Gwyneth Paltrow karcsúságának egyik titka: tejszínes-almás latkesz lazaccal

Az ránézésre is sejthető, hogy a színésznő nem él egészségtelenül, de arról eddig nem voltak pontos információink, hogy milyen fogásoktól van ennyire jó formában. Egyik kedvenc lazacos receptje viszont nagyon is aktuális, mert az ünnepi halat akár ilyen könnyű formában is elfogyaszthatod.

A jó hír, hogy ha nem vagy éppen mesterszakács, ez a fogás akkor is menni fog. A rossz, hogy egy főételt nem helyettesít, de könnyű ebédként, előételként, vagy akár vendégváróként simán bevethető. 

Az étel hivatalos neve burgonya-alma latkesz füstölt lazaccal, amihez hasznos tudni, hogy a latkesz a zsidó konyha burgonyapalacsintája. Ha nem is mindig, de leggyakrabban burgonyával készül, bár olykor más zöldségeket is használnak hozzá. Két jellemző fajtája van: a reszelt burgonyával készült és burgonyapürével készült latkesz – ezek ízükben nem, inkább állagukban különböznek..

A sztár receptje egyszerű, és remek reggelire vagy vacsorára.
A sztár receptje egyszerű, és remek reggelire vagy vacsorára.Getty Images / Getty Images Hungary

Az alma és a burgonya kombinációja kellemes édességet és gömbölyűséget kölcsönöz ennek a fogásnak – ígéri a GOOP oldala, akik a hozzávalók listájával kezdik a felsorolást.

Ezek kellenek a menő tócsnikhoz, ha két adagot készítenél:

1 nagy sütőburgonya, meghámozva és durvára reszelve (kb. 1 ½ csésze)

1 nagy alma, meghámozva és durvára reszelve (kb.  csésze)

1 tojás

 csésze maceszliszt

1 teáskanál durva tengeri só, plusz még egy kis tálaláshoz

1 csipetnyi frissen őrölt fekete bors

¼ csésze olívaolaj

A tálaláshoz tejföl vagy creme fraiche és füstölt lazac.

Így valahogy fog kinézni, legalábbis a profik konyhájában
Így valahogy fog kinézni, legalábbis a profik konyhájábanSarsmis / Getty Images Hungary

Így kell elkészíteni:

1. Tegyük a reszelt burgonyát és az almát egy tál hideg vízbe, és forgassuk meg őket. Ez kivonja a keményítő egy részét, ami elősegíti, hogy a latkesz ropogós legyen. Csepegtessük le a burgonyát és az almát, és nyomjunk ki annyi nedvességet a kezünkkel, amennyit csak tudunk (vagy csavarjuk be egy tiszta konyharuhába, és csavarjuk szárazra). 

2. Az olívaolaj kivételével mindent összekeverünk egy nagy keverőtálban. Adjunk hozzá egy kis maceszlisztet, ha a keverék nagyon laza lenne. 

3. Formázzunk a tésztából tetszőleges méretű minitócsnikat. „Én szeretek nagy evőkanálnyi keveréket lecsípni, és az ujjbegyemmel vékony palacsintává simítani” – fogalmaz a szerző.

4. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben, közepesen magas lángon. Részletekben süssük meg a latkeszt (ne zsúfoljuk túl a serpenyőt), körülbelül egy-két percig mindkét oldalukon, vagy amíg az összes megbarnul és ropogós lesz. 

5. Papírtörlőn lecsepegtetjük, megszórjuk még egy kis sóval, meglocsoljuk a tejföllel, és mindegyikre rákenjük a tejfölt, és teszünk rá egy kis szelet füstölt lazacot. Forrón tálaljuk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek