A jó hír, hogy ha nem vagy éppen mesterszakács, ez a fogás akkor is menni fog. A rossz, hogy egy főételt nem helyettesít, de könnyű ebédként, előételként, vagy akár vendégváróként simán bevethető.
Az étel hivatalos neve burgonya-alma latkesz füstölt lazaccal, amihez hasznos tudni, hogy a latkesz a zsidó konyha burgonyapalacsintája. Ha nem is mindig, de leggyakrabban burgonyával készül, bár olykor más zöldségeket is használnak hozzá. Két jellemző fajtája van: a reszelt burgonyával készült és burgonyapürével készült latkesz – ezek ízükben nem, inkább állagukban különböznek..
Az alma és a burgonya kombinációja kellemes édességet és gömbölyűséget kölcsönöz ennek a fogásnak – ígéri a GOOP oldala, akik a hozzávalók listájával kezdik a felsorolást.
Ezek kellenek a menő tócsnikhoz, ha két adagot készítenél:
1 nagy sütőburgonya, meghámozva és durvára reszelve (kb. 1 ½ csésze)
1 nagy alma, meghámozva és durvára reszelve (kb. ⅔ csésze)
1 tojás
⅓ csésze maceszliszt
1 teáskanál durva tengeri só, plusz még egy kis tálaláshoz
1 csipetnyi frissen őrölt fekete bors
¼ csésze olívaolaj
A tálaláshoz tejföl vagy creme fraiche és füstölt lazac.
Így kell elkészíteni:
1. Tegyük a reszelt burgonyát és az almát egy tál hideg vízbe, és forgassuk meg őket. Ez kivonja a keményítő egy részét, ami elősegíti, hogy a latkesz ropogós legyen. Csepegtessük le a burgonyát és az almát, és nyomjunk ki annyi nedvességet a kezünkkel, amennyit csak tudunk (vagy csavarjuk be egy tiszta konyharuhába, és csavarjuk szárazra).
2. Az olívaolaj kivételével mindent összekeverünk egy nagy keverőtálban. Adjunk hozzá egy kis maceszlisztet, ha a keverék nagyon laza lenne.
3. Formázzunk a tésztából tetszőleges méretű minitócsnikat. „Én szeretek nagy evőkanálnyi keveréket lecsípni, és az ujjbegyemmel vékony palacsintává simítani” – fogalmaz a szerző.
4. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben, közepesen magas lángon. Részletekben süssük meg a latkeszt (ne zsúfoljuk túl a serpenyőt), körülbelül egy-két percig mindkét oldalukon, vagy amíg az összes megbarnul és ropogós lesz.
5. Papírtörlőn lecsepegtetjük, megszórjuk még egy kis sóval, meglocsoljuk a tejföllel, és mindegyikre rákenjük a tejfölt, és teszünk rá egy kis szelet füstölt lazacot. Forrón tálaljuk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés