A jó hír, hogy ha nem vagy éppen mesterszakács, ez a fogás akkor is menni fog. A rossz, hogy egy főételt nem helyettesít, de könnyű ebédként, előételként, vagy akár vendégváróként simán bevethető.
Az étel hivatalos neve burgonya-alma latkesz füstölt lazaccal, amihez hasznos tudni, hogy a latkesz a zsidó konyha burgonyapalacsintája. Ha nem is mindig, de leggyakrabban burgonyával készül, bár olykor más zöldségeket is használnak hozzá. Két jellemző fajtája van: a reszelt burgonyával készült és burgonyapürével készült latkesz – ezek ízükben nem, inkább állagukban különböznek..

Az alma és a burgonya kombinációja kellemes édességet és gömbölyűséget kölcsönöz ennek a fogásnak – ígéri a GOOP oldala, akik a hozzávalók listájával kezdik a felsorolást.
Ezek kellenek a menő tócsnikhoz, ha két adagot készítenél:
1 nagy sütőburgonya, meghámozva és durvára reszelve (kb. 1 ½ csésze)
1 nagy alma, meghámozva és durvára reszelve (kb. ⅔ csésze)
1 tojás
⅓ csésze maceszliszt
1 teáskanál durva tengeri só, plusz még egy kis tálaláshoz
1 csipetnyi frissen őrölt fekete bors
¼ csésze olívaolaj
A tálaláshoz tejföl vagy creme fraiche és füstölt lazac.

Így kell elkészíteni:
1. Tegyük a reszelt burgonyát és az almát egy tál hideg vízbe, és forgassuk meg őket. Ez kivonja a keményítő egy részét, ami elősegíti, hogy a latkesz ropogós legyen. Csepegtessük le a burgonyát és az almát, és nyomjunk ki annyi nedvességet a kezünkkel, amennyit csak tudunk (vagy csavarjuk be egy tiszta konyharuhába, és csavarjuk szárazra).
2. Az olívaolaj kivételével mindent összekeverünk egy nagy keverőtálban. Adjunk hozzá egy kis maceszlisztet, ha a keverék nagyon laza lenne.
3. Formázzunk a tésztából tetszőleges méretű minitócsnikat. „Én szeretek nagy evőkanálnyi keveréket lecsípni, és az ujjbegyemmel vékony palacsintává simítani” – fogalmaz a szerző.
4. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben, közepesen magas lángon. Részletekben süssük meg a latkeszt (ne zsúfoljuk túl a serpenyőt), körülbelül egy-két percig mindkét oldalukon, vagy amíg az összes megbarnul és ropogós lesz.
5. Papírtörlőn lecsepegtetjük, megszórjuk még egy kis sóval, meglocsoljuk a tejföllel, és mindegyikre rákenjük a tejfölt, és teszünk rá egy kis szelet füstölt lazacot. Forrón tálaljuk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés