Mi még soha nem készítettünk mikróban édesburgonyát, mert úgy tapasztaltuk, hogy az valójában csak melegítésre, legfeljebb az ételek kiszárítására alkalmas, de ugyanolyan finom azért semmi nem lesz benne. Ám az Insider oldalán rábukkantunk az édesburgonya mikrózásának minden rejtelmére és olyan trükkökre, amik segítenek abban, hogy a végeredmény ne csak gyorsan az asztalra kerüljön, de valóban finom is legyen.
Akár köretként szeretnél édesburgonyát tálalni, akár édesburgonya-pürével próbálnál testet adni a levesnek vagy pékárunak, az élénk narancssárga zöldséget puhára kell főzni. A sütő népszerű módszer, de a batáta elkészítése abban akár egy órát is igénybe vehet, a párológép esetében pedig az előkészületek toldják meg az elkészítésre fordított időt.
Van azonban megoldás: gyors és egyszerű lehetőség a mikrohullámú sütő. Az édesburgonya ilyen módon történő elkészítésének ráadásul számos előnye van.
Rövidebb főzési idő
Mivel a mikrohullámú sütő magát az ételt főzi, nem pedig az étel körüli levegőt melegíti fel elsőként, az abban való főzés általában a főzési időt 50-75%-kal megrövidíti. Egy édesburgonya a mikrohullámú sütőben mindössze 6-8 perc alatt megpuhul, szemben a sütővel, ahol mindez 40 perctől egy óráig is eltarthat.
Energiatakarékosabb, és nyáron sokkal jobb ötlet
A rövid főzési idő kevesebb energiát vesz igénybe, ami nemcsak a számlák miatt jó ötlet, hanem mert ha ilyesmit készítesz a nyári időszakban, a konyha nem melegszik fel.
„A mikrohullámú sütő több tápanyagot tart meg az ételben, mint bármely más főzési módszer. Ennek oka, hogy az étel gyorsabban fő meg, és a legtöbbször alacsonyabb hőfokon, a hagyományos módszerekkel összehasonlítva” – mondja a témában megkérdezett szakértő, Steph Chen.
Jobb állagú eredmények
„A mikrohullámú sütő szupergyors gőzölőként is működhet, ami hihetetlenül kellemes textúrájú és könnyen kanalazható édesburgonyát eredményez” – állítja Chen. Ha szereted a krémes édesburgonyát, használd a mikrohullámú sütőt.
Tipp: a mikrohullámú sütő által elért teljesítmény nagymértékben változhat modellenként, 600 és 1200 watt között. Tartsd szem előtt a mikrohullámú sütő teljesítményét, mivel ez hatással van a főzési időre. A kisebb teljesítményű mikrohullámoknál tovább tart az ételek elkészítése, a nagyobb teljesítményű modellek pedig gyorsabban elkészítik az ételt. Viszont a jó hír, hogy ha egyszer megfigyeled, hogy a tied mennyi idő alatt készíti el a tökéletes állagot, legközelebb már nem kell nyitogatnod a mikrót sütés közben.
Hogyan készítsünk édesburgonyát mikrohullámú sütőben?
Egy egész édesburgonya mikrohullámú sütéséhez szükséged lesz egy villára és egy mikrohullámú sütőben használható fedős edényre vagy egy mikrohullámú sütőben használható tányérra, valamint egy papírtörlőre vagy tiszta, vékony konyharuhára.
Ha egyszerre több édesburgonyát sütnél, használj nagyobb edényt, hogy egy adagban elkészülhessen minden darab.
Az édesburgonyát előbb mosd meg hideg víz alatt, és egy puha kefével dörzsöld le a külsejét. Szárítsd meg. Szurkáld meg villával néhány helyen úgy, hogy ne túl mély lyukak legyenek rajta. „Ez kisebb nyílásokat biztosít a burgonya belsejéből származó gőz számára, hogy eltávozzon, nehogy felrobbanjon, miközben készül” – mondja Chen.
Tedd egy edénybe, és fedd le. „A legfontosabb dolog a mikrohullámú sütőben az, hogy megmaradjon a nedvesség az ételben” – jegyzi meg Chen, aki azt javasolja: a gőz benn tartásához helyezd az édesburgonyát mikrohullámú sütőben használható, szorosan záródó fedéllel ellátott edénybe, és zárd le a fedelet. Alternatív megoldásként csomagold be az édesburgonyát nedves papírtörlőbe, és tedd mikrohullámú sütőben használható tányérra vagy széles tálra.
Főzd az édesburgonyát nagy teljesítményen 6-8 percig, a burgonya méretétől függően. Ha a mikrohullámú sütő nem forog, fordítsd el a tányért 90 fokkal a főzés felénél. Ha az édesburgonya különösen kicsi, kezdd az ellenőrzést 4 percnél. Ha egynél több édesburgonyát főzöl, valószínűleg meg kell növelned a főzési időt. Kezdd azzal, hogy adj hozzá egy percet, ellenőrizd, hogy készen van-e, és szükség szerint folytasd a főzést egyperces lépésekben.
Az édesburgonya akkor van készen, ha villával vagy vágókéssel könnyen átszúrható.
Ha a héját ropogósra szeretnéd, tedd át a megfőtt édesburgonyát egy tepsibe, és csúsztasd a grillező alá néhány percre, amíg a héja ropogós nem lesz.
Hogyan használd a mikrohullámú édesburgonyát?
Használhatod a mikrohullámmal készült édesburgonyát köretként, püréhez, ragukhoz, de akár pékárukhoz is.
„Millió dolgot lehet csinálni a mikróban készült édesburgonyával” – állapítja meg Chen. Íme néhány ötlet a kezdéshez:
Megtöltve: Egy egészben, mikrohullámú sütőben elkészített édesburgonyát vágjunk el hosszában. Sózzuk, borsozzuk, majd vajjal, tejföllel, reszelt sajttal, kockára vágott sült szalonnával és metélőhagymával szórjuk meg.
Szezámosan: Vágd fel durvára a főtt édesburgonyát, és dobj rá egy-egy evőkanál tahinit és szezámmagot.
Kókuszpüréként: A főtt édesburgonyát annyi kókusztejjel pépesítjük, hogy krémes keveréket kapjunk, és burgonyánként egy teáskanál kókuszolajjal keverjük el.
Barna cukros-fahéjas változatban: A főtt édesburgonyát pépesítsük, és burgonyánként 1-2 teáskanál barna cukorral és fél teáskanál fahéjjal keverjük össze. A tetejére pirított pekándiót szórjunk.
Levesként: A főtt édesburgonyát hámozzuk meg és pépesítsük, majd pürésítsük egy csésze alaplével és aromás anyagokkal, például párolt hagymával és fokhagymával. Adjunk hozzá fűszereket, például curryport vagy szárított kakukkfüvet.
Sütéshez: Hámozd meg, és törd össze az édesburgonyát, és használd a pépet édesburgonyás pite, kenyér, muffin, cupcake és más egyebek elkészítéséhez.
Tárold a főtt édesburgonyát légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben egészben, kockára vágva vagy pépesítve. Akármelyiket is választod, a főtt batáta így öt napig eláll.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés