Azóta sem készítettek filmsztárról ennyire ikonikus fotót

b2ad01ba-a9a9-484e-b6dc-aad4188ce405

Sok és sokféle fotó készült már sztárokról, legyen szó agyonretusált reklámképekről vagy éppen titkos pillanatokat megörökítő paparazzofelvételekről. A fotótörténet egyik legikonikusabb színészportréja a tragikus sorsú, 24 évesen elhunyt hollywoodi legendáról, James Deanről készült, amint magányosan baktat egy sötét, esős napon a csuromvizes New York-i utcán.

Dean gyerekkori otthonába is elmentek

A lázadó fiatal figuráját megtestesítő James Dean rövid élete során mindössze három mozifilmben − Édentől keletre, Haragban a világgal, Óriás − szerepelt, melyekből az utóbbi kettőt már posztumusz, a színész tragikus autóbalesete után mutatták be a mozik, mégis az amerikai filmtörténet egyik legikonikusabb alakjává vált. A Magnum ügynökség és a Life magazin fiatal fotóriportere, Dennis Stock 1955 elején találkozott Deannel közös ismerősük, Nicholas Ray rendező jóvoltából, aki éppen szereplőket válogatott az említett Haragban a világgal című filmjéhez. Dean ekkor már leforgatta első mozifilmjét, a John Steinbeck nagyregénye nyomán készült, Elia Kazan által rendezett Édentől keletrét, a filmet azonban csak néhány hónappal később mutatták be a mozik, így neve még ismeretlenül csengett a szélesebb közönség előtt.

James Dean a New York-i Times Square-en ( felvétele)
James Dean a New York-i Times Square-en ( felvétele)Dennis Stock

Ray meghívására Stock elment az Édentől keletre egyik premier előtti belsős vetítésére, ahol annyira lenyűgözte őt az addig csak a New York-i színházból, illetve reklámokból és kisebb tévés szerepekből ismert Dean játéka, hogy meggyőzte szerkesztőjét, hadd készítsen fotósorozatot a feltörekvő ifjú tehetségről. A fotós több helyszínen is járt Deannel, ellátogattak az Indiana állambeli Fairmountba, ahol a színész a gyerekkorát töltötte, többek között lencsevégre kapták őt a házban, ahol felnőtt, a helyi temetőben és egykori iskolájában is (ez volt az utolsó alkalom, hogy Dean Fairmountban járt). A kisvárosi fotósorozatot Hollywoodban és New Yorkban − ahol Dean élt és dolgozott − készült képek követték.

Magányosan, esőben a Times Square-en

A keleti parti metropoliszban felkeresték azokat a helyeket, ahol Dean gyakran megfordult, köztük a Times Square-t és környékét, ahonnét csak néhány saroknyira volt Lee Strasberg híres színiiskolája, az Actors Studio, mely nemcsak Dean, de számos hollywoodi legenda, például Paul Newman és Al Pacino alma matereként is szolgált. A fotózás napján hatalmas eső hullott New Yorkra, a manhattani utcákat elborította a víz, az eget teljesen belepték a felhők; hideg volt, és szinte teljesen kiürült a máskor buzgó tömegtől hangos Times Square környéke. Ebben a borongós környezetben, a néptelen utcán bandukolt James Dean fekete kabátjában, szájában cigarettával, magányosan, kezét zsebébe mélyesztve, amikor Stock megnyomta a fényképezőgép kioldógombját.

James Dean Fairmountban
James Dean FairmountbanDennis Stock

A legtökéletesebb pillanatban elkapott kép a leendő sztár emberi oldalát mutatja be, egy ifjú tehetség magányos útját a remélt siker felé; Dean a felvételen visszafogott, kicsit pesszimista mosollyal mered oldalra, a háttérben, a kép bal szélén egy mozi homlokzata éppen a Walt Disney stúdió kalandfilmjét, a Némó kapitányt hirdeti. A közös munka eredményeként megszületett fotósorozat a Life 1955. március 7-i számában jelent meg Moody New Star (kb. Mélabús új sztár) címmel, a Times Square-en készült fotót ugyan megvágva, de teljes oldalon közölte a lap. Dean fél évvel később, szeptember 20-án hajnalban halálos autóbalesetet szenvedett, és posztumusz vált legendává.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra