Az emberek egyik fele imádja, a másik gyűlöli az egyik legjobb antioxidánst

GettyImages-496209054

Kétség sem fér hozzá, hogy az egyik legismertebb és legegészségesebb zöldségünk a zeller, hiszen nemcsak isteni krémlevest lehet belőle rittyenteni, de a Waldorf-saláta főszereplőjeként, mi több, ínycsiklandozó főételként is megállja a helyét akár gumós, akár szárzeller formájában. Az ízletesen elkészített fogások mellett azonban nem érdemes megfeledkezni jótékony hatásairól sem. Kiváló emésztésjavító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő gyógynövény, mely hosszabb távon hatással van az anyagcserére és az immunrendszer működésére is.

A zeller a legősibb emésztésserkentő gyógynövények egyike: méregtelenítő, salaktalanító hatása miatt már az ókorban is előszeretettel használták anyagcsere-problémák kezelésére.

A görögök gyógyító erejéért alkalmazták ezt az édeskésen fanyar, illatos fűszert, a kínai gyógyászatban pedig az egyik leghatásosabb fiatalító és méregtelenítő növényként tartják számon: a zellermagból vagy a zöldjéből készítenek méz hozzáadásával főzetet, és vérnyomáscsökkentő, valamint infarktusmegelőző szerként használják. Hazánkban a zellernek a gumós változata is elterjedt, ez éppoly hasznos, mint a szárzeller, a különbség csupán annyi, hogy az angol zellert a gumóval ellentétben inkább nyersen fogyasztják.

Rengeteg tévhit kering a zellerlé fogyasztásával kapcsolatban – íme 4 bizonyított egészségügyi előnye

A zellerlé fogyasztása egyszerű módja annak, hogy növeljük bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre – tápláló, hidratáló, alacsony cukortartalmú és antioxidáns. Számos állítólagos jótékony hatását, mint például a pattanások gyógyítása és a fogyás, ugyanakkor nem támasztja alá a tudomány.

A zellerlé elkészítéséhez nyomd át a zellerszárakat egy facsarón, vagy turmixold össze, mielőtt leszűrnéd a levet.

A zellerlé a wellnessvilág legújabb trendje lett, sokan azt állítják, hogy megelőzheti a rákot, gyógyítja a pattanásokat és fogyást idéz elő. Bár ezeknek az állításoknak a többsége alaptalan, a zellerlé fogyasztása mégis számos módon javíthatja egészségünket.  

Íme a zellerlé négy tudományosan alátámasztott előnye:

1. Nagyon tápláló 

„A zeller magas és változatos vitamin- és ásványianyag-szinttel rendelkezik” – kezdte Marissa Epstein, a Texasi Egyetem igazgatója. Epstein azt állítja, hogy egy csésze zellerlé sokféle alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyek sok ember étrendjéből hiányoznak, például kalciumot, magnéziumot és káliumot.

A zellerléhez kapcsolódó táplálkozási tények:

  • Kalcium: 94,4 mg (az ajánlott napi érték 7%-a) 
  • Magnézium : 26 mg (a napi érték 6%-a)
  • Foszfor: 56,6 mg (a napi érték 5%-a)
  • Kálium : 614 mg (a napi érték 13%-a)
  • Nátrium: 189 mg (a napi érték 8%-a)
  • A-vitamin : 51,9 mcg (a napi érték 6%-a)
  • B6-vitamin : 0,175 mg (a napi érték 10%-a) 
  • C-vitamin : 7,32 mg (a napi érték 8%-a)
  • K-vitamin : 69,1 mcg (a napi érték 58%-a)

A zeller lé formájában lehetővé teszi, hogy sokkal több zöldséget fogyasszunk – és ezáltal nagyobb mennyiségű tápanyagot és vitamint is –, mintha csak az alaplevet majszolnánk – mondja Julia Zumpano, a Cleveland Clinic dietetikusa. 

Egy csokor zeller, amely körülbelül 9-12 szárból áll, két csésze gyümölcslének felel meg. Ugyanakkor egyes tápanyagok, amelyek a zeller héjában találhatók, elvesznek a préselési folyamat során – leginkább a rostok. Bár egy pohár zellerlé nem elégíti ki az összes napi vitamin- és ásványianyag-szükségletet, ez egy jó módja annak, hogy hozzájussunk néhány alapvető tápanyaghoz. Zumpano azt javasolja, hogy a teljes szárat és leveleit préseljük ki a tápanyagtartalom maximalizálása érdekében.

2. A zellerlé antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik 

Egy 2017-es áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a zellerben található vegyületek, mint a kávésav, az apigenin és a luteolin, erős antioxidánsként működnek, gyógyító hatással.

Az antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív stresszt, egy olyan állapotot, amely akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök van a szervezetben. A szabad gyökök külső forrásokból származnak, például a szennyezésből, valamint természetes testi folyamatokból, például az emésztésből. A túl sok szabad gyök krónikus gyulladáshoz vezet, amely károsíthatja az egészséges sejteket, szöveteket és szerveket, és növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a szívroham, a rák, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség.

Egy másik 2008-as felülvizsgálat megállapította, hogy a zellerben lévő luteolin gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt késleltetheti a rákos sejtek fejlődését. Fontos megjegyezni, hogy ezt a vizsgálatot laboratóriumi sejtekben végezték, nem embereken. 

Egy 2007-es, egereken végzett vizsgálat azt találta, hogy a napi 2 mg/kg luteolin 40%-kal csökkentette a tüdőráksejtek növekedését. A napi 10 mg/kg-os adag 60%-kal csökkentette a növekedést. A zeller emberre gyakorolt gyulladáscsökkentő hatásaival kapcsolatos kutatások azonban még mindig korlátozottak, figyelmeztet Epstein, és a zellerlé nem tekinthető életképes gyógymódnak a krónikus betegségek, például a rák kezelésére. 

Ebből készül az új kedvenced
Ebből készül az új kedvencedMarcia Straub / Getty Images Hungary

3. A zellerlé nagyon jól hidratál 

Mivel a zeller körülbelül 95%-a víz, és elektrolitokat is tartalmaz, a zellerlé ivása nagyszerű módja annak, hogy az ember hidratált maradjon. A hidratáltság fenntartja a szervezet megfelelő működését, és javítja az alvást, a kognitív folyamatokat és a hangulatot. 

Ezenkívül az elektrolitok, mint a nátrium, a kalcium és a kálium, segítenek szabályozni a folyadék szintjét a szervezetben. Stimulálják az izom-összehúzódásokat is, hogy a szívünk pumpáljon és az izmok mozogjanak. 

4. A zellerlében kevés a cukor 

A zellerlé másik előnye az alacsony cukortartalom, ami a hagyományos gyümölcslevek –mint a narancslé vagy az almalé – egészségesebb alternatívájává teszi. Egy csésze zellerlé 3,16 g természetes cukrot tartalmaz, szemben a narancslé 24 és az almalével 28 grammjával.

A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, és nagyobb kockázatot jelent a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek kialakulására. A zellerlé alacsony cukortartalmú ital, amely segít az egészség megőrzésében.

Hogyan készítsünk zellerlevet?

Vágd le az alapot egy csokor zellerről, és válaszd szét a szárakat.

Mosd meg a szárakat, hogy eltávolíts minden szennyeződést. 

Reggel is ihatod, nagyon egészséges
Reggel is ihatod, nagyon egészségesF.J. Jimenez / Getty Images Hungary

Vágd fel a szárakat 2,5 centis darabokra, és tedd egy turmixgépbe (vagy told át az egész szárat egy facsarón keresztül, ha van ilyened).

Adj hozzá ¼ csésze vizet, és keverd össze. 

Szűrd át a keveréket egy vékony gézlapon vagy kisebb szűrőn. 

Hamis állítások a zellerlével kapcsolatban 

A zellerlé számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, de azért nem mindenre gyógyír, hangsúlyozza Epstein. Ellentétben azzal, amit az interneten sokfelé olvashatunk, a zellerlé egymagában nem akadályozza meg a rák kialakulását, és nem gyógyítja a pattanásokat sem.

A zellerlé hasznos, egészséges, ugyanakkor nem valami mágikus „méregtelenítő” módszer. Valójában a testünkben van egy beépített szerv, amely megszabadít a méreganyagoktól: a máj. Ahelyett, hogy pusztán a zellerlére hagyatkoznál, hogy megtisztítsd a szervezeted a méreganyagoktól, Zumpano szerint jobb, ha egészségesen táplálkozol, ami sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát jelent, hogy segítsd a májműködést és az optimális egészséget. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra