Ezeket a konyhai hibákat követik el a legtöbben: te is köztük vagy?

GettyImages-468012424

Ha te is a nagymamától és az édesanyádtól örökölt családi receptek alapján főzöl, biztos nagyon finom fogásokat készítesz, és közben eszedbe sem jut, hogy talán te is ugyanúgy alkalmazod azokat a rosszul berögzült konyhai szokásokat, mint elődeid. Pedig talán érdemes lenne elhagyni közülük néhányat.

A sütéssel és a főzéssel kapcsolatban is vannak olyan régről berögzült szabályok és szokások, melyekhez hagyománytiszteletből vagy csupán megszokásból annak ellenére ragaszkodunk, hogy tudjuk, esetleg mi magunk is sejtjük, sokkal jobban tennénk, ha elfelejtenénk. Ha te is nyitogatod a sütő ajtaját, miközben sül a hús, vagy zokszó nélkül beadtad a derekad, és soha nem mosod meg a gombát, mielőtt feldolgoznád, jobb, ha tovább olvasod ezt a cikket.

Ne a mosogatóban olvaszd ki a húst!

Veled is előfordult már, hogy elfelejtetted kivenni a fagyasztóból az aznapi vacsorához szánt húst, és sütés előtt kaptál észbe, hogy már késő ahhoz, hogy kiolvadjon? Ha ilyenkor a nagy darab fagyasztott marhahúst vagy csirkét a mosogatóba dobod, bizony hibát követsz el.

A legjobb, ha a lefagyasztott húst a hűtőben olvasztjuk ki főzés előtt
A legjobb, ha a lefagyasztott húst a hűtőben olvasztjuk ki főzés előttdavidf / Getty Images Hungary

Kifejezetten rossz ötlet abban a mosogatóban tárolni a fogyasztásra szánt húst, amiben a koszos edényeket is elmosogatod, ugyanis ezzel esélyt adsz arra, hogy az ételt baktériumok szennyezzék be.

A főtt ételekhez hasonlóan a nyers húst sem szabad két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni, még lefagyasztva sem. Szobahőmérsékleten két óra elteltével elkezdhetnek szaporodni a baktériumok, amelyek az étel elfogyasztása után később megbetegíthetnek. A felolvasztott hús külső része, átvéve a szoba hőmérsékletét, táptalaj lesz a rossz baktériumoknak, még mielőtt a hús belső része is felolvadna.

A megfelelő felolvasztáshoz egy éjszakára hűtőszekrénybe kell tenni a húst.

Ilyenkor számolni kell azzal, hogy ez akár 24 órát is igénybe vehet. Ha gyors kiolvasztásra van szükség, használjunk hideg vizet vagy mikrohullámú sütőt. A hideg vízben való felengedéshez mindenképpen tegyük zacskóba a fagyasztott élelmiszert, és úgy tegyük egy tál hideg vízbe, amit 20 percenként cseréljünk friss vízre, amíg a hús fel nem olvad.

Ne nyitogassuk a sütőajtót!

Ha te a sütőajtó nyitogatását választod arra, hogy ellenőrizd, megsült-e már a hús vagy a sütemény, szintén hibát követsz el. Azért van üvegablaka vagy üvegajtaja a sütőnek, hogy belelássunk, a sülési folyamat melyik fázisában tart az étel. Ha sütés közben folyton nyitogatjuk a sütő ajtaját, kiengedjük a sütőtérből a forró levegőt. Ezzel nemcsak a sütési folyamatot lassítjuk le, hanem energiát is pazarolunk, hiszen eltarthat egy ideig, míg a hőmérséklet újra visszaáll a korábbi értékre. A hőmérséklet-ingadozás következtében több időbe telik, mire elkészül az étel, és még az is előfordulhat, hogy nem sül meg egyenletesen.

Az egyik legjellemzőbb, konyhában elkövethető hiba a sütőajtó nyitogatása
Az egyik legjellemzőbb, konyhában elkövethető hiba a sütőajtó nyitogatásaOscar Wong / Getty Images Hungary

Nyugodtan tegyél sót a tészta vizébe

Szintén a konyhai mítoszok egyike az a szabály, miszerint tilos a tészta vizébe sót tenni, mielőtt felforrna, mert tönkretesszük az edényt. Való igaz, hogy ha azelőtt dobjuk a vízbe a sót, mielőtt a víz felforrna, a sónak több ideig tart feloldódni, és le is ülepedhet a víz aljára, és ezzel felsértheti a fémfelületet. Ha azonban a víz már közel van a forrásponthoz, a tésztavízben lévő só mennyisége nem károsítja a lábast. 

Nem tanácsos kispórolni a tészta főzővizéből a sót
Nem tanácsos kispórolni a tészta főzővizéből a sótEMPPhotography / Getty Images Hungary

Egy másik elgondolás szerint azért fölösleges a tészta főzővizébe sőt tenni, mert a tészta leszűrésekor egyébként is lecsepeg róla. Ez azonban nem teljesen igaz, mert a só nélkül főzött tészta íztelen lesz. 

Jobb, ha a gombát inkább megmosod

Ha te is azt tanultad az édesanyádtól, hogy a gombát nem kell megmosni, elég csak megpucolni, vagy csak áttörölgetni, mielőtt megfőznéd vagy megsütnéd, jobb, ha változtatsz a szokásodon.

Jobban tesszük, ha víz alatt szabadítjuk meg a gombát a szennyeződésektől
Jobban tesszük, ha víz alatt szabadítjuk meg a gombát a szennyeződésektőlmcont / Getty Images Hungary

A gomba állagával és ízével ugyanis semmi rosszat nem tesz, ha megszabadítod a szennyeződéstől. Mosás közben a gomba kevesebb vizet vesz fel, mint gondolnánk, amit pedig magában elraktároz, épp elegendő lesz ahhoz, hogy sütés közben ne szívja meg magát túlságosan olajjal. Éppen ezért nem éri meg azzal időt spórolni, hogy nem mossuk meg a gombát. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb folyó víz alatt lemosni a gombafejeket, mint egyesével papírtörlővel áttörölgetni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra