Így lehetsz télen is nőies – divattippek nagykabát idejére is

GettyImages-117145307
Olvasási idő kb. 5 perc

Nyáron nem kell még a strandig sem menni egy kivillanó váll vagy comb felderítő látványáért, de a tél már más tészta. Hogy lehetünk nagykabátban is elegánsak és nőiesek? Divattippek télre.

A mi éghajlati viszonyaink között télen a női viselet eleganciája, nőiessége és merészsége aligha képes felvenni a versenyt a másik három évszak által kínált lehetőségekkel. A tél kényelmesebb, sportosabb és néha slamposabb viseleteit ugyan kompenzálja néhány kivételes pillanat, amikor a nyarat messze meghazudtoló glamourt öltünk magunkra a hideg ellenére is, például a báli szezonban, de a hétköznapokban nehéz ringbe szállni a nyári kisruhákkal, tavaszi üde színekkel vagy éppen őszi átmeneti kiskosztümükkel. Azért mégsem lehetetlen.

Divatos elképzelések, melyeket felülír a tél

Még ha elméletben össze is tudunk szedni elegáns téli szetteket, jól kinéző összeállításokat, a gyakorlat és a realitás sokszor felülírja idealista elképzelésünket.

Indulás előtt a tükörben:

Indulhatunk… Getty Images Hungary
Indulhatunk… Getty Images HungaryIvanMikhaylov

Ez így tök rendben van. Mit nekem tél? A stílus az stílus, aki pedig szép, az szép. Igen, de vannak rajtunk kívül álló körülmények is, télen főleg…

A realitás, két órával később, éles bevetésen:

Na, pont ettől tartottunk…Getty Images Hungary
Na, pont ettől tartottunk…Getty Images HungaryChristopher Furlong

(Rén)szarvas hibák a téli öltözködésben

Sokszor csak lustaságból, kényelemből vagy a kreativitás hiánya miatt futunk bele a szomorú fekete szövetkabát csapdájába, esetleg a drappos, aranyba hajló, Michelin-babára emlékeztető háromnegyedes, derékban szűkített pufi dzsekit választjuk gumírozott övvel és aranycsattal. Ehhez a tone in tone, színben tökéletesen harmonizáló, kötött sapkát is meg fogjuk találni bármelyik téli vásáron vagy fast fashion boltban, jókora műszőrme pomponnal. Ha az ember (csak) a praktikumot igyekszik szem előtt tartani, ez egy remek összeállításnak bizonyul, de…

Ez praktikus, kényelmes, helyes, de már nem túl eredeti téli viselet
Ez praktikus, kényelmes, helyes, de már nem túl eredeti téli viseletDima Berlin / Getty Images Hungary

De hogy lehetünk kicsit egyedibbek?

Próbáljuk meg egyéniségünket télen is érvényre juttatni.

Aki sportos, merjen az lenni, aki csajos, keresse azokat az apró trükköket, amikkel télen, amikor nyakig bebugyolálódunk, akkor is szívesen nézünk a tükörbe, mert önazonosak és nőiesek tudunk maradni. Van az a harisnyanadrág, ami még szépen kiadja a láb kecses formáját, de nem fázunk benne jobban, mint egy átlagos nadrágban.

Ráadásul egy szövetsorttal vagy rövid szoknyával a bakancs is menő hozzá, ami télen sem veszélyes viselet
Ráadásul egy szövetsorttal vagy rövid szoknyával a bakancs is menő hozzá, ami télen sem veszélyes viseletvisoook / Getty Images Hungary

Van az a csizma, ami nem bumszli, de azért nem is garantált bokatörés két lépés után. Itt fontos a csizma szárának magassága.

Nem annyira szerencsés ez a kabáthossz, sem a csizma szára, a mi divattipjeink közt nem szerepel… Getty Images Hungary
Nem annyira szerencsés ez a kabáthossz, sem a csizma szára, a mi divattipjeink közt nem szerepel… Getty Images HungaryRachpoot/Bauer-Griffin

Ahogyan egy jól megválasztott szoknyahossz is jól ki tudja domborítani a láb formájának minden előnyét, vagy éppen ellenkezőleg, egy szerencsétlen hossz nagyon előnytelen tud lenni, a csizma szárának magassága ugyanígy meghatározó lehet.

Szintén Michael Kors 2022 őszi-téli kollekció
Szintén Michael Kors 2022 őszi-téli kollekcióRaymond Hall / Getty Images Hungary

A csizma szárának hosszát tehát érdemes empirikus módon kikísérletezni, próbálgatni. Vannak ugyan örök érvényű szabályok, de a tükör mindegyiknél őszintébb és személyre szabottabb lesz.

Az ördög a részletekben rejtőzködik: profi tippek

Ha tetszik, ha nem, nyilván a kabát/dzseki/bunda/pufi lesz a legszembetűnőbb és legmeghatározóbb darab téli öltözékünkben, ennek ellenére kiegészítőkkel, kesztyűvel, sállal, fejfedővel, táskával és persze lábbelivel sok mindent üzenhetünk.

Egy semleges kabátot különböző irányokba képes terelni egy vastag kötött színes kesztyű a hozzá illő kötött sapkával, vagy egy finom és elegáns puha bőrkesztyű.

Ez is lehet ideális választás, mondjuk egy baráti kiránduláson…Getty Images Hungary
Ez is lehet ideális választás, mondjuk egy baráti kiránduláson…Getty Images HungarySam Edwards

A bőrkesztyű akkor lesz igazán elegáns, ha szűken a kézfejre és a csuklóra simul. Ha esetleg hosszabban felkúszik a csuklóra és alkarra, még drámaibb hatást érhet el, de ehhez a megfelelő viseletre van szükség, hogy stílusazonos maradjon.

Dita Von Teese tudja, hogy illik… Getty Images Hungary
Dita Von Teese tudja, hogy illik… Getty Images HungaryFrancois G. Durand

A bőrkesztyűhöz egyébként is könnyű lelki szemeink előtt párosítani egy jól kiválasztott kalapot. Ezt a kiegészítőt hajlamosak vagyunk elfelejteni és kiiktatni ruhatárunkból, pedig minden évszakban nagyobb figyelmet érdemelne.

Méltatlan, hogy ennyire mellőzzük a kalapot, pedig milyen jó lehet… Getty Images Hungary
Méltatlan, hogy ennyire mellőzzük a kalapot, pedig milyen jó lehet… Getty Images HungaryCoffeeAndMilk

De a (mű)szőrme kucsma is nagyon nőies tud lenni, viszont a műszőrmével, prémekkel óvatosan kell bánni, ebben legyünk igényesek, és csak olyat válasszunk, ami igazán szép. A gyér, összecsomósodó, filcesedő hamar gagyi hatást kelt, amit szeretnénk elkerülni, de egy jó minőségű és szép kucsma lehet nagyon nőies, és kevesek merik viselni, úgyhogy biztosan megakad rajta a szem.

Biztos nem fázik a feje, és közben jól is néz ki
Biztos nem fázik a feje, és közben jól is néz kiNevena1987 / Getty Images Hungary

Apropó: szem! Természetesen sok egyéb meghatározó tényező dönti el, hogy a hétköznapokban mennyire sminkelünk, de ha stílusunk, munkahelyi körülményeink, kedvünk, hangulatunk és energiánk megengedi, télen tehetünk egy látványosabb rúzst (szájfényt, a kiszáradás ellen), főleg, amikor nem kell arcunkat maszk mögé rejteni. Az arc nagyobb hangsúlyt kap, mivel jóformán az egyetlen felület, amit a ruha alól kivillanthatunk magunkból, így diszkréten lehet hangsúlyozni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek