Ha ilyen a testalkatod, ezt a télikabátfazont válaszd

GettyImages-1220399965
Olvasási idő kb. 6 perc

Vannak ugyan az aktuális trend által diktált fazonok, de a stílusos megjelenés ma már megengedő, így bátran választhatunk színt és fazont is típusunknak, személyes izlésünknek és alkaltunknak megfelelően.

Nem minden áll jól mindenkinek. Hiába tetszik a kifutón, vagy csal be az üzletbe a kirakatból egy hívogató darab. Netán megrendelem a neten, heteket várok, majd otthon a tükör előtt ér a kegyetlen felismerés: ezt el kell ajándékozom, vagy kutyasétáltatós ruha lesz belőle…

Segítünk ezt elkerülni a télikabátok ügyében azzal, hogy az egyes testalkattípusok számára tippeket adunk, mit lehet, és mi a kerülendő. A télikabát amúgy is kényes dolog, mert a vékony testalkatból is nagyobbat csinál, a nagyobbacskából meg olykor durván nagyot. Akkor mit szabad, és mit nem?

Miből főzünk?

Mindig érdemes gyorsan és őszintén áttekinteni a testalkattípusokat, és megpróbálni eldönteni önámítás vagy álszerénység nélkül, hogy melyik kategóriába tartozunk.

Ne hagyjuk ki a férfiakat sem a buliból!
Ne hagyjuk ki a férfiakat sem a buliból!Rudzhan Nagiev / Getty Images Hungary

Akinek jól áll az öv…

Övvel azt a derekat érdemes kiemelni, amelyik létezik!

Karcsú dereka jellemzően a homokóra típusnak van.

A homokóra ideális női alakcsoport büszke tagjai már úgyis észrevehették, hogy nehéz hibázniuk az öltözködés terén, és a legnagyobb baki, amit elkövethetnek, ha nem emelik ki szerencsés adottságaikat.

Kiemelhető egy körte alkatba tartozó hölgy dereka is, főleg egy télikabát esetén, amely anyagvastagságánál fogva így is, úgy is széles csípőt mutat. A körte típus ezzel a nőies vonással eredendően rendelkezik, viszont mellette keskeny a felsőtest és deréknál karcsú, amit bátran lehet láttatni egy széles övvel.

A válltöméssel óvatosan kell bánni, mert bár újra kezd beszivárogni, és van olyan eset, ami abszolút indokolttá is teszi, de például egy széles vállú, deltás hölgy mindenképpen tartózkodjon viselésétől. Nekik egy vállban szabott, egyenes fazon is olyan lesz, mintha enyhe válltömést használnának.

Egyenes fazon

A homokóra és körte alkatú hölgyek bátran használják ki derék szempontjából kedvező adottságukat, míg egy sportosabb lány számára ideális választás egy egyenes vonalú kabát, vagy akár mérsékelten steppelt felöltő is. Ennek megvan az a jótékony hatása, hogy a szemlélő nem tudja: a kabát fazonja egyenes, vagy viselőjének sem annyira hangsúlyos a darázsdereka. Így segít elkendőzni az apróbb hiányosságot.

Érdemes a kínálat mélyére nézni, és nem leakasztani az elsőt, ami szembejön
Érdemes a kínálat mélyére nézni, és nem leakasztani az elsőt, ami szembejönbaona / Getty Images Hungary

Nagyon nem mindegy a hossz

Alma típusú hölgyek ne a bokáig érő változatban gondolkozzanak, mert az összhatás túl nagyszabású lesz. A formás lábak már nyugodtan kilátszódhatnak a kabát alól.

Az ideális hossz meghatározásánál gondoljuk át, hogy inkább szoknyával vagy nadrággal viseljük majd az adott kabátot. Ha szoknyával, akkor ugyanis a kabát hossza keresztben el fogja vágni optikailag a lábat, és nagyon nem mindegy, hogy ez melyik ponton történik. Érdemes egy szoknya segítségével otthon a tükör előtt próbálgatni, melyik az a legideálisabb centi, ahonnan a legérdemesebb a lábunkat mutatni, vagy elrejteni. Ha karcsú a boka, ha van kellő íve a vádlinak, ha szépek a térdek, azt mind érdemes kiemelni.

Nagyít a prém, a széles vízszintes csíkozás és a hossz is, ezért a kis cipő és a kigombolt viselet, amitől megnyugszunk, hogy nincs kitöltve teljesen a bunduc
Nagyít a prém, a széles vízszintes csíkozás és a hossz is, ezért a kis cipő és a kigombolt viselet, amitől megnyugszunk, hogy nincs kitöltve teljesen a bunducDaniele Venturelli / Getty Images Hungary

A funkció is fontos: kocsiba ki- és beszálláshoz kell, vagy tömegközlekedésen, de a hossz eleve meghatároz egy stílust is. Az igazán hosszú kabát mindig valamivel elegánsabb lesz, a deréknál véget érő rövid dzseki pedig sportos külsőt fog kölcsönözni, itt a saját stílusunk mellett csípőméretünk lehet fontos szempont.

Fontos az anyagválasztás

A steppelt dzseki anyagvastagságánál fogva mindig nagyítani fog, így aki eleve testesebb (alma) alkat, annak érdemes átgondolni, főleg egy hosszabb fazon esetében, hogy ragaszkodik-e a steppelt változathoz.

A szövetkabát már sokkal előnyösebb ebből a szempontból, főleg ha nem ejtett a válla, nem oversize, hanem szabott, esetleg sálgalléros és egyenes vonalú. Ebben az esetben kifejezetten jól takarhat szélesebb csípőt is, elegánsan mutathat dúsabb termeten is.

Ez kicsinek sosem hat majd, de egy magas sarkú körömcipővel és harisnyával egész más hatást ér el, mint így… Getty Images Hungary
Ez kicsinek sosem hat majd, de egy magas sarkú körömcipővel és harisnyával egész más hatást ér el, mint így… Getty Images HungaryChristian Vierig

A prém, műszőrme vagy állati szőrből készült bundák természetesen mindenképp nagyítani fognak, ebbe bele kell törődni. Ezt azzal lehet kompenzálni, hogy nyitva viseljük, így a bunda szélei egyrészt függőleges vonalban terelik a tekintetet, másrészt betekintést enged a kabát alá, ahol sejthetővé válik, hogy a jetibunda alatt egy törékeny és finom nő rejtőzik.

Figyeljünk a színre is!

Engedjük végre el az unalmas feketét. Persze kényelmes és univerzális választás, amiről könnyen gondoljuk, hogy mindenhez jó, pedig ez sem feltétlenül igaz. Az biztos, hogy minden ruhatárban kell lennie egy fekete szövegkabátnak a számunkra előnyös szabásból, de ennek is megvan a maga felhasználása: kiskosztümhöz, bunda alternatívájaként alkalomra, vagy fekete ruhákhoz, hivatalosabb eseményekre. 

Aki teheti, tegye!
Aki teheti, tegye!Gilbert Carrasquillo / Getty Images Hungary

Merjünk színeket hordani! A szürke télben üdítő látvány egy jól megválasztott, színes kabát, amely a szó szoros értelmében színt visz életünkbe. A fémesen csillogó vonzza a tekintetet, így rejtőszínnek alkalmatlan, a keresztbe szélesen csíkos látványra erősít! Vegyük figyelembe, hogy milyen színtípusba tartozunk, és ahhoz válasszunk kiegészítőket is.

Kiegészítők minden típusnak kellenek!

A tél csodálatos változatosságban kínál kiegészítőket egy kabáthoz: a kalap, sapka, sál, kesztyű, táska, csizma szükségessége most igazán kapóra jön, hogy harmonikus szettet állítsunk össze. Egy hosszan lelógó sál optikailag függőleges irányba vezeti a szemet és slankít. Ez a legtöbb típusnak jól jön, kivéve az extrém magas alkatokat. Egy jó kalap a fejre irányítja a figyelmet, így ügyes segítő lehet a terelésben. Alma és körte alkatú hölgyek például ezzel tehetik át máshová a fókuszt a nagyobbacska idomokról. A kiegészítők színe lehetnek tone-in-tone módon illeszkedőek a kabátéval, de aki nem a monokróm híve, az kereshet olyan komplementer vagy éppen megdöbbentően disszonáns színt, amivel éppen feldobja és hangsúlyozza a jól megválasztott kiegészítőket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek