Pikánsan obszcén ókori szokásból ered a fityisz, vagyis ha fügét mutatunk

Szimbólumvadász

GettyImages-1401352417

Biztosan te is mutattál már fityiszt, más néven fügét, mely kézmozdulat idehaza elsősorban gúnyos lekicsinylést, csúfolódást fejez ki, azonban más kultúrákban, sőt, a magyar népi hiedelemvilágban is egészen eltérő jelentésekkel bír. Az egyik legismertebb kézmozdulat eredetének és számtalan jelentésváltozatának jártunk utána mai Szimbólumvadász cikkünkben.

A feneküket mutatták haragosaiknak a görögök

Az idehaza fityiszként vagy fügeként ismert kézjel – melyben a hüvelykujjat a behajlított mutató- és középső ujjak közé szorítják – eredetét illető legnépszerűbb elmélet szerint egy obszcén ókori görög szokásból ered: Hellász lakói elégedetlenségük, felháborodásuk jeleként gyakran fellibbentették a tógájukat, és a csupasz hátsó felüket mutatták azoknak, akik megsértették vagy hamis vádakkal illeték őket. Később, amikor épp nem akarták felfedni a feneküket, egy fügével helyettesítették azt, végül ez is tovább egyszerűsödött, így alakult ki az említett kézmozdulat, ami a két farpofát és a mögülük kikandikáló férfi nemi szervet szimbolizálja.

A rómaiak már nemcsak haragosaiknak, de az ártó szellemeknek is fügét mutattak, ugyanez a gesztus később számos európai nép, köztük a magyarok körében is elterjedtté vált. A magyar népi hagyományban a fügemutatás – melyet gyakran mindkét kézzel egyszerre végeztek – a baj távoltartására, a szemmel verés megelőzésére és a megvadult állatok, például kutyák féken tartására szolgált.

A két kézzel mutatott fityisz elűzi a bajt?
A két kézzel mutatott fityisz elűzi a bajt?evgeniy Soloviev / Getty Images Hungary

A gesztus eredeti, lefitymáló értelemben szintén egész Európa-szerte elterjedt, a korai keresztények például manus obscena, vagyis „obszcén kéz” néven emlegették; a legtöbb kultúra ugyanabban a sértő és trágár értelemben használta, mint napjainkban a felmutatott középső ujj gesztusát. Itáliában sokáig az egyik legnagyobb sértést jelentette fügét mutatni valakinek, a gesztust még Dante is megörökítette az Isteni színjátékban, idővel azonban kikopott a köztudatból, és a mai Olaszországban már csak elvétve találkozhatunk vele. Magyarországon egy 1505-ből származó levélben bukkan fel elsőként írásban a fityisz, melyben egy pannonhalmi szerzetes panaszkodik a bakonybéli apátnak, hogy gúnyolódásként az ismert kézmozdulattal illették.

Az amerikaiak a kisgyerekeknek mutatják – de egészen más miatt

Törökországban, Romániában, Moldovában és egyes görög területeken továbbra is komoly sértésnek számít fityiszt mutatni, míg a szláv világban Magyarországhoz hasonlóan inkább gúnyos és csak játékosan sértő szándékkal villantják fel a kézjelet. Brazíliában ugyanakkor a jó szerencse jele, mellyel távol tartják az irigyeket és a rossz ómeneket, míg Japánban, Indonéziában és Hollandiában a szexuális aktust szimbolizálja – úgyhogy az említett országokban érdemes körültekintéssel használni.

I. Frigyes császár (1122–1190) különös büntetéséből ered a mozdulat?
I. Frigyes császár (1122–1190) különös büntetéséből ered a mozdulat?Bettmann / Getty Images Hungary

Az angolszász világban, Nagy-Britanniában, Írországban, az Egyesült Államokban és Kanadában, továbbá Franciaországban, Spanyolországban, Dániában és Csehországban szintén egy teljesen eltérő jelentéssel találkozhatunk. A felsorolt népeknél egy mókás, főként kisgyerekekkel űzött játékra utal a mozdulat, melyben a fityiszt mutató felnőtt vagy idősebb gyerek úgy csinál, mintha hirtelen ellopná a kicsi orrát, aki a legtöbb esetben jót nevet a dolgon.

Egy alternatív, az előbbinél még kissé pikánsabb magyarázat szerint a fügemutatás gesztusa a 12. századból származik, amikor I. (Rőtszakállú) Frigyes német-római császár feleségét kiutasították Milánó városából. Az uralkodó bosszúból, példastatuálás céljával arra kötelezte az itáliai város lakóit, hogy a kezük használata nélkül húzzanak ki egy fügét egy öszvér farából, majd helyezzék vissza oda. A történet természetesen inkább a legendák, mintsem a valóság körébe tartozik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra