Közlekedési káoszba fulladt, amikor a svédek egyetlen éjszaka alatt álltak át a jobb oldali közlekedésre

Fénnyel írt történelem

dagen-h

Úgy gondolod, az óraátállítás sok bajjal jár? Svédország sokkal nagyobb káoszt, kész katasztrófahelyzetet élt át, amikor 1967-ben egyetlen éjszaka alatt álltak át a jobb oldali közlekedésre. A H-napnak nevezett eseményt egy híressé vált fotó is megörökítette.

Popdallal is népszerűsítették a jobb oldali közlekedést

Magyarország a második világháború idején, 1941-ben váltott az elavultnak számító bal oldaliról a ma is érvényben lévő jobb oldali közlekedésre, a svédek azonban az európai országok nagy többségéhez viszonyítva jócskán elodázták az autósávok felcserélését. A váltás ötlete többször is felvetődött, azonban mindannyiszor heves ellenállásba ütközött, 1955-ben egy népszavazáson például a lakosság 83 százaléka a megszokott, bal oldali közlekedés mellett állt ki.

Egy modell hölgy népszerűsíti a H-napot
Egy modell hölgy népszerűsíti a H-napotKeystone-France / Getty Images Hungary

1963-ban a svéd parlament mégis megszavazta a jobb oldali közlekedésre való átállást, melyre két okból voltak rákényszerülve: egyrészt addigra az összes szomszédos országban jobb oldali közlekedési rend volt érvényben, másrészt a svéd autók többsége balkormányos volt, ami gyakran karambolhoz vezetett a kétsávos országutakon. Megalakult az Állami Jobbra Tarts Bizottság elnevezésű kormányzati szerv, melynek feladata egy négyéves átfogó program kidolgozása volt; a hosszas előkészítő munka és országos információs kampány során a televízió, a rádió, iskolák és civil szervezetek is beszálltak az átálláshoz szükséges teendők népszerűsítésébe, bögréket és egyéb szuveníreket készítettek, sőt, még egy popsláger is született a témában.

Végül 1967. szeptember 3. vasárnap reggelét jelölték ki a jobb oldali közlekedésre való átállás időpontjaként, melyet a sajtóban Högertrafikomläggningennek (kb. „jobb oldali forgalom elterelése”), röviden Dagen H-nak, vagyis H-napnak kereszteltek el. A H-napot megelőzően országszerte felszerelték a megfordított közlekedéshez szükséges lámpákat, táblákat, majd a jeles vasárnapon hajnali 4 óra 50 perckor minden svéd járműnek kötelessége volt öt percre megállnia, amíg a kirendelt munkások leszedték a takaróponyvát az említett közlekedési lámpákról és táblákról. A következő öt percben – a forgalmasabb helyeken rendőrök irányítására – az autósoknak óvatosan át kellett hajtaniuk az út jobb oldalára, végül 5 órakor a rádióban visszaszámlálást követően bemondták, hogy Svédország átállt a jobb oldali közlekedésre.

Közlekedési káoszra ébredt az ország

A terv szerint mindez különösebb fennakadás nélkül történt volna, a valóság azonban természetesen felülírta az előzetes elképzeléseket: vasárnap reggel az ország teljes lakossága arra ébredt, hogy hirtelen minden megfordult, sokan azt sem tudták, merre induljanak el. A nagyvárosokban külön problémát jelentett a tömegközlekedés koordinálása, a villamosokat például ideiglenesen nem is indították útnak, helyettük buszra szállhattak az utasok. A buszok kérdése sem volt egyszerű, a H-napot megelőzően a kormány 8000 buszt alakított át, továbbá 1000 darab új, jobb oldali ajtós buszt vásároltak, a megmaradt bal ajtósokat pedig eladták Kenyának és Pakisztánnak. Szintén hatalmas költséget jelentett a svéd autók fényszóróinak átalakítása, amit a tulajdonosoknak kellett állnia.

A H-nap reggelén országszerte 125 közlekedési baleset történt, de szerencsére egyetlen halálos áldozatot sem követelt az átállás. A kialakult közlekedési káoszt kiválóan szemlélteti a híressé vált, Stockholm egyik forgalmas utcáján készült fotó, mely bejárta a világsajtót, és ma is gyakran felbukkan az interneten. Az átállást követő egy évben valóban csökkent a közúti balesetek száma, a pozitív változás azonban nem tartott sokáig, a második évben már ugyanannyi baleset történt, mint a H-napot megelőzően.

Egy évvel Svédország után Izland is átállt a jobb oldali közlekedésre, így Nagy-Britannia, Írország és Ciprus maradt az utolsó három ország Európában, ahol továbbra is bal oldali forgalom van érvényben; a világ egyéb pontjain, többek között Ausztrália, Új-Zéland és Japán maradtak továbbra is „balosak”. Szamoa 2009-ben fordított H-napot hajtott végre, a csendes-óceáni szigetország lakói a jobb oldali közlekedésről váltottak a bal oldalira.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra