Eleged van az esőből? Ebben a korban kétmillió évig nem állt el, mutatjuk, miért

GettyImages-1171714253

Milyen szép lenne az idei tavasz, ha nem a januárt folytatnánk áprilisban… szinte nem telik el nap kiadós zuhé és hideg szél nélkül. El tudod képzelni, milyen volt, amikor ez kétmillió évig tartott?

Az 1970–80-as években a geológusok világszerte különös kőzetnyomokra lettek figyelmesek. Ezek alapján valószínű, hogy körülbelül 230 millió évvel ezelőtt a Föld száraz időszakot hagyott maga után, és elkezdett esni az eső. Nagyon, nagyon sokáig. 

A speciális üledéklerakódásokból nyilvánvalóvá vált, hogy az sokáig, kétmillió éven át rakódott le, azaz ennyi ideig esett az eső. Ekkor emberek még nem éltek a bolygón, dinoszauruszok viszont igen. Amikor számuk és sokféleségük robbanásszerűen megnőtt, igencsak sokáig párás, nedves éghajlat uralkodott a Földön. 

Lehet, hogy a Jurassic Parkot is ezért forgatták esőben?
Lehet, hogy a Jurassic Parkot is ezért forgatták esőben?Murray Close / Getty Images Hungary

Ezért jó, ha sokáig esik az eső

A szakértők szerint a víz kiváltó tényezőként lehetővé tette a dinoszauruszok és valószínűleg a modern szárazföldi fauna többi tagjának, hogy elszaporodjanak és uralják a földet. A világ számos pontján megtalálták ezeket az üledékes kőzetnyomokat. Na de mi okozta ezt az özönvizet? A tudósok szerint egy gigantikus vulkánkitörés, amely Alaszka dél-középső részéből eredt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra