt életében először repülőre szállni, hogy minél hamarabb eljuthasson Zágrábból Fiumébe.

A rövid repülőút eseménytelenül, bonyodalmak nélkül zajlott, leszállás előtt nem sokkal azonban váratlanul leálltak a hajtóművek, és kinyílt a gép ajtaja, a nyomás elkezdte kiszippantani a levegőbe a fedélzeten tartózkodókat. Selak tíz utastársával, a pilótákkal és a légiutas-kísérővel együtt tízezer méteres magasságban kizuhant a repülőből, azonban, míg a többiek mindnyájan odavesztek, ő csodával határos módon egy szénabálán landolt, és túlélte a balesetet. Ettől kezdve a zenetanár élete közlekedési szerencsétlenségek és csodálatos megmenekülések sorozata volt: három évvel később, 1966-ban egy buszon utazott, amikor a jármű egy hídon megcsúszott, és a folyóba zuhant. Négy utas veszítette életét, Selak azonban ki tudott úszni, és néhány karcolással lett csak „gazdagabb”.

A lottózóban sem kerülte el a szerencse

Frano Selak (1929–2016) volt a világ legszerencsésebb embere?
Frano Selak (1929–2016) volt a világ legszerencsésebb embere?Unilife.hu

Talán már ő maga sem lepődött meg, amikor 1970-ben újabb szerencsétlenség érte, ezúttal a saját autójában: a kocsi vezetés közben lángra kapott, hősünk azonban sikeresen kiugrott, mielőtt a benzintartály felrobbant volna. Három évvel később ismét saját autója ölte meg majdnem Selakot, amikor a benzinpumpa meghibásodása miatt motorolaj ömlött szét a járműben, és kapott lángra; a férfi ezúttal éppen hogy megúszta sértetlenül, a haja égett le csupán. A következő húsz évben Selak már azt gondolhatta, vége a pechsorozatának, 1995-ben azonban Zágrábban séta közben elgázolta őt egy busz. Ezt a balesetet is megúszta kisebb sérülésekkel, alig egy évre rá azonban újra farkasszemet kellett néznie a halállal.

Hősünk a hegyekben vezetett éppen egy szűk úton, amikor szembejött vele egy kamion; gyorsan elrántotta a kormányt, azonban nem sikerült az úton tartania az autót. A kocsi 150 métert zuhant egy szakadékba, és kigyulladt, Selak azonban elfelejtette bekötni a biztonsági övet, ezért kiesett a sofőrülésről, és sikerült egy fatörzsben megkapaszkodnia, így ismét megmenekült a biztos haláltól. A hétszeres túlélőbajnok élete ezután már biztonságban telt, időskorában azonban ismét kegyeibe fogadta őt a szerencse. 2003 júniusában, két nappal 74. születésnapja után Selak betért egy lottózóba, vásárolt egy szelvényt, és megnyerte a 6,5 millió kunás főnyereményt, átszámítva kb. 3 milliárd forintot.

Lehet, hogy kicsit túlzott?

A fantasztikus nyereményből a nyugdíjas zenetanár – aki akkor már az ötödik feleségét „fogyasztotta” – két luxusházat és egy vitorlást vásárolt, a pénz legnagyobb részét azonban inkább elajándékozta rokonainak és barátainak, ugyanis, mint mondta, sohasem vágyott csillogásra és gazdagságra. A 2016 novemberében, 87 évesen elhunyt Selak egész életén át tartó hihetetlen szerencséjét (vagy éppen szerencsétlenségét) sokan próbálták ezoterikus elméletekkel megmagyarázni, különböző kozmikus energiák és sorselrendelések segítségével, mások viszont a matematikával, a véletlen összefüggések és esélylatolgatások segítségével közelítettek a kérdéshez.

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a zenetanár erősen eltúlozta legendába illő túlélései történetét, a hétszeres megmenekülés némelyikére például egyáltalán nem áll rendelkezésünkre bizonyíték. A fantasztikus repülős kalandot például kétségbe vonja, hogy az említett időszakban nem jegyeztek fel légi balesetet Jugoszlávia területén, a hihetetlen zuhanást pedig Selak esetleg egy honfitársa, a szerb Vesna Vulović stewardess történetéből „merítette”, aki valóban, bizonyítható módon túlélt egy tízezer méteres, ejtőernyő nélküli zuhanást, miután felrobbant a repülő, amin utazott.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek