5 dizájnergyümölcs, aminek nagyon furcsa színe van

GettyImages-1362015553

A rendhagyó színű és formabontó dizájnergyümölcsök legújabb szenzációja a lila paradicsom, ami ugyan még nem került forgalomba, de már nagy érdeklődés övezi Amerikában. Egy Angliában élő botanikus kísérletezte ki a paradicsom egy génkezelt verzióját, ami az áfonya superfood összetevőjétől vált lilává.

A norwichi John Innes Kutatóközpont botanikusa annyit tett, hogy kicserélt néhány gént, ezzel megnövelve a paradicsom antociántartalmát – ugyanazt az élénk antioxidánst, amely az áfonya és a szeder gazdag színét adja.

Így lett a paradicsom lila. Vagy ugyancsak génmanipulációs beavatkozással rózsaszín az ananász. De nézzük, hogy még milyen kísérletek vezettek eredményre. 

1. Lila paradicsom az új superfood?

Az új lila héjú paradicsomfajtát könnyen összekeverhetjük például a fekete cseresznyeparadicsommal, legalábbis külsőre. De ami a belsőt illeti: ennek a paradicsomnak a húsa is lila, és a hagyományos fajtáknál közel tízszer több antociánt tartalmaz. Nagyjából kétszer annyi ideig marad friss a polcon, és egy darab ilyen paradicsom egészségügyi hatása felér egy marék áfonyáéval. Szóval azt lehet mondani, hogy a paradicsomot új szintre emelte ez a kísérlet.

Ez az úttörő gyümölcs most a Norfolk Plant Sciences gondozásában van, ők indították el a Big Purple Tomato népszerűsítő weboldalt is. Feltéve, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jóváhagyja az értékesítési kérelmüket, hamarosan elárasztják az internetet a lila paradicsomszószok, pizzák és indigókék bloody Mary italok képei. 

2. Pink ananász

A történethez hozzá tartozik, hogy a GMO-k, azaz génmódosított növények főleg a vállalati profit, nem pedig a fogyasztói kívánságok miatt készülnek. Ennek oka pedig az, hogy a szabályozási feltételek csillagászati összegeket emésztenek fel: körülbelül 136 millió dollárba kerül egy géntechnológiával módosított növény forgalomba hozatala. Ez megmagyarázza, hogy elsősorban a hatalmas mennyiségben termesztett haszonnövények, mint a szója vagy a kukorica kerültek be ebbe a klubba.

Egy kivétel azonban akad a piacon, ami megkapta a forgalomba hozatali engedélyét, ez pedig a Del Monte Fresh Pinkglow ananásza. A Del Monte 2020-ban engedélyezte a forgalmazást, és a terméket prémium minőségben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesíti, darabját 40 dollárért.

A photoshoppal kiszínezett csodálatos képek helyett kerestünk olyat a Fresh Pinkglow rózsaszín ananászról, amely valósághű.

3. Hatsukoi no Kaori Ichigo, avagy a fehér eper

A dizájnergyümölcsök az ázsiai földrészen státuszszimbólumnak, fényűző ajándéknak is számítanak, mint ezek a fehér japán eprek
A dizájnergyümölcsök az ázsiai földrészen státuszszimbólumnak, fényűző ajándéknak is számítanak, mint ezek a fehér japán eprekNurPhoto / Getty Images Hungary

Az itt következő GMO-mentes, de mégis dizájnos ázsiai gyümölcsök egyike a fehér eper, amelynek neve japánul azt jelenti: az első szerelem illata. Ez a világ egyik legdrágább és legkeresettebb eperfajtája, tekintve, hogy egy darab fehér eper több mint 10 dollárért is eladható! Bár megjelenésében fehér, íze a hagyományos piros eperéhez hasonló. 

4. Szögletes görögdinnye

A szögletes dinnyéket többnyire nem étkezésre, hanem csak dísznek vásárolják
A szögletes dinnyéket többnyire nem étkezésre, hanem csak dísznek vásároljákKoichi Kamoshida / Getty Images Hungary

Az ötlet szintén Japánban bukkant fel, de 2014 óta már a világ többi részén is lehet kapni. Azon túl, hogy ezeket a görögdinnyéket dobozban termesztik, hogy a képen látható formát kapják, az ízük ugyanaz, mint a normál görögdinnyéknek, semmi más különlegesség nincs bennük. Talán még az ára, ami egy 13 kilós darab esetében 800 dollár. 

5. Buddha alakú körte

Egy kínai farmert, Xianzhang Haót a kínai Hebei tartományban található farmján szállta meg az ötlet, hogy megalkossa ezeket a Buddha-szobor alakú körtéket. 

 A Buddha alakú körte egy varázslatos gyümölcs: aki eszik belőle, halhatatlanná válik

A körtéket olyan formákban nevelik, amelyek a termesztés során apró Buddhákhoz hasonlóvá alakítják őket. A formákat a kínai Fruit Mould Company bocsátotta rendelkezésére, akik sok más lehetőséget is kínálnak a furcsa gyümölcsök formázására, például szív alakú görögdinnyét, nyolcas formájú uborkát és kocka alakú almát is kikísérletezték már. A körték darabonként 9 dollárba kerülnek, és azért hajlandóak ennyi pénzt fizetni értük, mert a szerencse szimbólumai

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek