Húsvét közeledtével sokunknak eszébe jut eltenni a sonka főzőlevét, ami később levesek, mártások jó alapja lehet, de ha csak az ünnepi keménytojás fő meg benne, azzal sem tévedünk nagyot. Ám nem ez az egy lájfhekk létezik a különleges íztuning elérésére. Ismerjük a füstölt sajtokat, a füstaromát és még néhány füstös finomságot, amikről talán még nem is hallottál.
1. Füstölt paprika
Elsőként jöjjön valami ismerős: egy ideje nálunk is elérhető a füstölt paprikapor, amitől a zöldségragukon át a majonézes szószokig minden finomabb, de a tejfölös uborkasaláta tetején is remek. Több paprikafajtából készülhet, kezdve a szokásos édesektől egészen a csilikig, és nemcsak por, de kenhető és szószos állagú is van belőle. Próbáld ki levesben vagy húsok és halak pácához keverve.
2. Füstölt olívaolaj
Bizony, már ilyen is van, sőt olívabogyó is kapható füstös olajban már itthon is. A tölgy, a bükk és a nyírfa keverékéből származó természetes füst alkalmazásával készül, nem éppen olcsó, de remek a salátaöntetekbe, sőt az izgalmak kedvelői bonbonokba, csokitortába is keverhetik. Házi hummusz tetején is finom lesz, de vannak, akik a vaníliafagylalt tetején szeretik a legjobban.
3. Fekete kardamom
A fekete kardamom fűszerféle, ami sötétbarna magvakat tartalmaz, és füstös ízt ad az ételekhez. Erőteljes aromája miatt kevés is elég belőle, és remekül illik egyszerű babos ragukba, de indiai curryk fűszerezésére is használhatod.
4. Minden, ami chipotle
A chipotle szárított és füstölt jalapeño paprika, ami többféle állagban elérhető. Leggyakrabban porrá őrölve juthatsz hozzá, esetleg egészben vagy fűszeres, paradicsomalapú szószban kínálják. Remek egy adag guacamole tetején, pörköltekben, és akár a házi hamburgerbe is illik belőle egy kevés.
5. Lapsang Souchong
A híres Lapsang füstös zamatú tea Kína Fujian tartományából indult világhódító útjára. Jellegzetes aromáját a nyílt tűz felett folytatott fermentációnak köszönheti: így szárítják a leveleket a tökéletesen egyedi ízek elérése érdekében. Készíts belőle egy adagot és használd tejszínes szószok, vagy akár panna cotta ízesítőjeként. Gombás raguk és levesek fűszereként is beválik.
7. Füstölt só
A füstölt olívaolajhoz hasonlóan a füstölt só a másik leguniverzálisabb alapanyag, így ha sokféle ételben élveznéd a füstös ízeket, ezt érdemes beszerezned. Krémlevesek, tésztaételek, mártogatósok, húsos raguk is finomak vele, ha pedig a különlegességeket szereted, házi karamellkrém tetején kóstold meg.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés