Állj fel és menj ki a szabadba! – Így érdemes túrázni

A járvány miatt mintha egyre többen szoktak volna rá a túrázásra, hogy ne üljenek annyit a négy fal között, a nyár közeledtével pedig úgyis egyre gyakrabban mozdulunk ki otthonról. A túrázás, kirándulás nagyon hasznos szabadidős tevékenység, nemcsak a testi, hanem a lelki/szellemi egészség szempontjából is.

A Covid-19-világjárvány természetesen nem ért véget, a beoltottak számának fokozatos emelkedésével és a korlátozások lazulásával lehetőség nyílik a közös természetjárásra is. Matthew Solan, a Harvard Men’s Health Watch felelős szerkesztője írásában elmondja, miért is olyan jó dolog túrázni, és mire érdemes odafigyelni a kirándulások során.

Kiváló testmozgás

A túrázás kiváló testmozgás, amely – a táv hosszától és a tereptől függően – egy enyhébb-közepes intenzitású kardioedzésnek felel meg, annak minden előnyével: pozitívan befolyásolja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri bajok és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A szabadban, napon töltött huzamosabb idő a D-vitamin termelődését is segíti.

Kifejezetten hasznos testmozgásnak számít a domboldalon vagy más egyenetlen talajon való gyaloglás, ugyanis számos olyan izomcsoportot dolgoztat meg, amelyek egyenletes felszínen kevésbé kapnak figyelmet. Ezek közé tartozik például a talp és a boka, amelyeknek folyamatosan dolgozniuk kell, hogy megtarthasd egyensúlyodat a nehéz terepen.

A túrázás a legjobb közös program.
A túrázás a legjobb közös program.Marko Geber / Getty Images Hungary

Védd magad és készülj fel minden eshetőségre

A kirándulás előtt és a túra során érdemes megfogadni néhány jó tanácsot: mielőtt hosszabb túrára adnád a fejed, érdemes megfelelő szintre fejlesztened az állóképességedet. Sétálj naponta a környéken, hogy hozzászoktasd magad a gyalogláshoz, ha szükséges, lépésszámlálóval mérd a megtett – egyre gyarapodó – lépéseket. Fontos, hogy mindig képben legyél a túraútvonallal, ne tévedj el a szabadban – ezért érdemes olyan ismerősöddel nekivágnod a kirándulásnak, aki már ismeri az adott terepet, de mobiltelefon és térkép (vagy térképalkalmazás) is jó, ha van nálad.

A hosszú, napon töltött idő alatt könnyen leégsz: az UV sugarak káros hatásainak elkerülése miatt vigyél magaddal fényvédő arckrémet – minimum 30-as faktorút –, amit még a kirándulás előtt kb. 20 perccel kenj fel magadra és kétóránként újíts meg. Szintén veszélyt jelenthetnek a Lyme-kórt és más betegségeket terjesztő kullancsok, ezért minden esetben használj rovarriasztó spray-t.

Fontos, hogy hidratált maradj, ezért vigyél magaddal a kirándulásra elegendő mennyiségű vizet és rendszeres időközönként igyál, ne hagyd szomjazni magad. Mindig figyeld az időjárás-jelentést, és csak akkor vágj neki a túrának, ha megfelelő időjárási viszonyokat jeleznek a környéken. Készülj fel az esetleges viharokra, szélsőséges körülményekre, legyen nálad esőkabát vagy széldzseki.

Fontos a megfelelő öltözet

A megfelelő öltözet sokat számít: ne az utcai cipődben indulj kirándulni, vegyél a célnak és a terepviszonyoknak megfelelő túracipőt, a lábad védelmére pedig viselj nem vastag, varrásmentes, a lábfejre tökéletesen illeszkedő túrazoknit. Soha ne vegyél fel szakadt, kinyúlt, 100 százalék pamut vagy műszálas zoknikat. Az ideális testhőkontrollálás érdekében érdemes vékony aláöltözetet viselni, az esetleges hűvös idő és a szél miatt pedig vigyél magaddal vékony, könnyen elpakolható sapkát is.

Nagyon hasznos felszerelés a túrabot, amely gyorsabbá teszi a lépteidet és sok energiát megspórol neked, különösen a nehézkesebb, egyenetlenebb talajon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra