Mi okozza az esőszagot? És miért érezzük olyan kellemesnek?

GettyImages-1083443156

Az esőszaghoz általában kellemes érzetet társítunk. Ezért is annyira üdítő, amikor egy nagy zuhé után szélesre tárjuk az ablakot, vagy egy frissítő sétát teszünk.

Az esőillat olyannyira létező dolog, hogy külön tudományos neve is van. Úgy hívják, hogy „petrichor”, ami a görög petra, vagyis a kő, illetve az ichor, vagyis az istenek vére szavakból áll össze. Az elnevezés két ausztrál kutatótól származik, akik még az 1960-as években kezdték tanulmányozni a jelenség eredetét.

Ez okozza az esőszagot

A jellegzetes esőszagnak két forrása lehet. Az egyik a geozmin nevű anyag, amit a Streptomyces nemzetséghez tartozó actinomycetes baktériumok állítanak elő – írja a Howstuffworks. Ezek a mikrobák száraz időben spórákat termelnek a talajban, amelyek a nedvességgel érintkezve szabadulnak fel. Ahogy esni kezd az eső, a folyadékcseppek felverik, majd szétterítik a spórákat a levegőben, mi pedig belélegezzük őket. Innen ered a jellegzetes, földes illat, melyet az esőszaggal azonosítunk.

Minél tovább tart a szárazság, az illat annál intenzívebben jelentkezhet.

Az esőszag másik felelőse egy olaj, amit a száraz időszakokban a növények választanak ki, hogy a magvak kicsírázását gátolják. Az illékony olaj a környező felületeken, így például a sziklákon gyűlik össze, majd az eső hatására vegyületei a levegőbe áramlanak. Az eredmény itt is hasonló, mint a fenti forgatókönyv esetén. Egyfajta friss, átható illat marad utána, ami a legtöbbünk számára kellemesnek hat.

Az eső illatát szinte mindenki szereti
Az eső illatát szinte mindenki szeretiNevena1987 / Getty Images Hungary

A jelenségben közrejátszik egy harmadik tényező, nevezetesen az ózon is, amely a koronakisülésként ismert folyamat következtében a villámcsapások közelében nagy mennyiségben termelődik. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a villámok szétválasztják a légkörben található oxigén- és nitrogénmolekulákat,

így az újraalakuló molekulák egy részéből ózon keletkezik. Ennek sajátos, klórszerű, szúrós szaga van, ami néha a viharok előtt is tetten érhető a levegőben. Amikor valaki azt mondja, hogy érzi a közelgő esőt, akkor az valójában abból adódik, hogy a szél még az esőcseppek érkezése előtt odafújja az ózon illatát.

Van, amikor az ózon is érződik a levegőben
Van, amikor az ózon is érződik a levegőbenRevolu7ion93 / Getty Images Hungary

Hogy az esőszagot miért találjuk olyan kellemesnek, az egyelőre nem teljesen világos. Az egyik elmélet szerint evolúciós okai lehetnek: a kutatók úgy vélik, hogy a rajongás őseinktől ered, akiknek gyakran a túlélése múlott azon, hogy milyen gyakran esett az eső.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra