Így tárold az epret, hogy ne kelljen néhány nap után kidobnod

GettyImages-175495702

Az eperszezon apropóján adunk néhány hasznos tárolási tippet, hogy véletlenül se kelljen pazarolnod.

Ha éretten veszed meg az epret, nagyon hamar megromolhat, ami rendkívül frusztráló tud lenni, hiszen nem mondható éppen olcsónak, ráadásul így csak az élelmiszer-hulladék végeláthatatlan mennyiségét növeli. A megfelelő tárolási móddal viszont akár egy hetet is nyerhetsz, így ezt a finom és tápláló gyümölcsöt remélhetőleg soha többé nem kell kidobnod.

Hogyan tároljam az epret?

A Real Simple több megoldást is kínál, de akármelyik mellett is döntesz, fogyasztása előtt mindig ellenőrizd az epret, hogy nincs-e rajta penész vagy más olyan jel, amely arra utalhat, hogy megromlott.

  • Zárd üvegbe: A mosatlan eperszemeket egyszerűen szórd bele egy légmentesen záródó üvegedénybe vagy befőttesüvegbe, és gondoskodj róla, hogy szorosan le legyen zárva.
  • Fektesd papírtörlőre: Tegyél egy száraz papírtörlőt egy tárolóedény aljára, fektesd rá a mosatlan epreket, zárd le a dobozt, majd tárold a hűtőben.
  • Áztasd ecetbe: Az epreket néhány percre áztasd bele egy három rész vízből és egy rész ecetből álló keverékbe. Ezután a szemeket csepegtesd le és óvatosan töröld szárazra, majd helyezd őket egy papírtörlővel kibélelt üvegedénybe. Végül lazán tedd rá a fedőt az edényre, és tartsd a hűtőben.
Ha megmosod, gyorsabban megromlik
Ha megmosod, gyorsabban megromlikgolibtolibov / Getty Images Hungary

Hogyan tároljam a felvágott epret?

Ha felvágva szeretnéd eltenni az epret, akkor tárolásához az előbbi három módszer bármelyikét használhatod, de beletekerheted akár folpakba vagy alufóliába is. Ennek azonban megvan a hátránya. Amint megmosod és feldarabolod az epret, onnantól kezdve felgyorsulnak a bomlási folyamatok, így a hűtőben csak 3-4 napig húzza.

Hogyan tároljam az eperpürét?

A pürésítés kiváló lehetőség a maradék eper felhasználására, amely így 3-5 napig is eláll a hűtőben. A másik lehetőség a fagyasztás, ami akár 3 hónappal is kitolhatja az eperpüré eltarthatóságát. Ha szeretnéd elfogyasztani, előtte éjszakára rakd át a hűtőbe, hogy kiolvadjon, vagy 20-30 másodpercre dobd be a mikróba.

Akkor egészben is lefagyaszthatom az epret?

Naná! Más alapanyagokkal ellentétben az eper szinte bármilyen formában, egészben vagy felezve is lefagyasztható. Ha az utóbbi megoldást választod, akkor az eperdarabokat a vágott felükkel lefelé helyezd el egy viaszpapírral bélelt tepsin, és így tedd be a mélyhűtőbe. Ha megfagytak, rakd át őket egy légmentesen zárható edénybe vagy zacskóba, majd mehetnek is vissza a fagyasztóba. Ilyen módon 10-12 hónapig is frissek maradhatnak.

Fagyasztott formában az eper akár egy évig is eláll
Fagyasztott formában az eper akár egy évig is elállQwart / Getty Images Hungary

A fél vagy egész eprek kiolvasztásnál hasonlóképpen kell eljárnod, mint a pürésített változatnál: egyszerűen tedd át őket a hűtőbe, ahol legkevesebb 6 óra alatt kiolvadnak. Amennyiben nem akarsz ennyit várni, a folyamatot felgyorsíthatod, ha az epreket folyó víz alá tartod vagy beáztatod.

Számolj vele, hogy felengedésük után az eperdarabok kissé sötétebb és lágyabb textúrát kaphatnak, de ez még nem a vég: egy turmixban, joghurtban vagy gabonapehelyben így is gond nélkül felhasználhatók.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek