A zeller a legősibb emésztésserkentő gyógynövények egyike: méregtelenítő, salaktalanító hatása miatt már az ókorban is előszeretettel használták anyagcsere-problémák kezelésére.
A görögök gyógyító erejéért alkalmazták ezt az édeskésen fanyar, illatos fűszert, a kínai gyógyászatban pedig az egyik leghatásosabb fiatalító és méregtelenítő növényként tartják számon: a zellermagból vagy a zöldjéből készítenek méz hozzáadásával főzetet, és vérnyomáscsökkentő, valamint infarktusmegelőző szerként használják. Hazánkban a zellernek a gumós változata is elterjedt, ez éppoly hasznos, mint a szárzeller, a különbség csupán annyi, hogy az angol zellert a gumóval ellentétben inkább nyersen fogyasztják.
Rengeteg tévhit kering a zellerlé fogyasztásával kapcsolatban – íme 4 bizonyított egészségügyi előnye
A zellerlé fogyasztása egyszerű módja annak, hogy növeljük bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre – tápláló, hidratáló, alacsony cukortartalmú és antioxidáns. Számos állítólagos jótékony hatását, mint például a pattanások gyógyítása és a fogyás, ugyanakkor nem támasztja alá a tudomány.
A zellerlé elkészítéséhez nyomd át a zellerszárakat egy facsarón, vagy turmixold össze, mielőtt leszűrnéd a levet.
A zellerlé a wellnessvilág legújabb trendje lett, sokan azt állítják, hogy megelőzheti a rákot, gyógyítja a pattanásokat és fogyást idéz elő. Bár ezeknek az állításoknak a többsége alaptalan, a zellerlé fogyasztása mégis számos módon javíthatja egészségünket.
Íme a zellerlé négy tudományosan alátámasztott előnye:
1. Nagyon tápláló
„A zeller magas és változatos vitamin- és ásványianyag-szinttel rendelkezik” – kezdte Marissa Epstein, a Texasi Egyetem igazgatója. Epstein azt állítja, hogy egy csésze zellerlé sokféle alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyek sok ember étrendjéből hiányoznak, például kalciumot, magnéziumot és káliumot.
A zellerléhez kapcsolódó táplálkozási tények:
- Kalcium: 94,4 mg (az ajánlott napi érték 7%-a)
- Magnézium : 26 mg (a napi érték 6%-a)
- Foszfor: 56,6 mg (a napi érték 5%-a)
- Kálium : 614 mg (a napi érték 13%-a)
- Nátrium: 189 mg (a napi érték 8%-a)
- A-vitamin : 51,9 mcg (a napi érték 6%-a)
- B6-vitamin : 0,175 mg (a napi érték 10%-a)
- C-vitamin : 7,32 mg (a napi érték 8%-a)
- K-vitamin : 69,1 mcg (a napi érték 58%-a)
A zeller lé formájában lehetővé teszi, hogy sokkal több zöldséget fogyasszunk – és ezáltal nagyobb mennyiségű tápanyagot és vitamint is –, mintha csak az alaplevet majszolnánk – mondja Julia Zumpano, a Cleveland Clinic dietetikusa.
Egy csokor zeller, amely körülbelül 9-12 szárból áll, két csésze gyümölcslének felel meg. Ugyanakkor egyes tápanyagok, amelyek a zeller héjában találhatók, elvesznek a préselési folyamat során – leginkább a rostok. Bár egy pohár zellerlé nem elégíti ki az összes napi vitamin- és ásványianyag-szükségletet, ez egy jó módja annak, hogy hozzájussunk néhány alapvető tápanyaghoz. Zumpano azt javasolja, hogy a teljes szárat és leveleit préseljük ki a tápanyagtartalom maximalizálása érdekében.
2. A zellerlé antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
Egy 2017-es áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a zellerben található vegyületek, mint a kávésav, az apigenin és a luteolin, erős antioxidánsként működnek, gyógyító hatással.
Az antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív stresszt, egy olyan állapotot, amely akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök van a szervezetben. A szabad gyökök külső forrásokból származnak, például a szennyezésből, valamint természetes testi folyamatokból, például az emésztésből. A túl sok szabad gyök krónikus gyulladáshoz vezet, amely károsíthatja az egészséges sejteket, szöveteket és szerveket, és növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a szívroham, a rák, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség.
Egy másik 2008-as felülvizsgálat megállapította, hogy a zellerben lévő luteolin gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt késleltetheti a rákos sejtek fejlődését. Fontos megjegyezni, hogy ezt a vizsgálatot laboratóriumi sejtekben végezték, nem embereken.
Egy 2007-es, egereken végzett vizsgálat azt találta, hogy a napi 2 mg/kg luteolin 40%-kal csökkentette a tüdőráksejtek növekedését. A napi 10 mg/kg-os adag 60%-kal csökkentette a növekedést. A zeller emberre gyakorolt gyulladáscsökkentő hatásaival kapcsolatos kutatások azonban még mindig korlátozottak, figyelmeztet Epstein, és a zellerlé nem tekinthető életképes gyógymódnak a krónikus betegségek, például a rák kezelésére.
3. A zellerlé nagyon jól hidratál
Mivel a zeller körülbelül 95%-a víz, és elektrolitokat is tartalmaz, a zellerlé ivása nagyszerű módja annak, hogy az ember hidratált maradjon. A hidratáltság fenntartja a szervezet megfelelő működését, és javítja az alvást, a kognitív folyamatokat és a hangulatot.
Ezenkívül az elektrolitok, mint a nátrium, a kalcium és a kálium, segítenek szabályozni a folyadék szintjét a szervezetben. Stimulálják az izom-összehúzódásokat is, hogy a szívünk pumpáljon és az izmok mozogjanak.
4. A zellerlében kevés a cukor
A zellerlé másik előnye az alacsony cukortartalom, ami a hagyományos gyümölcslevek –mint a narancslé vagy az almalé – egészségesebb alternatívájává teszi. Egy csésze zellerlé 3,16 g természetes cukrot tartalmaz, szemben a narancslé 24 és az almalével 28 grammjával.
A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, és nagyobb kockázatot jelent a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek kialakulására. A zellerlé alacsony cukortartalmú ital, amely segít az egészség megőrzésében.
Hogyan készítsünk zellerlevet?
Vágd le az alapot egy csokor zellerről, és válaszd szét a szárakat.
Mosd meg a szárakat, hogy eltávolíts minden szennyeződést.
Vágd fel a szárakat 2,5 centis darabokra, és tedd egy turmixgépbe (vagy told át az egész szárat egy facsarón keresztül, ha van ilyened).
Adj hozzá ¼ csésze vizet, és keverd össze.
Szűrd át a keveréket egy vékony gézlapon vagy kisebb szűrőn.
Hamis állítások a zellerlével kapcsolatban
A zellerlé számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, de azért nem mindenre gyógyír, hangsúlyozza Epstein. Ellentétben azzal, amit az interneten sokfelé olvashatunk, a zellerlé egymagában nem akadályozza meg a rák kialakulását, és nem gyógyítja a pattanásokat sem.
A zellerlé hasznos, egészséges, ugyanakkor nem valami mágikus „méregtelenítő” módszer. Valójában a testünkben van egy beépített szerv, amely megszabadít a méreganyagoktól: a máj. Ahelyett, hogy pusztán a zellerlére hagyatkoznál, hogy megtisztítsd a szervezeted a méreganyagoktól, Zumpano szerint jobb, ha egészségesen táplálkozol, ami sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát jelent, hogy segítsd a májműködést és az optimális egészséget.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés