A kiscsibének van foga, és tornázik a tojásban - ez történik a héjon belül

GettyImages-1130196425

A tavasz egyik legédesebb szakaszába értünk, amelyben a fiókák kikelnek a tojásaikból. No de mégis mi történt velük odabent, mennyiben más egy tojásban fejlődni, mint az anyaméhben?

A tojásról csak alapvető információkkal rendelkezünk. A tyúk produkálja, 50-70 grammos, törékeny valami, aminek van fehérjéje meg sárgája. No de el tudjuk képzelni, mekkora egy kolibrié vagy egy struccé? Hogy az énekesmadaraké milyen gyönyörű színekben pompázhat? S hogy mégis mi történik a fiókával a héjon belül: hogy kap levegőt, táplálékot, miként képes áttörni a szilárd burkon?

Először is nézzük, miből áll egy frissen tojt tojás. Legbelül, a sárgája (azaz a petesejt) rejtekében lapul a csírakorong vagy szik, amit egy külön hártya véd. A sárgája pontosan a tojás közepén helyezkedik el, onnan nem mozdul, erről két, jégzsinórnak nevezett kis „kötél” gondoskodik, amelyek a tojás két végéhez csatlakoznak. A színről a tyúk táplálása tehet, ha sok kukoricát és friss zöldet kapott, akkor erősebb, élénkebb a sárga árnyalat. A fehérje, ami a tápanyagban és vízben dús spájz és ütésálló folyadék a fióka számára, szintén nem egységes. Háromféle, állagban eltérő rétegben veszi körbe a sárgáját. Mindezek mellett a tojás kerekebb végében levegőbuborék található, ez segít a fiókának élete utolsó napjaiban. Nekünk, embereknek jelzés arra nézve, mennyire friss a tojás. Minél több levegő van a héj alatt, annál régebbi a tojás, s annál könnyebben lebeg a víz felszínén, míg a friss testvérei lesüllyednek az edény aljára.

Így fest a fióka, miután kikelt a tojásból
Így fest a fióka, miután kikelt a tojásbólThomas Demarczyk / Getty Images Hungary

Mire jó a tojáshéj?

A tojás belsejét vérerek szövik át, így jut a fejlődő fióka kvázi köldökzsinóron át oxigénhez és tápanyagokhoz. Ehhez azonban olyan külső burokra van szükség, amely védelmet nyújt, ám emellett légáteresztő is. A tojáshéj pont ilyen. Porózus, lyukacsos felülete aprócska légzőnyílásokkal van tele. Kalciumtartalma nemcsak keménységért felel, hanem folyamatosan oldódva a fiókát is táplálja, akinek csontjai ettől lesznek szilárdak. Magán a héjon is található egy védő filmréteg, épp ezért nem ajánlott a tojást megmosni addig, amíg fel nem használjuk.

Egy kínai kutatásban megmutatták, hogy fejlődik a kiscsibe a tojásban, héj nélkül:

A fejlődő fióka meleget igényel

A tojás ugyanakkor nem a legfejlettebb szaporodási forma vagy épp bölcső. A héj kemény ugyan, de nem tartja a hőt, ezért a tojásokat a szülők folyamatosan melegen tartják. Ez még a pingvineknél is sikeres, akik meglehetősen zord körülmények között élnek. A másik problémát pont a részben átjárható tojáshéj jelenti, amin keresztül kórokozók támadhatják meg a madárkát. Ez ellen egy természetes antibiotikum, a lizozim nevű enzim véd (ez emberben is megtalálható, az immunvédelem fontos része). A fejlődő kis madarat emellett óvja a héj belsején végigfutó erős hártya is.

Az utolsó napok a kikelés előtt

A fiókának egy idő után elkezd szűkössé válni a tojás, és egyre nehezebben jut oxigénhez. Ezért egy-két nappal kikelése előtt tojásfogával (egy dudor a csőrén, ami pont erre és a tojáshéj áttörésére nőtt oda) felszakítja a némi rásegítést nyújtó légbuborékot. Innentől tüdővel lélegzik, és csipogni is képes még odabent. Ezután jön a tojástörés fáradságos munkája, sok-sok kis koppintásra van szükség, mire a fióka napvilágra jut. Nem véletlenül nedves szegény, a hártyák és a héj gondoskodtak róla, hogy ne száradjon ki, illetve a tojás belső anyagaiból is maradt még valamennyi. 

Harcos fiókák, akik már a tojásban tornáznak

A kijutásban alaposan elfáradt kiscsibe az anyja gondoskodása alá kerül. Csakhogy a fióka nem annyira sérülékeny és gyenge, mint amilyennek tűnik. Bizonyos madarak – azok, akik tojásaikat fajtaidegen madarak fészkeibe rakják – már a tojásban elkezdik az edzést. A kicsik mocorognak, erősítik az izmaikat, így a csontjaik is hatékonyabban fejlődnek, hogy aztán egy mini szupermadár keljen ki a tojásból. Szükség is van az erőre, hiszen a kikelt kakukkfiókának ki kell löknie a többi tojást a fészekből, ami – pláne karok nélkül – valljuk be, nem könnyű feladat. Az előzetes gyúrás miatt viszont általában sikerrel jár, és kezdheti követelni a táplálékot mostohaszüleitől.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra