Martha Stewart az Amerikai Egyesült Államok egyik legnépszerűbb hölgye, akinek a tudása kifogyhatatlan, ha a konyhával és háztartással kapcsolatos tudnivalókról van szó. Receptek, kertészkedéstippek, könyvek, termékek, számos konyhai trükk és egy remek weboldal is fűződik a nevéhez.
Évtizedek óta igyekszik okos praktikákkal ellátni mindannyiunkat, amikbe az egyszerű és garantáltan finom receptek is beletartoznak. A gasztroceleb ezúttal édesanyja kedvenc krumplipüréreceptjét osztotta meg követőivel.
Ez a fogás amilyen egyszerű, olyan sokféleképpen készülhet. Összedobhatod dobozból, láttuk már csipszből főzve is, és természetesen a hagyományos úton is, valódi burgonyák használatával. Még ennek is számos receptje van: a legtöbben vajjal és tejjel keverik ki, van, aki szerint a szerecsendió sem hiányozhat belőle. Egyesek jobban szeretik tejszínnel, mások szerint margarinnal is remekül sikerül, míg néhányan a sült hús zsírjával, mások reszelt sajttal vagy sült hagymával keverik.
De vajon hogyan készítette Martha Stewart édesanyja a burgonyapürét?
Big Martha a hozzávalók kapcsán pontos adagokkal nem is foglalkozott, talán azért, hogy minél többen megértsük: egy fogás ezerféleképpen készítve lehet finom, a lényeg, hogy érzéssel és folyamatos kóstolgatás mellett készüljön.
A receptje szerint a burgonya elkészítése meglehetősen egyszerű folyamat. Ahelyett, hogy az ember előbb meghámozná és feldarabolná a burgonyát és megfőzné, egészben, héjastul főzze meg – javasolja a szerző. Ez legalább fél óra lesz, de ha nagyok a darabok, akár 50 perc is lehet. Amikor már lehűltek annyira, hogy megfogd a krumplikat, dörzsöld le a héját a kezeddel, de akár kést is használhatsz, ha az kényelmesebb.
Törd át a krumplinyomón, majd a vajjal, egy kis pohár tejjel keverd, amíg sima és krémes lesz, és jöhet a szokatlan hozzávaló: jöhet a szokatlan hozzávaló: egy (vagy több) nagy kanál krémsajt. Tedd a burgonyapürét egy fazékba, keverj hozzá egy kevés tejszínt, és forrósítsd fel, ha kihűlt volna, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
A recept egyszerű, de az eredmény tökéletes. A krémsajt sűrű, krémes textúrát és finom ízt kölcsönöz a burgonyának, míg a tejszín, a tej és a vaj bársonyosan sima és elegáns étellé varázsolja – állítja Big Martha.