Ha már az alapokat ismered, és azt is el tudod érni, hogy a faszén gyönyörű fehéren izzik, akkor is akad néhány apróság, ami segít abban, hogy belőled legyen a családi esemény vagy házbuli grillmestere. Már mutatjuk is, mik ezek!
Fagyaszd le az előre beáztatott fanyársakat!
Szeretnéd, hogy a bambusznyárs ne égjen szénné azonnal a szemeid előtt? Akkor legalább 30 percig kell áztatnod őket grillezés előtt, de még jobb, ha előre lefagyasztasz egy hatalmas adagot. Ahelyett, hogy csak néhány nyársat áztatnál grillezés előtt, szánj egy kis időt arra legközelebb, hogy ömlesztve áztasd, majd lefagyaszd őket. Csak vedd ki az előre beáztatott nyársakat a fagyasztóból, amikor ideje grillezni. Ha nagy adagban csinálod, egész nyáron nem lesz gondod az előkészítésükkel.
Készíts kebabot, majd grillezd egyenesen a fagyasztóból!
Nem arról van szó, hogy a fagyott húst kellene grillezned, az továbbra is úgy lesz a legtökéletesebb, ha szobahőmérsékletről kezded hőkezelni. Ám ha hetente készítesz kebabokat, miért ne csinálnád egy nagyobb adagban, hogy grillezéskor már ne legyen vele túl sok dolgod? A néhány héttel idősebb éned megköszöni majd neked a trükkös előkészítést, hiszen így csak össze kell vágnod a cukkinit és a hagymát és a hús mellé tenni a rácsra.
Bármikor, amikor van kéznél citrom, szeletelj belőle még egy párat!
A salátaöntethez valószínűleg kelleni fog citrom, de nem csak emiatt remek, ha van kéznél egy-egy vékony szelet grillezéskor. Ha halak is szerepelnek az étlapon és szeretnéd megakadályozni, hogy szétessenek a rácson, és elérni, hogy még egy kis aromát is kapjanak, süsd őket a citromszeletek tetején, így sokkal egyszerűbb lesz a sütés és finomabb a végeredmény.
A sült fokhagymát ne hagyd ki!
A fóliába csomagolt, sült fokhagyma nemcsak aznap lehet remek – egész héten kenheted a pirítósra, teheted szószokba, de remek lesz egy egyszerű sajtos-borsos házi tagliatelle tetején is. Ki ne hagyd ezt a remek ízesítőt, ha már izzik a grill. Vágd félbe a fejeket, adj nekik egy adag olívaolajat, sót és borsot, majd jól csomagod be alufóliába és süsd puhára!
Így kenegesd a rácsokat!
Ha nem szeretnéd, hogy a finomságok a rácsra ragadjanak, időként érdemes olajozni őket. Ám van jobb módszer annál, hogy az izzó faszénre olajat locsolsz vagy spriccelsz. Ha nincs más kéznél, egyszerűen tekerj egy tiszta konyharuhát egy nagy kötegbe, és kösd össze szorosan egy zsineggel. Amikor készen állsz a grillezésre, mártogasd meg a csomagot olajban, és a húsokhoz használt fogóval fogd össze és törölgesd át a rácsokat. Tárold a csomagot a fagyasztóban egy cipzáras zacskóban, így egyrészt megakadályozod az avasodást, másrészt máskor is használhatod.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés