Így lesz a legfinomabb a grillezett kukorica

Most igazán jó grillezni, ezeken a többnyire kellemes, őszi napokon, amikor napközben már nincs olyan idő, amiben csak két perc elviselhető, este pedig egy pulóverrel még remekül elvan az ember. Ha pedig hozzánk hasonlóan te is valami újat készítenél a cukkinik és paprikák után, fogj néhány cső kukoricát és dobd a grillre! Mutatjuk, hogyan érdemes készítened.

Amint elkészült, mehet rá egy kis vaj, aztán parmezán, csilipehely és bármilyen fűszer, de készítheted sajtkrémmel és jalapeñokockákkal, vagy akár egy kevés sóval megszórva, a balatoni strandok hangulatát megidézve. Akárhogy is, most már tudjuk, mely lépcsőfokokon át vezet az út a tökéletes grillezett kukoricához. 

A TheKitchn legfrissebb kukoricás ötletcsokrának az volt a legfontosabb kérdése: mi az az információ a grillezett kukoricák kapcsán, amit érdemes felírni, könyvjelzőbe berakni, megjegyezni és egy inkarnáción keresztül magunkkal vinni, mert annál jobb recept már úgysem lesz.

A jó hír: megvannak a tippek, és csak néhány dologra kell figyelned. 

A másik jó hír: teljesen egyszerű a módszer, és ha eddig a konyhában csak a rántottáig jutottál, akkor is menni fog. 

Megvan, hogyan lesz a legfinomabb.
Megvan, hogyan lesz a legfinomabb.10'000 Hours / Getty Images Hungary

Erre volt kíváncsi a csapat:

  • Milyen kukoricát érdemes vásárolni?
  • Hogyan készítsük elő a héját a grillezéshez?
  • Hogyan kell egyáltalán grillezni és tálalni a kukoricát a tökéletes végeredményért?

Hogy milyet vásároljunk?

A tökéletes grillezett kukoricához a lehető legfrissebb kukoricát kell megszerezned. Minden nap számít, ezért érdemes résen lenned. Segíthet, ha főszezonban veszed, de semmire sem garancia. Még jobb, ha éppen attól vásárolod, aki leszedte, így pontosan tudni fogod, hogy kéthetes vagy aznap reggeli a zsákmány. Minél frissebb, annál lédúsabb lesz. Az sem árt, ha fiatalok a csövek, szerencsés, ha édes illatúak, kemények, ha megnyomják őket, és nincsenek rajtuk elfeketedett részek. 

Mi a helyzet a kukorica áztatásával vagy pácolásával?

Egyesek szerint érdemes pácolni és ízesített levekben áztatni a kukoricát, de ez több okból sem jó ötlet. Annak érdekében, hogy egy kevés sót felvegyen a sóoldatból, a daraboknak több napig kellene ázniuk, de ekkor elveszítenénk az értékes édességüket, hiszen a csövek közben öregszenek. Másodszor, ha friss, lédús kukoricát vásárol az ember, azt már nem teheti lédúsabbá. Bár az áztatás előnyös lehet az idősebb vagy szezonon kívüli kukoricák esetében, a friss nyári kukoricához hozzáadott értéke nem sok van. Inkább sütés vagy főzés után kapjon egy kis vajat, sót, mézet és csilit. 

Távolíts el néhány héjat a könnyű grillezéshez

Igen, az egész kukoricadarabot, héját és mindent közvetlenül a grillre dobhatsz. Az viszont fontos, hogy gondosan vágd le a bojtjait, és hámozz le néhány réteget a héjból, hogy a grill gyorsabban megpuhíthassa a csöveket.

Ha a héj egy részét érintetlenül hagyjuk, azzal megakadályozzuk a kukorica kiszáradását a rácson, és a módszer ráadásul hatékonyan párolja is a kukoricát. Ezenkívül megkönnyíti a hámozást is és az apró szálakról való megszabadulást. Közvetlen hőre is kerülhetnek a csövek, ha a héja egy kicsit megég, amiatt nem kell aggódnod, ezektől úgyis megszabadulsz majd. 

Honnan tudhatom, hogy mikor készül el?

A kész kukorica élénksárgára vált, és átlátszatlanabb lesz, mint a friss. Egyes területek elbarnulnak, amikor a héj és a selyem leég. A fedett, friss csutkák főzése körülbelül 15 percet vesz igénybe, az adott grillezéstől függően.

A grillezett kukorica héja és tálalása

Vedd le a csöveket a rácsról, és hűtsd öt percig. Ekkor könnyedén le kell húzni a héját és a kisebb szálakat. Ezek után, ha szükséges, tiszta konyharuhával töröld le a csöveket. Ha nincs más ötleted, vagy épp az egyszerűségben hiszel, a vaj-só kombinációval nem tévedhetsz ízesítéskor. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra