Prostituáltból lett minden idők legügyesebb kalóza: rettegték ezt az özvegyet

GettyImages-186865348

Egy kínai kalóznő volt a történelem legeredményesebbje saját szakmájában: története lebilincselő mai szemmel is.

Csen-ji Saót nem csak a történelemkönyvek tekintik igazán eredményes kalóznak: saját korában rettegték a vizeken, ami nem kis teljesítményt jelent, hiszen prostituáltból küzdötte fel magát kalózkapitányi rangra. Persze a történelmi – vagy képzelt történelmi – filmekben és sorozatokban gyakran fordul elő az, hogy

prostituáltak vagy éppen madámok mozgatnak olyan szálakat, amelyek aztán igen jelentős események alakulásában jutnak kulcsszerephez,

de ez nem azt jelenti, hogy egy prostituált élete a valóságban is valódi hatalommal, sorsfordító potenciállal bírt. Ahhoz, hogy valaki ne csak kitörjön a skatulyából, de egy férfiak uralta korban, egy férfias területen a legjobbá válhasson, kellett egy olyan erős egyéniség is, mint történetünk hőséé.

Kalózkapitányhoz ment férjhez

Korántsem szeretnénk a prostitúció vagy akár a tengeri kalózok világát pozitív példaként bemutatni, de így sem lekicsinyelhető Csen-ji Sao sztorija. 1775-ben született Kantonban, és élete egy szakaszában egy hajón üzemelő bordélyban volt prostituált. 26 éves volt, amikor egy sorsdöntő találkozás átírta élete történetét: megismerte Csen-jit, egy kalózflotta hírhedt vezérét.

A kalózkapitányt minden bizonnyal megbabonázhatta az örömlány szépsége, mert hamarosan összeházasodtak, igaz, azzal kapcsolatosan sokféle verzió kering, hogy milyen körülmények közt történt mindez.

Egy változat szerint a kalózkapitány razziával csapott le a bordélyra, és egyszerűen elrabolta szíve választottját, de vannak szelídebb változatai is a történetnek. Ha hihetünk a romantika meglétében egy kalóz és egy prostituált közt, akkor a leghagyományosabb módon kérte meg a nő kezét a kapitány.

A kalóznő óriási flotta fölött gyakorolt hatalmat
A kalóznő óriási flotta fölött gyakorolt hatalmatWikimedia Commons

Nőként is magasra jutott ebben a férfias világban

Bárhogy is történt, Csen-ji Sao hamarosan a kalózkapitány felesége volt, de ennyivel nem elégedett meg. Valahogyan sikerült elérnie a férfinál azt, hogy a házasságot bizonyos feltételekhez kötve kössék meg, ezek közé tartozott, hogy ettől kezdve a kalózflotta irányítását fele-fele arányban osztották meg egymással, és ami még nagyobb diadal lehetett, az az,

hogy a zsákmány fele is a nőnek jutott.

Vállalkozásuk hatalmas sikerrel működött. Flottájuk egyre csak nőtt, volt olyan időszak, amikor 200 hajóból állt, de amikor szövetségre léptek egy másik sikeres kantoni kalózkapitánnyal, hatalmas hajóhad fölött parancsolhattak. 1700-1800 hajó engedelmeskedett nekik, melynek tagjait a felhúzott zászlók színe osztotta csoportokba.

Egyik legnagyobb sikerük a gigaflotta élén az volt, amikor a portugál ellenőrzés alatt álló Makaó kikötőjébe betörve fosztogattak: itt a portugálok tehetetlenek voltak velük szemben, amit az is jelez, 

hogy a brit hajók elutasították a felkérést a beavatkozásra, jobbnak tartva azt, ha ebből inkább kimaradnak.

Özvegyként sem vonult háttérbe

Mindössze hat éve tartott ez a sikeres házasság, amikor a kalózvezér Vietnámban egy csatában halálát lelte. Özvegye megérezte a lehetőséget, és a flotta második emberével, Csan Paóval szövetkezve átvette néhai férje helyét. Egyes információk szerint Csan Pao az elhunyt kalózvezér fia volt, ami ad némi pikantériát annak az információnak, mely szerint az egykori prostituált nemcsak együtt dolgozott, hanem együtt is hált segítőjével.

Az özvegy hatalmát jól illusztrálja, hogy 50-70 ezer kalóznak parancsolt.

A nő vasszigort alkalmazott, valószínűleg erre szükség is volt annak érdekében, hogy megtarthassa azt a hatalmat, amelyet megszerzett. A kalózoknak minden egyes aranyról számot kellett adniuk, amelyet megszereztek, mielőtt kaphattak volna abból. A hajó, amely zsákmányt szerezett, annak ötödét megtarthatta, a többi ment a közösbe, amiből aztán minden egyes hajó részesült a flottában. Aki nem szolgáltatta be a zsákmányt, az jobb esetben egy kiadós verést, rosszabban pedig lefejezést kockáztatott.

Korabeli ábrázolás a kalóznőről
Korabeli ábrázolás a kalóznőrőlWikimedia Commons

Magas kort élt meg, bordélyt vezetett

A szigor mellett a kegyetlenség volt nagy fegyvere. A dél-kínai tengerek terrorjának is nevezett Csen-ji Sao flottája támadást követően a fedélzethez szegezte az ellenálló katonák körmét, mielőtt megverték volna őket. 63 kínai kormányhajót süllyesztettek el, ami elvette más nemzetek fiainak kedvét attól, hogy beavatkozzanak a kalózok tevékenységébe. Az egykori prostituált a női foglyokkal kapcsolatosan is bevezetett egy szabályt: ha a kalózok akarták, megtarthatták őket a hajón feleségként vagy szeretőként –

de ha hűtlenek lettek hozzájuk vagy megerőszakolták őket, az fejvesztéssel járt.

A flottához való hűséget is megkövetelte: ha egy kalóz megpróbálta azt elhagyni, akkor fülét is elveszíthette.

Tevékenységük előtt még a kínai császár is meghajolt: miután belátta azt, hogy képtelenség lenne legyőzni az özvegyet, paktumot kötött vele, melyben mindössze háromévnyi kalózkapitányi szerep után Csan-ji Sao kegyelmet kapott, és nyugdíjba vonulhatott hatalmas vagyonán ülve. Ehhez kellett egy nagyobb vereség is, épp Makaóban: a kalózok belátták, most van itt az a pillanat, amikor megéri kiszállni. Egy kaszinót és egy bordélyt üzemeltetve éltek Kantonban, ahol a nő túlélte Paót – 69 éves korában hunyt el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek