Ezért kedveljük jobban az esőt a napfénynél

Nem egyértelmű miért, de szemlátomást sok depressziós és szorongó viharrajongó számára az eső hozza el a felüdülést.

A jó hangulatot közhelyes módon a mindent élénksárgába öltöztető, giccses napfénnyel összekapcsoló emberek nem is sejtik, milyen sokan vannak azok, akiket pont az ízléses, visszafogott szürkék dobnak fel. A szorongással és más depressziós tünetekkel küzdők körében szemlátomást kifejezetten gyakori hozzáálláshoz nem kötelező egyébként mindenféle pszichés zavarokkal rendelkezni: én például nem szorongok, csak simán szebbnek találom a szürkét. A Tonic összeszedte, mit gondolnak a jelenségről a pszichológusok. 

„A mennydörgés és a villámlás olyan, mint egy varázspirula. Biztonságban érzem magam, mintha oltalom alatt állnék: végre újra önmagam lehetek. Miután felkelek reggel, megkérdezem Sirit, esik-e aznap. Ha igent mond, legszívesebben megcsókolnám.”

„Süt a nap, nehogy szomorú légy...”

A meglepően népszerű, borongós Reddit fórum hozzászólásai között rengeteg az idézet gazdájához hasonló vallomás: „Ha úgy érzem reggel, hogy semmihez sincs kedvem, elég kinyitnom az ablakokat és szemügyre vennem a beborult eget, máris felébredek és elkezdem eseményekkel telezsúfolni a napomat. Imádom, imádom, imádom az esőt!” - mondta el egy másik hozzászóló.

shutterstock 217315942

Nagy kár, hogy én nem tudtam hasonló idézetekkel takarózni ötödikben, amikor a vércsefejű Éva néni pellengérre állított németórán, mert csak feketét használtam egy színező kitöltésekor.

A Tonicnak nyilatkozó Robin Utz például egy személyes tragédia után fedezte fel, hogy a pszichológusa és a gyógyszerek mellett az esős napok segítettek neki a legtöbbet a tragédia feldolgozásában: „Kisebb ilyenkor a nyomás, hogy találkozzak vagy beszéljek valakivel: nem kell mindenáron vidámnak tűnnöm” - mondta el Utz.

Nem tudni miért, de megnyugtat

A szorongós gondolatokhoz és a rosszkedvhez valószínűleg egyszerűen csak jobban illik a szürke háttér és az eső, amely a pszichológusok szerint egyfajta megnyugtató háttérzajként is szolgál, amely képes kielégíteni az ingerekre éhes agyunk „étvágyát”, és így le is nyugtat minket.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint az általában telente jelentkező, de az esetek 10 százalékában a nyár által beindított szezonális depresszió áll a jelenség hátterében.

A pszichológus Laurel Steinberg szerint ugyanakkor az is lehetséges, hogy arra emlékezteti a depresszióval küszködő esőmániásokat egy-egy vihar, hogy az ő problémáik összességében eltörpülnek az elemek ereje mellett. Egy másik pszichológus, Paul DePempo szerint is valami hasonlóról lehet szó, igaz szerinte azért nyugtatja meg a szorongással küszködőket a mennydörgés, mert ilyenkor úgy tűnhet számukra, mintha az egész világ együtt érezne velük.

Letisztult, szép, jobb az illata

A felhők és az eső által szolid szürke árnyalatokba öltöztetett világ ezenkívül minden kétséget kizárólag letisztultabb és egyszerűbb is, ami már önmagában is érték. Ráadásul ott van még a csodálatos, sok nyelven külön szóval is megtisztelt esőillat is, amiről ilyen szép dalokat lehet írni:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek