Lehet, hogy a bolygónak rossz, de az embereknek szüksége van rá: tudósok figyelmeztetnek

GettyImages-518884925

Ma már bizonyos köröben megbélyegzik azt, aki nem tartózkodik az állati eredetű tápláléktól. A bolygónak szüksége van rá, hogy visszaszorítsuk a húsfogyasztásunkat, de ezt egyes tudósok épphogy cáfolják.

A hús létfontosságú az emberi egészség szempontjából – állítják  a tudósok, miközben a vegetáriánus és vegán étrendet körülvevő erőszakos térítés megszüntetéséért kampányolnak.

A világ vezető egyetemeinek csaknem 1000 akadémikusa írt alá egy kezdeményezést, amely azt állítja, hogy az állattenyésztés túl fontos ahhoz, hogy „a vegán buzgóság áldozatává váljon”. A hús ugyanis létfontosságú az egészséges életmódhoz. Az Animal Frontiers tudományos folyóiratban publikálták a kutatást, amelynek keretében neves állattudományi társaságok együttműködésével több tucat szakértő vizsgálta azokat az állításokat, amelyek szerint a húsevés betegségeket okoz, vagy hogy káros a bolygóra nézve.

A húsevés hátrányos vagy előnyös?
A húsevés hátrányos vagy előnyös?Bogdan Kurylo / Getty Images Hungary

A húsevés nem ellenség?

A tudósok szerint azok, akik szegényebb körülmények közt élnek és alacsony a húsfogyasztásuk, gyakran szenvednek tápanyaghiányos betegségekben, mint például a növekedés visszamaradása, a soványság és a vérszegénység. Az Animal Frontiers kutatói szerint a hús felelős a B12-vitamin, az ómega-3 zsírsavak és a vas vagy a cink biztosításáért, valamint a retinolbevitelért is. Ha egyébként egészségesen táplálkozunk, a vörös hús fogyasztása nem okoz betegségeket.

Persze azt is kár lenne tagadni, hogy a jelenlegi állattartás és -tenyésztés milyen károkat okoz a bolygónak, és hogy a növekedésserkentőkkel, antibiotikumokkal telenyomott állatok húsát tényleg kockázatos lehet fogyasztani. Valószínűleg valamiféle köztes megoldásra kéne jutnunk a két véglet helyett. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra