Hamburger, hot dog vagy csak egy kis sült krumpli: legtöbbünk számára ezekhez szervesen hozzátartozik egy kis ketchup is, amelybe boldogan mártogatjuk a hasábburgonyát, vagy ízesítjük az ételt. Meglepő, de egykor gyógyszerként gondoltak a paradicsomkészítményre, melynek története régebbre nyúlik vissza, mint hinnéd.
A ketchup régen halból készült
A ketchup ősét ugyanis már az ókori Kínában készítették, igaz, ekkor a paradicsomhoz még nem volt semmi köze: halszószról beszélhetünk ebben az esetben. A kifejezetten sós szósz elkészítéséhez szójababot is felhasználtak, a végeredmény szaga pedig meglehetősen jellegzetes volt.
A 18. században aztán elindult az a folyamat, amely a ma ismert ketchup kialakulásához vezetett. Az emberek elkezdték szardellával és sörrel keverni a szószt, majd Angliába is eljutott a ketchup, ahol további változásokon ment át. Az első, a ma ismert ketchup receptjéhez hasonló változat 1812-ben került be egy receptkönyvbe.
Aztán hatása miatt gyógyszerré avanzsált
A 19. század harmincas éveiben John Cook Bennett amerikai orvos úgy találta, hogy a paradicsomkészítmény hatása áldásos lehet egyes betegségek, sárgaság, hasmenés vagy székrekedés fennállta esetén. A ketchup receptjét és megjelenését is egy kicsit átalakítva paradicsomtablettákat kezdett el árulni: ekkoriban a paradicsom még sokkal inkább számított dísznövénynek, mint mindennaposan fogyasztott gyümölcsnek. (Igen, a paradicsomot bár zöldségként esszük, de rendszertanilag valóban gyümölcs.)
Mindenesetre a 19. században még kevesen voltak hajlandók paradicsomot enni: a kertészek azonban már ekkor kedvelték különleges külseje miatt, így gyakran ültették.
A paradicsomtabletta azonban mindent megváltoztatott, Bennettnek hamar sok követője lett, és a legkülönbözőbb típusú paradicsomtabletták versenyeztek egymással a piacon. A követők közt voltak sarlatánok is, akik vagy azt állították, hogy az ő tablettáik minden létező betegséget meggyógyítanak, vagy egyszerű hashajtót tettek a paradicsom helyett azokba. Amilyen gyorsan felívelt ezen készítmények piaca, olyan gyorsan feledésbe is merültek azok a sok kókler működése miatt.
Végül Heinz hozta formába
Ettől ugyanakkor még nem vesztettük el a ketchupot: jött ugyanis 1876 és Henry Heinz, aki ecettel, érett paradicsommal, barna cukorral, sóval, meg még egy csokornyi titkos fűszerrel kezdte el gyártani azt a szószt, amelyet ma is ismerünk ketchupként. Először a pittsburghiek ízlelhették meg az akkor még catsupnak keresztelt ételízesítőt, mely hamarosan meghódította az egész világot.
Habár ma nem gyógyszerként gondolunk rá, fogyasztásakor a paradicsomban rejtőző likopin hatását is kiaknázzuk – ezek a következők:
- Antioxidánsként véd a gyulladásokkal szemben.
- A prosztatadaganattal szemben védőhatása lehet.
- Az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében is támogatást nyújthat.
- Segíti a szív egészségét.
- És még a férfiak termékenységére is jótékonyan hathat.
Persze azt ne feledd, hogy ha a maximumot akarod kihozni a paradicsom hatásából, hozzáadott cukor nélkül és frissen érdemes fogyasztanod magát a gyümölcsöt – de jóleső érzés tudni, hogy mindez a kincs megvan a ketchupban is, ugye?
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés