A legegyszerűbb fokhagymatrükk, amit már sokkal korábban ismernünk kellett volna

A fokhagymás ételeket a legtöbben imádjuk, legyen szó akár krémlevesről, húsokról, mártogatósról vagy sült fokhagymával készült kenyérről. Az egyszerű ragukat és mártásokat is feldobja, és ha csak só és bors van mellette, már úgy is tökéletes a fűszerezésük. És most már azt is tudjuk, hogyan lesz ezek után még egyszerűbb a fokhagymás ételek készítése.

Korábban is írtunk már arról, mennyire jó ötlet naponta enni egy kevés fokhagymát. Egy 12 hetes tanulmány során kiderült, hogy a fokhagymás étrend-kiegészítő napi szedésével 63 százalékkal csökkentek a megfázás tünetei a placebóval elért eredményekhez képest. Vizsgálatok szerint ezek az étrend-kiegészítők jelentős hatással vannak a vérnyomás és a kolesztrinszint csökkentésére is. A fokhagyma mindezeken túl antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megakadályozni az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását. Az életet is meghosszabbíthatja azáltal, hogy késlelteti krónikus betegségek kialakulását, úgyhogy már csak rajtunk múlik, mennyit (nem) vagyunk restek megenni belőle. 

Egyetlen probléma vele a végeláthatatlan molyolás, amit az előkészítése jelent. A legtöbb hús mellé jó nagy adag kell belőle, de a krémleves készítésekor sem érdemes spórolni vele. Nincs is más dolgunk, „csak” óvatosan levenni a héjakat, egyenként a millió gerezdről, majd apróra vagdosni, aztán valahogy levarázsolni a késről az erős illatát. Na meg a vágódeszkáról. És a kezünkről. 

Tudunk ennél jobb trükköt is.
Tudunk ennél jobb trükköt is.real444 / Getty Images Hungary

A TheKitchn oldalán egy remek trükköt találtunk arra, hogyan szabaduljunk meg ettől a rengeteg munkától és csökkentsük nagyjából tízről-húszról mindössze egyre a fokhagymás szívások számát. Naná, hogy előre kell dolgoznunk, azt is a legokosabban. Ha ugyanis apróra vágjuk és lefagyasztjuk, egyetlen nagy gubanc kerekedik belőle, ami fagyottan nem adagolható, ám ezzel a remek kis trükkel jól adagolhatóvá válik egy nagy halom is belőle. 

Csak fogjuk a megpucolt fokhagymákat (minél többet), aztán egy aprítógépben összetörjük, majd mehet egy zacskóba. Azt szépen lelapogatjuk és hurkapálcával vagy nem túl éles késsel hosszában és keresztben is berácsozzuk, így a kis adagok elkülönülnek majd a lelapított zacskón belül. Amikor egyet (vagy akár többet) felhasználnánk belőle, csak kiemeljük vagy levágjuk a kellő mennyiséget és belezuttyantjuk a vajba, levesbe vagy a tészta tetejére. 

És hogy hogyan is néz ki a trükk, amivel sokkal egyszerűbb lesz a fokhagymás ételek elkészítése?

@feelgoodfoodie

Did you know you can freeze garlic for up to 6 months? Great for soups, stews, stirfrys to make meals quicker! ##cookinghack ##mealprep ##garlic

♬ original sound - Feel Good Foodie

Ezek után naná, hogy így csináljuk. 

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra