Ma a krumplit mártogatod bele, egykor viszont gyógyszerként árusították ezt az ételízesítőt

GettyImages-1175477897

Hasmenést, székrekedést és sárgaságot is gyógyítottak paradicsomtablettákkal: a ketchupot ma már nem az állítólagos gyógyhatása miatt fogyasztjuk.

Hamburger, hot dog vagy csak egy kis sült krumpli: legtöbbünk számára ezekhez szervesen hozzátartozik egy kis ketchup is, amelybe boldogan mártogatjuk a hasábburgonyát, vagy ízesítjük az ételt. Meglepő, de egykor gyógyszerként gondoltak a paradicsomkészítményre, melynek története régebbre nyúlik vissza, mint hinnéd.

A ketchup régen halból készült

A ketchup ősét ugyanis már az ókori Kínában készítették, igaz, ekkor a paradicsomhoz még nem volt semmi köze: halszószról beszélhetünk ebben az esetben. A kifejezetten sós szósz elkészítéséhez szójababot is felhasználtak, a végeredmény szaga pedig meglehetősen jellegzetes volt.

A 18. században aztán elindult az a folyamat, amely a ma ismert ketchup kialakulásához vezetett. Az emberek elkezdték szardellával és sörrel keverni a szószt, majd Angliába is eljutott a ketchup, ahol további változásokon ment át. Az első, a ma ismert ketchup receptjéhez hasonló változat 1812-ben került be egy receptkönyvbe.

A ketchup ízének ma már semmi köze a halhoz, de gyógyhatást sem tulajdonítunk neki
A ketchup ízének ma már semmi köze a halhoz, de gyógyhatást sem tulajdonítunk nekiArx0nt / Getty Images Hungary

Aztán hatása miatt gyógyszerré avanzsált

A 19. század harmincas éveiben John Cook Bennett amerikai orvos úgy találta, hogy a paradicsomkészítmény hatása áldásos lehet egyes betegségek, sárgaság, hasmenés vagy székrekedés fennállta esetén. A ketchup receptjét és megjelenését is egy kicsit átalakítva paradicsomtablettákat kezdett el árulni: ekkoriban a paradicsom még sokkal inkább számított dísznövénynek, mint mindennaposan fogyasztott gyümölcsnek. (Igen, a paradicsomot bár zöldségként esszük, de rendszertanilag valóban gyümölcs.)

Mindenesetre a 19. században még kevesen voltak hajlandók paradicsomot enni: a kertészek azonban már ekkor kedvelték különleges külseje miatt, így gyakran ültették.

A paradicsomtabletta azonban mindent megváltoztatott, Bennettnek hamar sok követője lett, és a legkülönbözőbb típusú paradicsomtabletták versenyeztek egymással a piacon. A követők közt voltak sarlatánok is, akik vagy azt állították, hogy az ő tablettáik minden létező betegséget meggyógyítanak, vagy egyszerű hashajtót tettek a paradicsom helyett azokba. Amilyen gyorsan felívelt ezen készítmények piaca, olyan gyorsan feledésbe is merültek azok a sok kókler működése miatt.

Sokak kedvence, de nem a gyógyszerek közt keresve
Sokak kedvence, de nem a gyógyszerek közt keresveHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Végül Heinz hozta formába

Ettől ugyanakkor még nem vesztettük el a ketchupot: jött ugyanis 1876 és Henry Heinz, aki ecettel, érett paradicsommal, barna cukorral, sóval, meg még egy csokornyi titkos fűszerrel kezdte el gyártani azt a szószt, amelyet ma is ismerünk ketchupként. Először a pittsburghiek ízlelhették meg az akkor még catsupnak keresztelt ételízesítőt, mely hamarosan meghódította az egész világot.

Habár ma nem gyógyszerként gondolunk rá, fogyasztásakor a paradicsomban rejtőző likopin hatását is kiaknázzuk – ezek a következők:

  • Antioxidánsként véd a gyulladásokkal szemben.
  • A prosztatadaganattal szemben védőhatása lehet.
  • Az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében is támogatást nyújthat.
  • Segíti a szív egészségét.
  • És még a férfiak termékenységére is jótékonyan hathat.

Persze azt ne feledd, hogy ha a maximumot akarod kihozni a paradicsom hatásából, hozzáadott cukor nélkül és frissen érdemes fogyasztanod magát a gyümölcsöt – de jóleső érzés tudni, hogy mindez a kincs megvan a ketchupban is, ugye?

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra