Muszáj minél többet ennünk belőle, mert nagyon egészséges: a Dél-Ázsiában őshonos, közkedvelt fűszernövényt már az ókorban is használták gyógyászati célokra. A történelem során alkalmazták a lepra gyógyításától kezdve a féregűzésen át egészen az aranyér kezeléséig, az pedig, hogy mennyire remek ízesítő, talán vitán felül áll. A fokhagyma ma már bizonyított gyógyhatását annak a körülbelül százféle kéntartalmú vegyületnek köszönheti, melyet a fokhagymagerezdek tartalmaznak. Most azt is megtudhatod, mit tehetsz a vele járó szagok ellen.
A fokhagymás lehelet legyőzésének legmeglepőbb, tudományosan megalapozott módjai
A fokhagyma ízletes íze és csípős illata egyaránt az allicin nevű kénvegyületnek köszönhető. Amikor a szervezet lebontja ezt a vegyületet, nem túl kellemes gázokat termel, magyarázza dr. Seema Sarin, az EHE Health gyógyászatért felelős orvosigazgatója. Kilégzéskor ezek elhagyják a testet, rossz leheletet okozva – fűzte hozzá.
Mivel a fokhagyma illata olyan csípős, a fokhagymás lehelet a fogyasztás után akár egy napig is eltarthat. Szerencsére nem kell teljesen lemondani a fokhagymáról, mert akad néhány okos trükk a helyzet orvoslására.
1. A legtöbben nem hiszik, hogy működik, de sokat ér: moss fogat!
Nem kell letenned a legevidensebb módszerről, hiszen amikor fogat mosol, eltávolítod az ételmaradékokat. A fogmosás segít megszabadulni az allicin enzimektől, és csökkenti a kellemetlen leheletet egy fokhagymás étkezés után. Ezenkívül egy mentaízű fogkrém elfedi az illatát is valamennyire.
Ha olyan helyen tartózkodsz, ahol nincs kéznél fogkefe, öblítsd ki a szádat vízzel – ez is ér majd valamit. Bár nem olyan hatékony, mint a fogmosás, eltávolít néhány részecskét.
A fogselyem kiváló módja a fogaidba ragadt makacs ételek eltávolításának, ráadásul kompaktabb, mint a fogkefe és a fogkrém.
2. Fogyassz más fűszernövényeket!
Más ételek fokhagymával történő fogyasztása ellensúlyozhatja az enzimek működését, és kitisztíthatja a fokhagymás leheletet. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy amikor a fokhagymát rozmarinsavval keverték össze, az csökkentette a fokhagymaszagú leheletért felelős kénvegyületek mennyiségét.
A rozmarinsavat olyan ízletes fűszernövényekben találod, mint a rozmaring, a zsálya, a bazsalikom, az oregánó és a majoránna.
Tehát, ha legközelebb fokhagymára vágysz, válassz olyan receptet, amely összetevői között rozmarinsavat tartalmazó fűszernövények is vannak.
3. Egyél nyers gyümölcsöt és zöldséget!
Ugyanebben a 2016-os tanulmányban a kutatók fokhagymát etettek a résztvevőkkel, akik ezek után almát vagy salátát fogyasztottak. Végül úgy találták, hogy ezeknek az ételeknek a nyersen történő elfogyasztása csökkenti a fokhagymás lehelet intenzitását – valószínűleg azért, mert a nyers ételekben lévő enzimek szagtalanító hatással bírnak.
A legnagyobb hatás érdekében közvetlenül a fokhagyma elfogyasztása után nassolj nyers gyümölcsöt és zöldséget – ezt tették a vizsgálatban részt vevők is.
4. Kortyolj egy pohár tejet!
Bár a bor jobban passzolhat egy tányér fokhagymás vajban úszó raviolihoz, a tej kortyolgatása megelőzheti a rossz leheletet. Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a tej csökkenti a fokhagyma illatát. A kutatók azt mondják, hogy ez a trükk a zsírosabb tej, például a teljes tej esetében működik a legjobban. Úgy gondolják, hogy a tejben lévő zsír és víz keveréke hatástalanítja a fokhagyma csípős vegyületeit.
5. Rágógumi
Egy rágógumi is segíthet a fokhagymás leheleten. Amikor valaki rágógumit rág, az megragadja az élelmiszer-részecskéket, és eltávolítja azokat a fogakról. Ezenkívül a gumi mentolos illata segíthet elfedni a fokhagymás leheletet.
A legjobb eredmény elérése érdekében próbálj meg rágni egy darab rágógumit egy-két percig, hogy biztosan eltávolítsd a fokhagymadarabkákat.
A fokhagyma tehát egészen biztosan rossz leheletet okoz, mert allicint és más kénvegyületeket tartalmaz. Amikor ezek lebomlanak, kellemetlen szagú vegyületek szabadulnak fel, amelyek a leheletben maradnak. A fogmosás, a rágógumi, a tejivás, valamint a friss, nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkentheti a fokhagymás leheletet, de egyik sem csodaszer, így az egyetlen garantált módja annak, hogy elkerüljük a fokhagymás leheletet, továbbra is az, ha a fontos események előtt kihagyjuk a fokhagymát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés