Ez az igazi superfood: csokipuding a fáról, tele C-vitaminnal

GettyImages-1272529690
Olvasási idő kb. 3 perc

Sárga testvérével késő ősszel már találkozhattál a boltok pultjain, hiszen a datolyaszilvát már hazánkban is termesztik kalandvágyó kertészek. Talán nincs is ember, aki kíváncsiságból meg ne kóstolta volna ezt a mézédes, puha gyümölcsöt. No, ezt kell elképzelni feketén, kakaós beütéssel, és meg is kapjuk cikkünk főszereplőjét, a fekete datolyaszilvát.

A csokoládépuding gyümölcselnevezés nem teljesen hivatalos, és talán nem is annyira helytálló, mivel túl nagy elvárást támaszt a gyümölccsel szemben. Tökéletesen érett verziója a beszámolók alapján valóban egy ízorgia a szájban, de a csokibarnás szín és a kicsit ragacsos állag az, ami az agyunkban előhívja a kakaó ízét.

A datolyaszilváról ezt érdemes tudni

A kaki, vagyis a datolyaszilva hazánkban is megterem, a gazdák idehaza azért is preferálják, mert kártevői, kórokozói egyelőre nincsenek. Több, tíz évre is visszatekintő ültetvény is létezik, többségükben októberben szedd magad akciót is szerveznek, annyira nagy terméshozama van a fáknak. Ez az ébenfafélék családjába tartozó növény az általunk is elérhető legközelebbi rokona a csokipuding gyümölcsnek.

A sárga gyümölcs, az ismertebb kakiszilva, amivel összehasonlítva a fekete datolyaszilvának egészen más textúrájú a belseje
A sárga gyümölcs, az ismertebb kakiszilva, amivel összehasonlítva a fekete datolyaszilvának egészen más textúrájú a belsejeGetty Images

A fekete datolyaszilvát nevezik még fekete zapotának is, ami egy fagyérzékeny, maximum 25 méter magas örökzöld fa, paradicsom formájú gyümölccsel. Mexikóban, Közép-Amerikában és Kolumbiában őshonos növény, de Floridában és Ausztráliában is termesztik. Elnevezése az azték tzapotl szóból származik, ami annyi tesz: puha, édes gyümölcs. 

2017-ben fedezte fel magának a közösségi média, akkor óriási hype-ot kapott ez a nehezen elérhető növény, de a mai napig találunk még róla első kóstolós videókat. A beszámolók alapján a datolyán túl inkább karamelles, mézes ízjegyei vannak, mintsem konkrétan csoki. Ennek ellenére gyakran a csoki helyettesítésére használják receptekben. A csokimousse recept azonnal adja is magát.

@escape.video Also known as Black Sapote 🍫 would you try it? #blacksapote #chocolatefruit #australia #mexico #fruit #amazingfruit #chocolatepersimmon #chocolate #nsw #fruitworld #au #chocolatepuddingfruit #traveltok #autiktok ♬ Chocolate (Choco Choco) - DJ Party

A fekete változat valódi superfood

A superfoodőrületből ez az egzotikus gyümölcs sem maradhatott ki, hiszen nagyon alacsony kalóriatartalmú, a csokipudinghoz képest pláne, és A- és C-vitamin-tartalma meglepően magas. Antioxidánsokban gazdag gyümölcsről van szó, és mivel meglehetősen rostos, így az emésztést is segíti. A fekete zapota gyümölcs fogyasztása továbbá segít a vérnyomás csökkentésében, a stroke elleni védelemben, valamint a csontritkulás és a vesekő megelőzésében.

A legjobb szuperélelmiszerek idei listáján rajta is van az egzotikus gyümölcs kategória, 2022-t egyenesen az egzotikus gyümölcsök évének nevezték a dietetikusok. De mi, magyarok sem panaszkodhatunk, hogy nem terem minden második kertben fekete datolyaszilva. Ha extra értékes gyümölcsöket szeretnék fogyasztani, itt van nekünk a csipkebogyó, homoktövis, áfonya és a diófélék.

Korábban írtunk már hasonló extrém szerzetekről, ha kíváncsi vagy a lila paradicsomra és a fehér eperre, akkor olvasd el furcsa színű gyümölcsökről szóló írásunkat is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek