Korábban is írtunk már arról, mennyire jó ötlet naponta enni egy kevés fokhagymát. Egy 12 hetes tanulmány során kiderült, hogy a fokhagymás étrend-kiegészítő napi szedésével 63 százalékkal csökkentek a megfázás tünetei a placebóval elért eredményekhez képest. Vizsgálatok szerint ezek az étrend-kiegészítők jelentős hatással vannak a vérnyomás és a kolesztrinszint csökkentésére is. A fokhagyma mindezeken túl antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megakadályozni az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását. Az életet is meghosszabbíthatja azáltal, hogy késlelteti krónikus betegségek kialakulását, úgyhogy már csak rajtunk múlik, mennyit (nem) vagyunk restek megenni belőle.
Egyetlen probléma vele a végeláthatatlan molyolás, amit az előkészítése jelent. A legtöbb hús mellé jó nagy adag kell belőle, de a krémleves készítésekor sem érdemes spórolni vele. Nincs is más dolgunk, „csak” óvatosan levenni a héjakat, egyenként a millió gerezdről, majd apróra vagdosni, aztán valahogy levarázsolni a késről az erős illatát. Na meg a vágódeszkáról. És a kezünkről.
A TheKitchn oldalán egy remek trükköt találtunk arra, hogyan szabaduljunk meg ettől a rengeteg munkától és csökkentsük nagyjából tízről-húszról mindössze egyre a fokhagymás szívások számát. Naná, hogy előre kell dolgoznunk, azt is a legokosabban. Ha ugyanis apróra vágjuk és lefagyasztjuk, egyetlen nagy gubanc kerekedik belőle, ami fagyottan nem adagolható, ám ezzel a remek kis trükkel jól adagolhatóvá válik egy nagy halom is belőle.
Csak fogjuk a megpucolt fokhagymákat (minél többet), aztán egy aprítógépben összetörjük, majd mehet egy zacskóba. Azt szépen lelapogatjuk és hurkapálcával vagy nem túl éles késsel hosszában és keresztben is berácsozzuk, így a kis adagok elkülönülnek majd a lelapított zacskón belül. Amikor egyet (vagy akár többet) felhasználnánk belőle, csak kiemeljük vagy levágjuk a kellő mennyiséget és belezuttyantjuk a vajba, levesbe vagy a tészta tetejére.
És hogy hogyan is néz ki a trükk, amivel sokkal egyszerűbb lesz a fokhagymás ételek elkészítése?
@feelgoodfoodie Did you know you can freeze garlic for up to 6 months? Great for soups, stews, stirfrys to make meals quicker! ##cookinghack ##mealprep ##garlic
♬ original sound - Feel Good Foodie
Ezek után naná, hogy így csináljuk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés